Pentru a analiza ce studiaza contabilitatea, specialistii au ajuns la mai multe conceptii sau teorii pentru a oferi numeroase interpretari si variante de prezentare. Dintre acestea, principalele conceptii referitoare la obiectul contabilitatii sunt: 1. Conceptia juridica; 2. Conceptia economica; 3. Conceptia financiara. 1. Conceptia juridica cu privire la obiectul contabillitatii Dominata de scoala germana de contabilitate, prin Fr. Hugli, I.C. Kocibig si R. Reisch, conceptia juridica privind obiectul contabilitatii a fost preluata in Romania de profesorii G. Trancu - Iasi, S. Iacobescu si A. Sorescu. Conform acestei conceptii, obiectul de studiu al contabilitatii este patrimoniul unei persoane fizice sau juridice, privit din punct de vedere juridic, respectiv al drepturilor si obligatiilor in corelatie cu obiectele corespunzatoare. Autonomia subiectilor participanti la circuitul economic impune separarea patrimoniului, a averii si a rezultatelor de gestiune. In consecinta, patrimoniul este format din totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau juridice, inclusiv bunurile la care acestea se refera. Bunurile economice formeaza substanta materiala a patrimoniului in calitatea lor de obiecte de drepturi si obligatii. Ele au o latura existentiala (bunuri corporale, necorporale si financiare) si o latura economica (utilitatea si valoarea bunurilor). A doua componenta a patrimoniului este reprezentata de drepturile si obligatiile cu valoare economica exprimate in bani. Raporturile de proprietate iau forma drepturilor in situatia in care titularul de patrimoniu are calitatea de proprietar si, ca urmare, nu trebuie sa acorde niciun echivalent pentru bunurile aflate in posesiunea si folosinta sa. Raporturile de proprietate iau forma obligatiilor atunci cand, pentru bunurile care formeaza obiectul patrimoniului, titularul trebuie sa dea un echivalent valoric sau sa indeplineasca o anumita prestatie. In calitatea sa de stiinta a evidentei, contabilitatea elaboreaza o teorie si o metoda proprie, pe baza careia se asigura inregistrarea, intr-o anumita ordine si pe baza unor principii normative, a existentei, starii, miscarii si transformarii valorilor economice delimitate patrimonial si pe perioade de gestiune. Starea elementelor patrimoniale este cercetata de contabilitate sub aspectul marimii elementelor patrimoniale la un moment dat. Contabilitatea evidentiaza, calculeaza, analizeaza si controleaza existenta elementelor patrimoniale pe categorii, pe sectoare de activitate, pe faze ale circuitului economic.
https://www.rasfoiesc.com/legal/contabilitate/OBIECTUL-SI-METODA-CONTABILITA32.php https://www.ujmag.ro/economie/contabilitate/bazele-contabilitatii-2016/rasfoire/ https://www.scritub.com/economie/contabilitate/OBIECTUL-CONTABILITATII42296.php http://www.gpe.ase.ro/suporturi/contabilitate%20si%20control%20publica/Suport%20Curs%20Contabilitatea%20Institutiilor%20Publice.pdf
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).