Componentele evidenței economice și obiectul de studiu al contabilității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea si-a dovedit insemnatatea practica, fiind considerata prin noile dimensiuni ale functiei previzionale, ca un factor de crestere economica. Prin sistemul sau de calcul, contabilitatea realizeaza o activitate de explorare stiintifica a viitorului cu rezultate remarcabile atat in domeniul rentabilitatii economice, al operativitatii tehnologice, cat si in acela al utilitatii pentru promovarea unor metode si tehnici noi in management.

Pentru a se determina in cadrul stiintelor economice, contabilitatea are un domeniu propriu de cercetare si aceasta a fost dintotdeauna constituit din fluxurile de valori exprimate in bani, determinate de operatiunile economice care se desfasoara intre unitatile patrimoniale.

Sistemul informational este un ansamblu organizat de informatii economice complexe furnizate de si prin prelucrarea anumitor date, in scopul cunoasterii activitatilor economice organizate. Un rol important il are evidenta economica, ce prelucreaza informatiile economice si este structurata in trei forme: evidenta operativa, evidenta contabila si evidenta statistica. In timp ce evidenta operativa s-a nascut din necesitatea cunoasterii imediate a anumitor fenomene si procese, evidenta statistica prelucreaza fenomene de masa, utilizand in acest sens metode statistice specifice, evidenta contabila are ca principal obiect de studiu patrimoniul.

Obiectul de studiu al contabilitatii poate fi definit prin insumarea a trei conceptii diferite: conceptia juridica, conceptia economica si conceptia financiara.

Astfel, conform conceptiei juridice, contabilitatea este stiinta care studiaza evidenta, calculul, analiza si controlul elementelor privind existenta, starea, miscarea si transformarea patrimoniului.

Conceptia economica despre contabilitate concluzioneaza ca aceasta studiaza procedeele ce privesc evidenta, calculul, analiza si controlul privind existenta, starea, miscarea si transformarea capitalului.

Potrivit conceptiei financiare, contabilitatea studiaza evidenta, analiza, calculul si controlul privind existenta, starea, miscarea si transformarea resurselor economice.

Patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinand unei persoane fizice sau juridice, precum si bunurile la care se refera.

In conceptia juridica, patrimoniul reprezinta toate drepturile si obligatiile cu continut economic al unui subiect de drept.

In sens economic, patrimoniul este considerat ca totalitatea bunurilor economice exprimabile in bani, inclusiv rezultatele folosirii lor ce apartin unei persoane fizice sau juridice.

Luate la un loc, cele doua abordari alcatuiesc conceptia economico-juridica a patrimoniului, dupa care acesta este un complex de drepturi si obligatii cu elementele lor evaluabile in bani.

Rezulta ca in contabilitate patrimoniul este abordat din doua puncte de vedere, ca bunuri economice si, respectiv, ca obiecte de drepturi si obligatii. De aici rezulta ca bunurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componentele Evidentei Economice Si Obiectul De Studiu Al Contabilitatii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 022 cuvinte
Nr caractere:
13 174 caractere
Marime:
15.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Economie, contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!