Comparatie intre Audit si Controlul Financiar Intern

Extras din referat Cum descarc?

In economia de piata orice agent economic doreste sa realizeze profit.Agentii economici sunt supusi examenului riguros ,exigent dar drept al pietei ,avand la baza raportul cerere -oferta,care opereaza dupa criteriul eficientei ,al concordantei activitatilor economice cu nevoile reale ale consumatorilor.
O conditie esentiala a obtinerii profitului este informatia operative si reala cu privire la patrimoniu,activitatea economica si comerciala desfasurata si rezultatele acesteia-profit sau pierdere.
Cunoasterea patrimoniului ,a capacitatii acestuia de a genera profit ,a solventiei comerciale ori de faliment in care se pot aflaagentii economici,la un moment dat,este asigurata cu ajutorul atat al contabilitatii reale ,operative si stiintific organizate,cat si al controlului financiar intern,organizat si exercitat in mod exigent si competent.
Pe piata isi desfasoara activitatea nu doar agentii economici ci si entitati publice al caror obiectiv este satisfacerea nevoilor consumatorilor ,dar sub alta forma.
Entitate publica este autoritatea publica, institutia publica, compania/societatea nationala, regia autonoma, societatea comerciala la care statul sau o unitate administrativ teritoriala este actionar majoritar cu personalitate juridica, si care utilizeaza/administreaza fonduri publice si/sau patrimoniu public.
Termenul institutie publica include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutii publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare al acestora. Institutie publica mica este institutia care deruleaza un buget anual de pana la nivelul echivalentului in lei a 100.000 euro pe o perioada de trei ani consecutivi.
Prin fonduri publice se inteleg sumele alocate din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele institutiilor publice autonome, bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice, bugetul fondurilor externe nerambursabile, creditele externe contractate sau garantate de autoritatile administratiei publice locale, precum si din bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetele locale.
Patrimoniul public reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor statului, unitatilor administrativ-teritoriale sau ale entitatilor publice ale acestora, dobandite sau asumate cu orice titlu. Fac parte din patrimoniul public drepturile si obligatiile referitoare atat la bunurile din domeniul public, cat si din domeniul privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale.
In conditii de legalitate si libera initiativa ,cunoasterea de catre factorii interesati ,a acestor obiective este o cerinta esentiala a conducerii pe baza criteriilor de rentabilitate si eficienta.Informarea de calitate , reala si operative cu privire la situatia economica si financiara si evolutia acestuia previne riscurile,deficientele,lipsurile ,in general ineficienta si asigura libera initiative economica in conditii de concurenta loiala.Cunoasterea este necesara ,in primul rand ,conducerii entitatii(ag.ec,S.C,R.A , societati agricole,unitati publice si alte categorii) si personalului acestora ,iar in al doilea rand ,se stie ca orice entitate are nevoie de un grad ridicat de incredere-certitudine din partea tertilor ,partenerilor de afaceri.
Asigurarea corectitudinii ,exactitatii si realitatii acestor informatii constitue o problema de mare raspundere a controlului financiar contabil.
Prin control conducerea isi asigura informarea dinamica ,reala ,preventiva,care ridica valoare concluziilor si calitatea deciziilor 
Controlul patrunde in esenta fenomenelor si contribuie efectiv la conducerea stiintifica si eficienta ,sesizeaza aspectele negative in momentul in care aceasta se manifesta ca tendinta si intervine operativ pt prevenirea si lichidarea cauzelor. Controlul asigura perfectionarea activitatii si cresterea rentabilitatii si eficientei in conditii de concurenta libera si loiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre Audit si Controlul Financiar Intern.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!