Codul deontologic al profesionistului contabil

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cunoasterea eticii ajuta profesionistul contabil in depasirea dilemelor etice, pentru ca acesta sa faca alegerile potrivite, chiar daca de aceaste alegeri nu va beneficia compania, ci va beneficia publicul care se bazeaza pe profesionistul contabil si auditor.
Responsabilitatea profesionistului contabil nu se limiteaza exclusiv la satisfacerea nevoilor unui client sau ale unui angajator individual. Actionand in interesul public, un profesionist contabil trebuie sa respecte Cod Etic si sa se conformeze acestuia. Daca unui profesionist contabil i se interzice sa se conformeze anumitor parti din Codul Etic prin lege sau reglementare, profesionistul contabil trebuie sa se conformeze tuturor celorlalte parti ale Cod Etic.
In prezentul proiect voi incerca sa prezint o situatie legala, dar neetica ce se intampla in mai multe firme din Romania, iar pe baza acestei situatii voi specifica care sectiuni din Codul Deontologic au fost incalcate.
Necesitatea si importanta unor norme de etica profesionala rezulta din rolul pe care il au profesionistii contabili fata de stat-societate. Datorita faptului ca este imposibila stabilirea unor cerinte etice pentru toate situatiile cu care se pot confrunta contabilii in toata activitatea lor, Codul de Conduita Etica Profesionala nu reprezinta decat un ansamblu de principii si obiective a caror respectare va conduce la idealul de etica si calitate a activitatilor oferite.
Pentru profesionistii contabili, etica va reprezenta independenta si prestigiul in raporturile avute cu societatea, prin serviciile oferite, incurajand transparenta si credibilitatea informatiilor financiare. Cunoasterea si aplicarea principiilor de baza fundamentale ale profesiilor liberale independente de catre fiecare membru CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) reprezinta dovada si garantia unui profesionalism performant si modern, care va raspunde la exigentele cele mai inalte.
Pentru angajatii contabili, etica va face referire la libertate si reputatie in relatiile avute cu intreprinderea, prin serviciile angajate, incurajand sinceritatea si corectitudinea informatiilor financiare. Literatura de specialitate ofera o gama variata de referinte privind etica in afaceri si in contabilitate. . 
Notiuni teoretice
Profesionistul contabil isi poate intretine munca in diverse domenii printre care se numara contabilitate fiscala, contabilitate manageriala, audit, consultanta, planificare financiara etc. In unele dintre aceste domenii, apar chestiuni etice si angajatii apreciaza ca apar portite in slujba lor de a se comporta intr-un mod lipsit de etica.
Actionarul este un investitor, care in conditii legale poseda actiuni si care beneficiaza de drepturi ce survin din posesia acestora.
Contabilitatea etica trateaza aspecte morale, intemeiate pe principiile si hotararile cu care se intalneste zi de zi angajatul contabil in munca sa. Conceptul de etica deriva din grecescul ethos care semnifica obicei sau caracter, datina. Cicero este cel care acorda termenului ethos din latina intelesul de mores, care semnifica proaste obiceiuri. Dintr-un alt punct de vedere, etica in finaciar este tratata ca fiind totalitatea elementelor prin care, dintr-un punct de vedere moral, o firma sau o persoana inteleg sa intretina relatii de afaceri.
Consiliul pentru Standarde Internationale de Etica pentru Contabili (IESBA) este un organism independent de normalizare care elaboreaza un Cod etic al Profesionistilor Contabili adecvat la nivel international (Codul).
Codul de etica profesionala este cel care arata practica unui ansamblu de profesionisti, cu misiunea de a stabili normele de comportament, pentru a se putea exclude indivizii sau atitudinile ce denatureaza reputatia moraltatii si eticii contabile. 
Normele de etica ale profesionistilor contabili au la temei Codul Etic National, stabilit de CECCAR, in acord cu Codul Etic International stabilit de organismul international al contabililor IFAC. Acest Cod este orientat catre angajatii contabili si catre personalul contabil din asociatiile profesionale sub egida CECCAR.
La nivelul Romaniei, in profesia contabila, normele de conduita profesionala aplicabile membrilor sunt cele hotarate de catre Camera Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (C.E.C.C.A.R.). Aceste norme pot fi privite sub forma unor principii etice fundamentale, explicate mai jos:


Fisiere in arhiva (1):

  • Codul deontologic al profesionistului contabil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!