Capitalul Social

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Continutul si structura capitalurilor 
Un prim element al patrimoniului il constituie capitalul care exprima in esenta sub forma baneasca obligatiile unitatii fata de cei care participa la constituirea sa, acestea putand fi persoane fizice si persoane juridice.Deoarece capitalul se regaseste in patrimoniul unei firme pe toata durata de existenta a acestei firme are un caracter permanent fiind denumit si capital permanent.
Capitalurile permanente se impart in trei categorii:
- capitaluri proprii
- provizioane pentru riscuri si cheltuieli
- datorii pe termen mediu si lung.
1. Capitalurile proprii reprezinta totalitatea capitalurilor proprietate individuala sau a asociatiilor sau a actionarilor care se inscrie in pasivul bilantului.Capitalurile proprii se impart in:
- capitalul propriu - zis sau capitalul social care reprezinta echivalentul aporturilor la capital aduse de catre asociati si actionari sau intreprinzatori individuali.Capitalul propriu - zis se mai numeste si capital social. Capitalul social corespunde valorii nominale a actiunilor sau partilor sociale detinute de actionari sau asociati.Capitalul social are o valoare fixa prin documentele de constituire a societatii si nu poate fi modificat decat cu hotararea actionarilor sau asociatilor printr-un act aditional la actele de constituire.
- primele legate de capital, acestea rezulta din operatiunile de majorare a capitalului si se disting urmatoarele tipuri:
- prime de emisiune care reprezinta diferenta intre valoarea de emisiune a actiunilor mai mari si valoarea nominala a acestora
- prime de fuziune apar in cazul fuzionarii societatilor comerciale si reprezinta diferenta intre valoarea bunurilor preluate in urma fuziunii si valoarea nominala a actiunilor emise cu ocazia fuzionarii
- prime de aport care apar in cazul majorarii capitalului prin aport in natura (bunuri) si reprezinta diferenta intre valoarea bunurilor aduse ca aport si valoarea nominala a actiunilor emise.
- diferente (rezerve) din reevaluare reprezentand soldurile diferentelor intre valoarea actuala mai mare si valoarea inregistrata in contabilitate a elementelor in activ supuse reevaluarii pe baza actelor normative.Vor fi transferate la rezerve sau incorporate in capitalul social.
- rezerve se consituie anual din profitul unitatii, iar in unele situatii din primele legate de capital neutilizate.Rezervele sunt destinate pentru acoperirea pierderilor sau majorarea capitalului.
Se impart in:
- rezerve legale: se constituie din beneficiile societatii brute in cota de 5% pana cand rezerva legala va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.Daca fondul de rezerva dupa constituire s-a micsorat se va completa conform legii (art.178 din legea s.c. nr. 31 / 90 republicata in Monitorul Oficial nr. 33 din 29.01.98)
- rezerve statuare sau contractuale: se constituie anual din profitul net conform prevederilor din contractul societatii
- alte rezerve care nu sunt prevazute de lege si se constituie din profitul net pentru acoperirea pierderilor, majorarea capitalului social conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor.
- rezultatul reportat imbraca doua forme:
- profit nerepartizat
- pierdere de recuperat in perioada urmatoare
- rezultatul exerctiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului si poate fi profit sau pierdere.
- fonduri proprii (cf. ordinului pentru aprobarea reglementarilor contabile armonizate cu directiva a patra a CE si cu standardele de contabilitate internationale nu se vor mai constitui).Se constituie din profitul net si imbraca urmatoarele forme:
- fondul de participare a salariatilor la profit
- alte fonduri care pot fi consituite de unitate
- subventiile pentru investitii sunt resurse provenite de la bugetul statului sau bugetul local si pot imbraca forma subventiilor primite in bani si in natura.Pe masura utilizarii bunurilor primite prin subventii, subventia se inregistreaza la venituri exceptionale.
- provizioane reglementate si asimilate capitalului au caracterul unor rezerve de aceea se include in capitaluri proprii.Ele au un regim fiscal propriu fiind constituite atunci cand unitatea urmareste un avantaj fiscal.In categoria provizioanelor reglementate pot intra:
- provizioane pentru cresterile de preturi
- provizioane pentru fluctuatiile cursurilor valutare
- alte situatii reglementate de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalul Social.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!