Cambia și Trata

Extras din referat Cum descarc?

Denumirea si forma cambiei
Cambia este un titlu de credit, sub semnatura privata, care pune in legatura, in procesul crearii sale, trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul. Titlul este creat de tragator in calitate de creditor, care da ordin debitorului sau, numit tras, sa plateasca o suma fixata la o data determinata in timp, fie unui beneficiar. Fie la ordinul acestuia din urma. 
Cambia este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare, folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi, fiind cunoscuta si sub numele de trata sau polita.
Notiunea de trata este un termen care se foloseste in mod frecvent in relatiile de plati internationale, desi la intern se foloseste notiunea de cambie.
In temeiul art.1, din Legea nr. 58/1993, modificata prin Legea nr. 83/1994, cambia cuprinde:
a) Denumirea cambiei, trecuta in insusi textul titlului;
b) Ordinul neconditionat de a plati o suma determinata;
c) Numele aceluia care trebuie sa plateasca (tras);
d) Aratarea scadentei;
e) Aratarea locului unde trebuie facuta plata;
f) Numele aceluia caruia sau la ordinul caruia trebuie facuta plata;
g) Aratarea datei si locului emiterii;
h) Semnatura celui care emite cambia (tragator).
Cambia are mai multe functionalitati. Aceasta poate fi un instrument de plata sau instrument de credit. Cambia poate fi utilizata ca si credit comercial atunci cand vanzatorul vinde marfa acordand cumparatorului un termen de plata. In acest timp, cumparatorul va vinde marfa si va obtine banii cu care va plati vanzatorului initial, care nu este obligat sa astepte ziua platii, ci va putea sconta cambia la banca.
Cambiile vor purta mentiuni clare privind ziua, luna si anul emiterii, pentru a permite:
- Calculul datei scadentei;
- Constatarea capacitatii legale a semnaturilor pe titlu;
- Determinarea drepturilor semnatarilor privind actiunea cambiala impotriva obligatilor cambiali.
Cambia trebuie sa fie completata in intregime, cu cerneala sau pix de culoare albastra sau neagra ori prin dactilografiere. 
Denumirea de cambie trebuie sa figureze in document si prin formula ,,Platiti in schimbul acestei cambii".
Cambia fara aratarea scadentei este socotita platibila la vedere. Vor fi acceptate cambiile care au suma de plata indicata atat in litere, cat si in cifre. 
Partile principale ale cambiei
Tragatorul este persoana fizica sau juridica ce dispune/ordona plata si care, in practiva comerciala interna/externa, poate fi:
- Vanzatorul, prestatorul de servicii, creditorul sau exportatorul fata de o firma;
- Cumparatorul, importatorul, debitorul, beneficiarul, unor prestatii inca neachitate fata de o terta firma (beneficiarul) si care, prin ,,tragerea" unei cambii, doreste sa-si onoreze creanta sa proprie. 
Cambia este un inscris prin care o persoana (tragatorul sau creditorul) da ordin altei persoane (trasul sau debitorul) sa plateasca unei a treia persoane (beneficiar), sau la ordinul acesteia, sa plateasca o suma de bani, la o anumita scadenta si intr-un anumit loc. 
Cambia poate fi trasa:
- La ordinul tragatorului insusi (caz in care devine si beneficiar);
- Asupra tragatorului insusi (situatie in care devine tras);
- Pentru contul unui tert (beneficiarul cambiei).
Trasul este cel care primeste ordinul de a plati si care are obligatia ferma de a efectua plata cambiei la scadenta. Acesta se afla in situatia de cumparator, importator, beneficiar al unei prestatii de servicii neachitate sau de debitor al tragatorului. 
Beneficiarul este cel in favoarea caruia trebuie facuta plata, fiind totodata si detinatorul (posesorul) cambiei. Beneficiarul poate fi, la randul sau, vanzator, exportator sau creditor al tragatorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cambia si Trata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!