Calculul Costurilor pe Loturi si Contracte

Extras din referat Cum descarc?

Calculul costurilor pe loturi
Calculul pe loturi este o forma de stabilire a costurilor specifica comenzilor, unde articolele sunt fabricate pentru stocare si vanzare. Produsele componente ale unui lot pot fi utilizate pentru diferite comenzi, deci un lot se aplica acolo unde se fabrica o cantitate de articole identice.
Cantitatea produselor componente ale unui lot se determina dupa primirea comenzilor de la clienti. Intrebarea este: cum determinam marimea lotului, respectiv marimea economica? Raspunsul este dat de formula:
EBQ = cantitatea economica a lotului;
Nr. u = numarul total de unitati care vor fi produse intrun an;
Sc = Costurile de lansare a loturilor;
Cu = Costuri de stocare pe unitate de productie.
Exemplu :
Cererea anuala de produse a unei companii este de 48.000 de unitati, productia efectuandu-se in loturi de maxim 12.000 unitati. Costul lansarii lotului este de 750 UM si costul anual al stocarii este de 4,50 UM / unitate. Pentru determinarea EBQ se procedeaza astfel:
Calculul costurilor pe contracte
Calculul costurilor pe contracte este o varianta a metodei pe comenzi si se aseamana mult cu metoda pe activitati. 
Principalele diferente sunt:
- durata lunga;
- cerintele anumitor clienti;
- munca este in general de natura constructiva.
Caracteristicile metodei pe contracte
Definitie: Un contract de constructie este negociat anume pentru construirea unui bun sau a unei combinari de bunuri care se afla in stransa legatura sau sunt interdependente in privinta designului, a tehnologiei si a functiilor sau a ultimului scop de utilizare al lor. (IAS 11 - Contracte de constructie).
Constructorii, contractantii de constructii civile, firmele de inginerie de constructie si mecanica utilizeaza aceasta metoda.
- Tipuri de contracte
Contractele de constructie sunt negociate in mai multe feluri. Exista urmatoarele tipuri de contracte:
- Contractul cu pret fix este un contract de constructie stabilit unui pret fix de contract sau unei rate fixe pe unitatea de productie, care in unele cazuri este supus clauzelor de escaladare a pretului;
- Contractul cu cost plus este un contract de constructie in care constructorului ii este restituit costul contractual plus un procent din aceste costuri sau un onorariu fix.
Un contract de constructie poate fi negociat pentru construirea unui singur bun, cum ar fi un pod, o cladire, un dig, o sosea, o nava sau un tunel.
Un contract de constructie se poate ocupa si de construirea unui numar de bunuri care sunt strans legate sau interdependente; exemple de astfel de contracte le includ pe acelea pentru construirea de rafinarii sau de alte piese complexe de uzine sau de echipamente.
Cand un contract acopera un numar de bunuri, construirea fiecarui bun ar trebui tratata drept un contract de constructie separat atunci cand:
a) propuneri separate au fost inregistrate pentru fiecare bun;
b) fiecare bun a fost supus unor negocieri separate iar contractantul si clientul au putut sa accepte sau sa refuze acea parte a contractului legata de fiecare bun;
c) costurile si veniturile fiecarui bun pot fi identificate.
Un grup de contracte, fie cu un singur client,fie cu mai multi clienti, trebuie tratat ca fiind un contract de constructie separat atunci cand:
a) grupul de contracte este negociat ca un pachet separat;
b) contractele sunt atat de legate unul de celalalt, incat drept urmare sunt parte dintr-un proiect individual cu un profit total marginal;
c) contractele sunt realizate in acelasi timp sau intr-o ordine continua.
Un contract poate asigura constructiei un bun aditional la cererea clientului sau poate fi amendat cu includerea construirii unui bun aditional. Construirea bunul aditional ar trebui tratata ca un contract de constructie separat atunci cand:
a) bunurile difera semnificativ in design, tehnologie sau functie fata de bunul sau bunurile cuprinse in contractul original;
b) pretul bunului este negociat fara sa se tina cont de pretul contractului original.
- Costurile contractelor
Costurile contractelor ar trebui sa cuprinda:
- Costurile aflate in legatura directa cu contractul specificat;
- Costurile care sunt atribuibile activitatii contractului in general si care pot fi alocate contractului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul Costurilor pe Loturi si Contracte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!