Bugetul de stat - Instrument de reglare macroeconomica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere  1
1.Politica Fiscala 3
1.1 Concept, obiective, rol 3
1.2 Instrumentele realizarii politicii fiscale 4
1.3 Relatia dintre fiscalitate si cresterea economica 5
2. Politica Bugetara  5
2.1 Concept, rol, functii 5
3.Conexarea politicii fiscale cu politica bugetara 6
3.1 Instrumentele politicii fiscal-bugetare 7
4.Politica monetara 7
4.1 Concept, rol, functii  7
4.2 Instrumentele politici monetare 8
Concluzii  9
Bibliografie  10


Extras din referat Cum descarc?

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor a carei definire o putem aborda din punct de vedere juridic si economic.
Sub aspect financiar conceptul de buget public national este o notiune sintetica a trei institutii juridice diferite: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale ale comunelor, oraselor si ale judetelor.
Resursele si cheltuielile reflectate in bugetele mentionate anterior, cumulate la nivel national, alcatuiesc resursele financiare publice totale, respectiv cheltuielile publice totale care, dupa consolidare prin eliminarea transferurilor dintre bugetele respective, evidentiaza dimensiunile efortului financiar public, pe anul respectiv, starea de echilibru sau de dezechilibru, dupa caz.
Bugetul reprezinta deci, un plan financiar, ceea ce sugereaza ideea de echilibru intre doua componente: venituri si cheltuieli.
" Dintre trasaturile subliniate in literatura economica de specialitate pentru bugetul public, se releva:
-bugetul este un act previzional, el reprezentandu-se sub forma unui tablou evaluativ si comparativ de venituri publice, indicand veniturile banesti ale statutului si destinatia acestora exprimata in cheltuieli bugetare;
-este un act de autorizare prin care puterea legislativa imputerniceste executivul sa cheltuiasca si sa perceapa venituri in acord cu prevederile legale;
-este un act anual, anul bugetar, de exercitiu financiar fiind cel mai potrivit interval pentru care se poate efectua programarea si se poate urmarii executia veniturilor si cheltuielilor;
-bugetul public reprezinta un sistem de fluxuri financiare privind formarea resurselor banesti publice, gestionarea, utilizarea si controlul folosirii acestora;
-bugetul public este un instrument de politica a statului, in domeniul fiscalitatii,pe baza optiunilor politice, economice, sociale, bugetul reflecta politica financiara propriu-zisa a statului." 
Din perspectiva juridica, bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. "Bugetul de stat prevede si autorizeaza, in forma legislativa, cheltuielile si resursele statului." Aceasta definitie pune in evidenta necesitatea aprobarii parlamentare a indicatorilor bugetari. Fiind un document ce necesita autorizarea prealabila a puterii legislative, bugetul de stat are caracter obligatoriu.
Totodata, se subliniaza faptul ca bugetul este un act de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare acestor resurse. Intre prevederile inscrise in legea bugetului de stat si executia veniturilor si cheltuielilor publice intervin neconcordante care impun anumite corectii si aprobarea de catre puterea legislativa a unor rectificari ale bugetului in cadrul aceluiasi exercitiu bugetar.
Ca document oficial, bugetul de stat evidentiaza nivelul aprobat al cheltuielilor ce se vor efectua in viitor si marimea veniturilor ce se pot mobiliza la dispozitia statului, ca si durata de timp pentru care se realizeaza bugetul.
Din perspectiva economica, bugetul de stat evidentiaza corelatiile macroeconomice si, in special, legatura cu nivelul si structura produsului intern brut, sursa principala a resurselor financiare publice. Bugetul de stat exprima relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut, in conformitate cu obiectivele de politica economica sociala si financiara ale fiecarei perioade. Aceste relatii au dublu sens: pe de o parte, ca relatii prin care se mobilizeaza resursele banesti iar pe de alta parte ca relatii de repartizare a acestor resurse.
Relatiile de mobilizare a resurselor sunt relatii de repartitie a PIB in favoarea statului prin intermediul impozitelor, taxelor si contributiilor, al prelevarilor din venituri si atragerile de disponibilitati temporar libere prin imprumuturile de stat intern. De asemenea se creeaza relatii ale statului cu strainatatea concretizate in diferite tipuri de finantari externe.
1. Politica Fiscala
1.1 Concept, obiective si rol
Politica fiscala reprezinta o componenta esentiala a politicii bugetare, considerata fiind un ansamblu de masuri initiate si implementate de guvern, prin intermediul bugetelor publice ,cu scopul realizarii si mentinerii echilibrului macroeconomic. Interventia statului in cadrul politicii fiscale se evidentiaza prin intermediul unor procese specifice financiar-fiscale precum: asigurarea echilibrelor bugetare, alocarea cheltuielilor bugetare si formarea prin


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul de stat - Instrument de reglare macroeconomica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Corduneanu C. - Sistemul fiscal in stiinta finantelor, Editura Codecs, Bucuresti, 2000
Mosteanu R. - Fiscalitate-impozite si taxe , Editura Universitara, Bucuresti, 2008
Mosteanu T. - Politici fiscale si bugetare pentru reformarea economiei si relansarea cresterii economice, Editura Economica, Bucuresti, 2003
Mosteanu T. - Buget si trezorerie publica , Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti, 1997
Nuta A. si Nuta F. - Politici si mecanisme fiscal-bugetare, Editura Europlus, Galati, 2009
Radulescu E. - Inflatia, marea provocare , Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1999
Talpos I. - Finantele Romaniei ,vol.1, Editura Sedona, Timisoara,1996
Turliuc V. - Politici monetare, Editura Polirom, Bucuresti, 2002
Vacarel I., Georgescu F. si colaboratori - Finante publice, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2006


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!