Banca Centrala

Extras din referat Cum descarc?

In mod paradoxal, criza financiara din 2007 a dus la punerea sub semnul intrebarii a activitatii bancilor centrale, desi tocmai aceste institutii au fost ultimul bastion de aparare in fata pericolului prabusirii economiei si fluxurilor internationale.
Contestarea masurilor de politica monetara a fost generata de lipsa reluarii cresterii economice, dupa ce panica determinata de falimentul si pierderile masive ale mai multor institutii financiare in 2007 si 2008 a fost tratata (prin injectii masive si concomitente de lichiditate din partea celor cinci banci centrale ale caror monede sunt active de rezerva internationala).
Criticile si nemultumirile au fost determinate atat de perceptia unui anumit rol pe care l-au avut bancile centrale in favorizarea conditiilor care au dus la declansarea crizei, cat si de incapacitatea politicii monetare de a incuraja cresterea economica.
Foarte recent un fost membru in conducerea Bancii Angliei, si anume Adam Posen, a criticat ,,defetismul" bancilor centrale, care se tem de o implicare a lor mai puternica si in consecinta asemenea demers afectatandu-le credibilitatea . ,,Ideea ca o interventie ar intina banca centrala, care este cumva pura, virgina, este un mod de gandire preistoric" afirma acesta.
Personal, pledez pentru o atitudine si o implicare proactiva a bancilor centrale. Insa nu trebuie sa picam in extrema cealalta exagerand rolul si capacitatea bancii centrale de a rezolva singura sau aproape singura problemele cu care se confrunta o economie, cu toata increderea de care se bucura o asemenea institutie. Este necesara o conlucrare si o implicare a tututor institutiilor si structurilor nationale care sa puna in aplicare acel mix de politici si programe necesare unei reluari consistente si sustenabile a cresterii economice.
In cele ce urmeaza, atat teoria monetara cat si aspectele institutionale care tin de activitatea bancilor centrale (rol, instrumente, relatia cu celelalte politici economice) sunt reevaluate pentru a vedea daca si cum ar putea contribui bancile centrale la cresterea economica.
Sumar
Criza din 2007 nu este primul moment din istoria bancilor centrale in care rolul lor si politica monetara sunt reanalizate. Dupa al doilea razboi mondial, in economiile dezvoltate au aparut idei noi cu privire la mandatul si instrumentele bancilor centrale aproape la fiecare deceniu.
Aceasta prezentare va incerca sa treaca in revista aceste modificari, asa cum sunt ele expuse in literatura de specialitate, cu scopul de a vedea care au fost resorturile care au condus la modificarea rolului bancilor centrale de la acela de factor al cresterii economice la cel de gardian al stabilitatii macroeconomice.
Interesul prezentarii nu este numai de a reconstitui firul logic al transformarii mandatului bancilor centrale, ci de a fixa cateva elemente cu privire la politica monetara a BNR in perioada 2007 - 2012.
Rolul bancilor centrale
In general, se considera ca rolul bancilor centrale consta in doua misiuni:
o protejarea puterii de cumparare a monedei nationale, si
o mentinerea stabilitatii financiare.
Privit astfel, obiectivul pe care foarte multe banci centrale il urmaresc astazi pare de fapt sa fie doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Acest scop este de obicei desemnat prin expresia ,,dezvoltarea economica sustenabila".
In spatele acestor afirmatii despre rolul bancilor centrale si obiectivele acestora, sta peste o jumatate de secol de evolutie in aplicarea politicii monetare. Aceasta experienta a demonstrat ca pe termen scurt politica monetara are impact asupra productiei si ca atare asupra numarului de locuri de munca. Mai exact, pe termen scurt exista un compromis (trade-off) intre inflatie si somaj, asa cum arata observatiile empirice cu privire la salarii si rigiditatea preturilor. Pe termen lung insa, politica monetara are impact doar asupra ratei inflatiei.
In aceste conditii, politica monetara isi atinge obiectivele pe termen lung iar sarcina politicii monetare este de a asigura stabilitatea macroeconomica pe termen scurt. Guvernatorul bancii centrale a Japoniei arata intr-un discurs : ,,concentrarea obsesiva asupra stabilitatii indicelui preturilor de consum pe termen scurt ca un mijloc pentru asigurarea stabilitatii economice va avea de fapt efectul invers de a mari instabilitatea" (Shirakawa, 2012).
Motivul pentru care se produce acest efect este ca sectorul financiar devine instabil. Astfel, in conditiile persistentei asteptarilor cu privire la stabilitatea unei economii pe termen lung, sunt incurajate cresterea gradului de indatorare si dezechilibrelor dintre maturitatile activelor si pasivelor institutiilor financiare (Shirakawa, 2012).
Experienta anilor '50
Opiniile cu privire la rolul bancilor centrale si instrumentele pe care le au la dispozitie au suferit modificari majore in perioada care a urmat celui de-al doilea razboi mondial. Autorii care se ocupa de studiul acestei evolutii (de exemplu Capie, Goodfriend, Siklos) obisnuiesc sa o imparta in cinci sau sase etape care urmaresc trei elemente:
o modificarea opiniilor cu privire la rolul bancilor centrale,
o schimbarea instrumentelor la dispozitia bancilor centrale,
o variatia importantei politicii monetare comparativ cu politica fiscala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!