Balanta de Verificare - Instrument al Metodei Contabile

Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA, IMPORTANTA SI FUNCTIILE BALANTEI DE VERIFICARE
Balanta de verificare este un procedeu specific metodei contabilitatii care asigura respectarea in contabilitate a echilibrului permanent impus de dubla inregistrare a operatiilor economice aferind prin aceasta garantia exactitatii inregistrarilor efectuate in conturi, precum si a intocmirii unor bilanturi reale si complete.
Balanta de verificare se prezinta ca un tablou enumerativ al tuturor conturilor din Cartea Mare, care furnizeaza informatii in legatura cu soldurile initiale, miscarile intervenite intr-o perioada de gestiune (luna, trimestru, semestru, an) si soldurile finale la data intocmirii ei.
Dintre functiile pe care le indeplineste balanta de verificare in activitatea concreta enumeram: functia de verificare a exactitatii inregistrarilor efectuate in conturi, functia de realizare a concordantei dintre conturile analitice si cele sintetice, functia de efectuare a legaturii dintre cont si bilant, functia de grupare si centralizare a datelor inregistrate in conturi.
a)Functia de verificare a exactitatii inregistrarilor efectuate in conturi este indeplinita cu ocazia intocmirii balantei de verificare. Inregistrarea fiecarei operatii economice concomitent si cu aceeasi suma in debitul unui cont si in creditul altui cont face sa rezulte o egalitate permanenta intre totalul sumelor debitoare si totalul sumelor creditoare.
Inregistrarea gresita a unor operatii economice ca urmare a nerespectarii dublei inregistrari determina inegalitati intre totalurile balantei, de unde necesitatea verificarii inregistrarilor in conturi, ceea ce confera acesteia caracterul unui instrument de verificare si control si de reglare a inregistrarii operatiilor economice.
b) Functia de realizare a concordantei dintre conturile analitice si cele sintetice. Aceasta se infaptuieste prin acea ca pentru fiecare cont sintetic care se desfasoara pe conturi analitice se intocmeste cate o balanta de verificare analitica cu ajutorul careia se controleaza exactitatea inregistrarilor efectuate in conturile sintetice prin concordantele care trebuie sa existe intre conturile analitice si cel sintetic.
c) Functia de legatura intre cont si bilant. Balanta de verificare sta la baza intocmirii bilantului. Datele din bilant reprezinta soldurile finale ale conturilor de activ si pasiv preluate din balanta de verificare. Deci balanta de verificare este puntea de legatura dintre conturile analitice si cele sintetice si dintre conturile sintetice si bilant, facand legatura intre procedeele de baza ale metodei contabilitatii.
d) Functia de grupare si centralizare a datelor inregistrate in conturi. Compararea si centralizarea datelor contabile cu ajutorul balantei de verificare ofera conducerii posibilitatea de a cunoaste marimea si structura modificarilor intervenite in structura mijloacelor materiale si banesti, situatia debitorilor si creditorilor, a cheltuielilor, veniturilor si rezultatelor financiare la un moment dat si in dinamica, in vederea elaborarii previziunilor necesare luarii deciziilor pentru perioada viitoare.
Asadar, cu ajutorul balantei de verificare se centralizeaza intreaga activitate economico-financiara a intreprinderii, care a fost reflectata in conturi distincte, oferind astfel informatii de ansamblu asupra tuturor bunurilor aflate in administrarea operativa a acestora si asupra activitatii dintr-o anumita perioada de gestiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta de Verificare - Instrument al Metodei Contabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!