Auditul în instituțiile publice

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat: La nivelul entitatilor publice, auditul, de pe pozitia de cel mai inalt mijloc al controlului intern, constituie principalul instrument de depistare a principalelor riscuri ale entitatilor. Cu o vechime de practica de peste un mileniu, acesta rolul evolueaza in mod constant, oferind tot mai multe informatii financiare. Auditul este o profesie, o profesie care s-a conturat de-a lungul anilor, incercand sa raspunda mereu necesitatilor in continua schimbare pe care le au institutiile. 
Cuvinte-cheie: entitati publice, control intern, audit, informatii financiare
Abstract: 
At the level of public entities, audit, from the position of the highest means of internal control, is the main tool for detecting the main risks of entities. With more than a millennium of years of practice, this role is constantly evolving, providing more and more financial information. Auditing is a profession, a profession that has shaped itself over the years, trying to always meet the changing needs of institutions.
Key words: public entities, internal control, audit, financial information
1.Introducere
Cercetarea intitulata ,,Auditul in institutiile publice" este axata preponderent pe o cercetare documentara, abordand probleme teoretice importante precum: definitia auditului intern, auditului public intern,pozitionarea acestei functii in organizatiile publice; obiectivele, functiile si domeniul auditului public intern; importanta auditului intern; misiunea de audit public , etc. 
In realizarea acestei lucrari, ne-am axat indeosebi asupra studiilor teoretice si practice realizate asupra diverselor problematici ale auditului, pornind de la premisa ca realizarea unor sinteze a rezultatelor acestor studii este esentiala pentru cresterea gradului de cunoastere si apreciere a rolului auditului in institutiile public.
1.1. Conceptul de audit
In sens etimologic, cuvantul 'audit' isi are izvorul din latinescul 'audire', care insemna 'a asculta, a audia'. Acest termen si-a extins, in timp, aria semantica preluand sensuri precum: 'a examina, a verifica, a revizui conturi'.
Se observa ca, in timp, obiectivul primordial al auditului a evoluat de la detectarea fraudelor si erorilor la certificarea situatiilor financiare, la verificarea conformitatii acestora cu anumite criterii prestabilite. Schimbarea obiectivului auditului a necesitat evolutia tehnicilor de audit. In conditiile globalizarii economiilor si internationalizarii pietelor financiare, metodele traditionale de verificare, care implicau un control complet al tranzactiilor s-au dovedit mult prea costisitoare si de durata. Din acest motiv, ele au fost inlocuite cu tehnici de esantionare si sondaj statistic, tehnici asistate de calculator, auditorul punand, in acelasi timp, un accent deosebit pe eficienta si eficacitatea controlului intern.
In plus, pentru a veni in intampinarea complexitatii informatiilor solicitate de utilizatori, auditorul nu trebuie sa asigure numai o ameliorare a credibilitatii situatiilor financiare ci si servicii care sa aduca un plus de valoare, precum raportarea iregularitatilor, identificarea riscurilor afacerii si oferirea unei consultante in ceea ce priveste punctele nevralgice ale controlului intern. In auditul modern, evaluarea situatiilor financiare este, adesea, completata cu constatari rezultate din auditul fluxurilor financiare, ceea ce asigura un supliment de informatii financiare fiabile.
In termini legislativi auditul financiar este ,, activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare si servicii profesionale potrivit standardelor internationale de audit si altor reglementari adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera. " 
1.2 Dimensiunile auditului
Obiectivul general al unui audit este acela de a furniza asigurarea ca procedurile examinate sunt complete si intocmite cu acuratete, iar operatiile s-au efectuat in conformitate cu legile si reglementarile relevante in vigoare. 
Identificarea obiectelor auditabile se realizeaza in 3 faze:
- detalierea fiecarei activitati in operatii succesive descriind procesul de la realizarea acestei activitati pana la inregistrarea ei (circuitul auditului); 
- definirea pentru fiecare operatiune in parte a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca din punct de vedere al controalelor specifice si al riscurilor aferente (ce trebuie evitat); 
- determinarea modalitatilor de functionare necesare pentru ca entitatea sa atinga obiectivul si sa 
Intr-un cadru restrans, auditul poate fi clasificat, in conformitate cu obiectivul functiei pe care o realizeaza, in:
-  Audit de conformitate
-  Audit al performantei 
-  Auditul de atestare a situatiilor financiare (audit financiar)
Auditul de conformitate este realizat in scopul verificarii conformitatii unei activitati (serviciu) particulare din cadrul unei entitati sau a entitatii in ansamblu cu un anumit standard sau cu un anumit cadru legislativ ce guverneaza domeniul de activitate al entitatii respective. Auditul de conformitate are drept scop stabilirea gradului de mapare a proceselor interne ale entitatii auditate cu un set de criterii prestabilite, criterii care pot fi reprezentate de cerintele unui anumit standard sau de un set de reglementari legale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul in institutiile publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Mares, G., Cristiana Costinescu, Niculae, D.C., Pitulice, M.G., Practica auditului intern, Editura Contaplus, Bucuresti, 2007 
2. Roman Aureliana-Geta, Roman, C., Tabara, V., Control financiar si audit public, Editura Economic, Bucuresti, 2007 
3.Dobroteanu, L., Dobroteanu, C.L., Audit concepte si practice, Editura Economica, Bucuresti, 2002
4. Nicolae F., Dascalu E. D., Auditul intern si institutiile publice,Editura Economica, Bucuresti,2008. 
5. Craciun, St., Auditul financiar si auditul intern, Editura Economica, Bucuresti, 2004


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!