Aspecte privind Legea Societatilor din Romania

Extras din referat Cum descarc?

( Aspecte extrase din legea 31/1990 a societatilor comerciale )
1.1.Dispozitii generale
In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocial si pot constitui societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane.
Societatile comerciale se vor constitui in una dintre urmatoarele forme:
a) societate in nume colectiv SNC ;
b) societate in comandita simpla SCS ;
c) societate pe actiuni SA ;
d) societate in comandita pe actiuni SCA ;
e) societate cu raspundere limitata SRL.
Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii se vor indrepta mai intai impotriva acesteia pentru obligatiile ei si, numai daca societatea nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociati.
Actionarii, asociatii comanditari, precum si asociatii in societatea cu raspundere limitata raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
Societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, in afara de cazul cand legea prevede altfel.
1.2.Constituirea societatilor comerciale
1 2.1. Actul constitutiv al societatilor
Societatea in nume colectiv SNC sau in comandita simpla SCS se constituie prin contract de societate ,iar societatea pe actiuni SA,in comandita pe actiuni SCA sau cu raspundere limitata SRL se constituie prin contract de societate si statut.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul.
Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutive.
Actul constitutiv se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori si se incheie in forma autentica.
Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.
Actul constitutiv al societatii in nume colectiv SNC, in comandita simpla SCS sau cu raspundere limitata SRL va cuprinde:
a) numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, persoane juridice. La societatea in comandita simpla se vor arata asociatii comanditari si asociatii comanditati;
b) forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Legea Societatilor din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!