Aspecte privind Contabilitatea Stocurilor in Viziunea IAS 2 si a Reglementarilor Nationale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Obiectivul IAS 2 Stocuri 3
3. Aria de aplicabilitate 3
4. Definitii 3
5. Evaluarea stocurilor 3
5.1. Costul stocurilor 3
5.2. Formule de determinare a costului 3
6. Valoarea realizabila neta 3
7. Recunoasterea drept cheltuiala 3
8. Prezentarea informatiilor 3
9. Bibliografie 3


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
IAS 2 Stocuri a fost publicat de Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate in decembrie 1993. El a inlocuit IAS 2 Evaluarea si prezentarea stocurilor in contextul sistemului de cost istoric (publicat initial in octombrie 1975).
In decembrie 1997, Comitetul Permanent pentru Interpretari a publicat SIC-1 Consecventa - Diferite metode de determinare a costurilor stocurilor.
In 1991 si 2000 au fost facute amendamente limitate la IAS 2. 
In aprilie 2001, consiliul pentru standarde internationale de contabilitate (IASB) a decis ca toate standardele si interpretarile emise in cadrul Regulamentelor anterioare sa continue sa fie aplicabile, cu exceptia cazului in care sau pana cand sunt amendate sau retrase.
In decembrie 2003, IASB a publicat un IAS 2 revizuit care a inlocuit si SIC - 1.
IAS 2 a fost amendat de IFRS 8 Segmente de activitate (publicat in noiembrie 2006).
Consiliul pentru Standarde Intenationale de Contabilitate a elaborat standardul IAS 2 revizuit ca parte a proiectului sau de Imbunatatire a Standardelor Internationale de Contabilitate. Obiectivele proiectului au vizat reducerea sau eliminarea alternativelor, redundantelor si conflictelor din candrul standardelor, tratarea unor probleme de convergenta si efectuarea altor imbunatatiri.
In cazul IAS 2, principalul obiectiv al Consiliului a fost o revizuire limitata in vederea reducerii alternativelor pentru evaluarea stocurilor.
Principalele modificari fata de versiunea anterioara a IAS 2 se refera la:
- Obiectiv si arie de aplicabilitate: clarificarea ariei de aplicabilitate, excluderi din aria de aplicabiliate;
- Costul stocurilor: costul de achizitie si alte costuri;
- Formule de determinare a stocurilor: consecventa, interzicerea LIFO ca formula de determinare a costului;
- Recunoasterea drept cheltuiala;
- Prezentarea informatiilor: stocuri inregistrate la valoare justa minus costurile de vanzare, diminuarea valorii contabile a stocurilor.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, operatorii economici din Romania aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/30.11.2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene (M.O. nr. 1.080/30.11.2005), cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Obiectivul IAS 2 Stocuri
Obiectivul acestui Standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru stocuri. O problema fundamentala in contabilizarea stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscuta drept activ si reportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute. Acest Standard furnizeaza recomandari referitoare la determinarea costului si la recunoasterea ulterioara drept cheltuiala, incluzand orice diminuare a valorii, pana la valoarea realizabila neta. De asemenea, Standardul furnizeaza recomandari cu privire la formulele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor.
Asadar, scopul Standardului este recunoasterea, masurarea si evaluarea stocurilor, adica determinarea valorii la care acestea vor fi recunoscute in bilant si vor influenta contul de profit si pierdere, oferind o altenativa acelor tratamente contabile care, prin cresterea si descresterea valorii stocului, determinate de acestea, ajusteaza profiturile in concordanta cu ceea ce este avantajos pentru conducere.
Standardul trateaza evaluarea si contabilizarea stocurilor, respectiv determinarea valorii la care stocurile se inregistreaza la categoria activelor, ca active curente, recunoscute in situatiile financiare, valoarea ce va fi raportata pana in momentul realizarii acestora ca venit din vanzari. Ca atare, Standardul vizeaza evaluare stocurilor in bilant, precizand care sunt cheltuielile ce vor fi luate in considerare pentru calculul costului acestora, fixand astfel reguli de evaluare la inchiderea exercitiului.
3. Aria de aplicabilitate
IAS 2 se aplica tuturor stocurilor, cu exceptia: productiei in curs de executie in cadrul contractelor de constructie (IAS 11); instrumentelor financiare (IAS 32); activelor biologice legate de activitatea si de productia agricola in momentul recoltarii (IAS 41).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Contabilitatea Stocurilor in Viziunea IAS 2 si a Reglementarilor Nationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!