Aspecte privind Contabilitatea Stocurilor in Viziunea IAS 2 si a Reglementarilor Nationale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Elemente generale 4
Structura stocurilor 6
Arie de aplicabilitate 7
Costul stocurilor 8
Formule de determinare a costului 8
Metode de evaluare 9
Exemple practice 12
Inventarul intermitent si inventarul permanent 13
Recunoasterea drept cheltuiala 14
Prezentarea informatiilor 15
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In aceasta lucrare vom prezenta un studiu comparativ intre prevederile Standardului International de Contabilitate IAS 2 "Stocuri" si reglementarile nationale prevazute in OMFP 3055 din 2009, referitoare la aceasta categorie de active, avand drept obiectiv determinarea asemanarilor si deosebirilor cu privire la contabilitatea stocurilor.
Ordinul ministrului finantelor publice numarul 3055 din 2009 cuprinde numeroase reglementari menite sa imbunatateasca sistemul contabil romanesc, astfel incat sa fie conform Directivelor Comunitatii Economice Europene. Pentru a putea indeplini scopul lucrarii noastre ( de a ne face o imagine despre cum este organizata contabilitatea stocurilor in reglementarile nationale comparativ cu cele internationale ), ne vom opri asupra partii dedicate stocurilor din OMFP 3055/2009 si anume capitolul 8.3.2 Aici sunt definite conceptele necesare bunei intelegeri a modalitatii de organizare a contabilitatii stocurilor si regulile ce trebuie respectate.
Standardul International de Contabilitate IAS 2 "Stocuri", cuprinde o serie de norme si informatii edificatoare asupra modului de organizare a contabilitatii stocurilor pentru a fi in conformitate cu directivele europene. 
Obiectivul acestui standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru stocuri in sistemul costului istoric. O problema fundamentala a contabilitatii stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscut drept activ si raportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute. Acest standard furnizeaza informatii referitoare la determinarea costului si la recunoasterea ulterioara drept cheltuiala, incluzand orice inregistrare la valoare realizabila neta.
De asemenea, standardul furnizeaza indicatii practice referitoare la procedeele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor.
Scopul standardului este recunoasterea, masurarea si evaluarea stocurilor, adica determinarea valorii la care acestea vor fi recunoscute in bilant si vor influenta contul de profit si pierdere, oferind o alternativa acelor tratamente contabile care, prin cresterea si descresterea valorii stocului, determinate de acestea, ajusteaza profiturile in concordanta cu ceea ce este avantajos pentru conducere. 
Standardul trateaza evaluarea si contabilizarea stocurilor, respectiv determinarea valorii la care stocurile se inregistreaza la categoria activelor, ca active curente, recunoscute in situatiile financiare, valoare ce va fi raportata pana in momentul realizarii acestora ca venit din vanzari. Ca atare, standardul vizeaza evaluarea stocurilor in bilant, precizand care sunt cheltuielile ce vor fi luate in considerare pentru calculul costului acestora, fixand astfel reguli de evaluare la inchiderea exercitiului.
Elemente generale
OMFP 3055/2009 defineste stocurile ca fiind active circulante:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii;
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile care urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
In categoria stocurilor se cuprind si activele cu ciclu lung de fabricatie, destinate vanzarii (de exemplu, ansambluri sau complexuri de locuinte etc. realizate de entitatile ce au ca activitate principala obtinerea si vanzarea de locuinte). Daca constructiile sunt realizate in scopul exploatarii pe termen lung, de catre entitatea care le-a realizat, ele reprezinta imobilizari.
De asemenea, atunci cand un teren este cumparat in scopul construirii pe acesta de constructii destinate vanzarii, acesta este inregistrat la stocuri.
Tot in OMFP 3055/2009 sunt prevazute situatiile in care un activ poate fi trecut de la imobilizare corporala la stocuri si invers, in functie de utilizarea sa. 
Atunci cand exista o modificare a utilizarii unei imobilizari corporale, in sensul ca aceasta urmeaza a fi imbunatatita in perspectiva vanzarii, la momentul luarii deciziei privind modificarea destinatiei, in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobilizari corporale in cea de stocuri. Transferul se inregistreaza la valoarea neamortizata a imobilizarii. Daca imobilizarea corporala a fost reevaluata, concomitent cu reclasificarea activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia. 
Transferul poate fi efectuat daca si numai daca exista o modificare a utilizarii imobilizarii, evidentiata de inceperea modernizarii, in vederea vanzarii. Ca urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobilizare corporala fara a fi modernizata, ea continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
In cazul in care un activ care a fost initial recunoscut la terenuri este folosit ulterior pentru construirea de ansambluri de locuinte destinate vanzarii, in functie de modul de negociere a contractelor de vanzare a bunurilor ce fac obiectul constructiei si vanzarii, valoarea terenului se include in valoarea activului construit sau se evidentiaza distinct la stocuri de natura marfurilor, la
valoarea de inregistrare in contabilitate. Daca terenul a fost reevaluat, concomitent cu schimbarea naturii activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia.
In cazul activelor de natura ansamblurilor sau complexurilor de locuinte care initial erau destinate vanzarii si care ulterior isi schimba destinatia, urmand a fi folosite de entitate pe o perioada indelungata sau sa fie inchiriate unor terti, in contabilitate se inregistreaza un transfer de la stocuri la imobilizari corporale. Transferul se efectueaza la data schimbarii destinatiei, la valoarea la
care activele erau inregistrate in contabilitate (reprezentata de cost).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Contabilitatea Stocurilor in Viziunea IAS 2 si a Reglementarilor Nationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!