Asociatiile fara Scop Patrimonial

Extras din referat Cum descarc?

CE SUNT SI CE OFERA ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE?
Organizatiile neguvernamentale sunt persoane juridice de drept privat, functionand in baza Ordonantei 26/2000 privind asociatiile si fundatiile,modificata prin Ordonanta 37/2003. Ele actioneaza in beneficiu public general sau comunitar, sau /si in beneficiul personal nepatrimonial al membrilor.
Au un scop si un set de obiective, statut si regulamente interne de functionare.
Ele sunt non-profit (termen sinonim cu cel de nelucrativ sau fara scop patrimonial), adica nu ofera profituri asociatilor/membrilor de pe urma activitatilor desfasurate.
ONG-urile pot realiza, in mod accesoriu, unele venituri din activitati de tip economic, dar acestea trebuie investite in activitatile viitoare neeconomice ale organizatiei.Ele pot avea salariati, dar de regula actioneaza bazandu-se in mare parte sau chiar exclusiv pe voluntariatul membrilor si a altor oameni cu interese si idealuri asemanatoare.
ONG-urile sunt rezultatul vointei cetatenilor de a activa organizat pentru un anumit scop si sunt o expresie a democratiei.
Beneficiul pe care il aduc organizatiile neguvernamentale este concurent in comparatie cu institutiile publice. Asociatiile pot prelua unele sarcini ale institutiilor publice si pot oferi servicii populatiei. Ele pot fi si militante, in acest caz incercand sa modifice politicile publice si actele normative, dar si mentalitatile si obiceiurile concetatenilor.
In conformitate cu prevederile Ordonantei nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii actele necesare dobandirii personalitatii juridice sunt urmatoarele:
" Actul constitutiv;
" Statutul asociatiei;
" Actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;
" Dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
Recunoasterea unei asociatii de utilitate se face de catre GUVERNUL ROMANIEI.
Asociatia trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. Activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz, si functioneaza cel putin 3 ani, anterior datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
2. A realizat majoritatea obiectivelor stabilite;
3. Prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau,insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anterior datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
4. Valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori este de cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial;
5. Cererea va fi insotita pe langa documentele de mai sus, de urmatoarele: copii de pe actul constitutiv si statutul asociatiei ; copie de pe dovada dobandirii personalitatii juridice;
6. Dovada privind bonitatea asociatiei emisa de banca la care are deschis contul;
7. Copie de pe dovada privind situatia juridica a sediului asociatiei;
8. Numele si adresa persoanelor fizice, respectiv denumirea si adresa persoanelor juridice cu care asociatia colaboreaza in mod frecvent in vederea realizarii obiectului sau de activitate pentru care aceasta solicita recunoasterea statutului de utilitate publica.

CONSTITUIREA SI INFIINTAREA ASOCIATIILOR POTRIVIT LEGII

Asociatia este constituita din trei sau mai multe persoane pe baza unei intelegeri si care aporteaza impreuna partea materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati.
O data constituita asociatia trebuie inscrisa in Registrul asociatiilor.
Actul constitutiv cuprinde:
- Datele de identificare ale asociatilor: nume sau denumire, domiciliul sau sediul lor;
- Exprimarea vointei de asociere si a scopului propus;
- Denumirea asociatiei;
- Durata de functionare a asociatiei;
- Patrimoniul initial al asociatiei;
- Componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale acestora;
- Persoana care se ocupa de dobandirea personalitatii juridice a asociatiei;
- Semnaturile asociatilor.
Etapele obtinerii personalitatii juridice pentru o asociatie sunt:
1. Elaborarea textului statutului;
2. Elaborarea actului de constituire;
3. Autentificarea statutului si a actului de constituire la un notar public sau atestarea de catre un avocat;
4. Obtinerea dovezii de spatiu;
5. Plata taxei judiciare de timbru;
6. Depunerea cererii de inscriere la judecatorie;
7. Prezentarea la sedinta camerei de consiliu a judecatoriei la data programata in momentul depunerii cererii;
8. Depunerea cererii pentru ridicarea sentintei definitive si a statutului de le judecatorie;
9. Depunerea cererii pentru obtinerea codului fiscal al asociatiei.
In termen de 3 zile de la depunerea cererii de inscriere si a documentelor pentru constituire, judecatorul verifica legalitatea lor si dispune prin incheiere inscrierea asociatiei in Registrul asociatiilor. Daca aceste cereri nu sunt indeplinite, o data cu expirarea termenului, judecatorul va cita reprezentantul asociatiei in vederea remedierii neregularitatilor constatate.
Inscrierea in acel registru se efectueaza in ziua admiterii asociatiei, eliberandu-se un certificat de inscriere ce se va inmana reprezentantului sau mandatarului asociatiei, certificat care va cuprinde: denumirea asociatiei, sediul acesteia, durata de functionare, nr. si data de inscriere in registru.
Asociatia nou infiintata isi poate constitui filiale cu un nr. minim de 3 membri, organe proprii de conducere si un patrimoniu distinct de cel al asociatiei mama.
Aceste filiale se constituie prin hotararea adunarii generale a asociatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asociatiile fara scop patrimonial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!