Analiza Valorii Adaugate, Precum si a Consecintelor Modificarii Acesteia asupra Performantelor Economico-Financiare ale Intreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie si importanta
2. Metodele de determinare ale valorii adaugate
3. Ratele valorii adaugate
4. Exemplificare cu o problema
5. Masuri de crestere a valorii adaugate
6. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1 Introducere 
Valoarea adaugata este unul dintre cei mai importanti indicatori de reflectare a performantelor economico financiare ale unei firme. Spre deosebire de cifra de afaceri, care include si valoarea cumparaturilor de materii prime, materiale si servici care se regasesc in cifra de afaceri a firmelor furnizoare, valoarea adaugata cuprinde numai echivalentul activitatii intreprinderii in cauza. Pe baza valorii adaugate se poate aprecia dimensiunea activitatii unei firme. 
Valoarea adaugata exprima plusul de bogatie care se obtine prin activitatea productiva si comerciala a unei firme. Ea reflecta contributia firmei la produsul intern brut, reprezentand o expresie a performantei economice a firmei. 
Avand in vedere ca baza de pornire la calculul valorii adaugate este productia exercitiului, se preiau influentele negative generate de evaluarea in mod diferit a elementelor care formeaza acest indicator. 
De asemenea valoarea adaugata exprima mai bine contributia nemijlocita a fiecarei intreprinderi la crearea produsului intern brut, permite aprecierea corecta eficientei economice, stimuleaza reducerea cheltuielilor materiale si utilizarea eficienta a resurselor materiale si a fortei de munca
Prin introducerea valorii adaugate sistemul de indicatori ai rezultatelor economico-financiare s-a eliminat posibilitatea cresterii artificiale a volumului de activitate in urma circulatiei repetate a unui produs intre mai multe interprinderi in vederea obtinerii produsului finit.
Datorita faptului ca prin intermediul analizei valorii adaugate se poate realiza o buna evaluare a performantelor si a eficientei folosirii factorilor de productie, VA prezinta interes pentru toate intreprinderile indiferent de domeniul de activitate. Se poate spune astfel ca valoarea adaugata exprima, mult mai bine decat orice alt indicator, efortul nemijlocit al fiecarei intreprinderi la crearea produsului intern brut, permite aprecierea eficacitatii combinarii factorilor de productie: munca si capital si stimuleaza reducerea cheltuielilor materiale. 
Avand in vedere aceste considerente, este important ca semnificatia si rolul valorii adaugate in analizele economice sa fie bine conturate, astfel incat sa nu se ajunga la o supraevaluare a importantei acestui indicator, dar nici la o neglijare a lui.
Importanta valorii adaugate decurge din urmatoarele doua motive: valoarea adaugata se regaseste la nivel macroeconomic ca principala componenta a PIB-ului unei tari (in sistemul conturilor nationale PIB-ul rezulta din agregarea valorii adaugate la toate unitatile dintr-o tara, intr-un an economic, a taxelor pe valoarea adaugata si a taxelor vamale);valoarea adaugata reprezinta sursa de remunerare a tuturor participantilor la viata intreprinderii, si anume: personalul, statul, creditorii, actionarii.
Importanta de care se bucura acest indicator, mai ales in economiile bazate pe sistemul contabil continental, a condus la gandirea unor strategii de maximizare a valorii adaugate. Cum randamentele factorilor de productie, specifice unui anumit nivel de organizare a productiei si a muncii, au un caracter limitat, s-au cautat alte modalitati de maximizare a valorii adaugate, una dintre acestea, foarte utilizata la ora actuala fiind externalizarea activitatilor si chiar a functiilor care nu sunt vitale pentru dezvoltarea intreprinderii. 
2 Valoarea adaugata (VA) poate fi determinata prin doua metode: metoda sintetica si metoda de repartitie (aditiva). 
Metoda sintetica este aceea conform careia din volumul total al activitatii de productie si comercializare a firmei se scad consumurile intermediare de la terti, iar metoda de repartitie (aditiva) aceea potrivit careia valoarea adaugata este rezultatul insumarii urmatoarelor elemente: salarii si contributii pentru asigurarile si protectia sociala, amortizare, pro- vizioane aferente exploatarii, dobanzi, impozite si taxe (exclusiv impozitul pe profit), rezultatul exploatarii recalculat (rezultatul aferent cifrei de afaceri din care se scad dobanzile).
In conditiile in care societatea desfasoara si activitati de comert, valoarea adaugata globala se determina tinand cont si de marja comerciala. 
Potrivit abordarii valorii adaugate dupa aceasta metoda, rezulta ca ea este formata din remunerarea urmatorilor subiecti (parteneri sociali): salariati, actionari, stat, institutiile care acorda credite si firma.Valoarea economica adaugata este foarte importanta pentru actionari deoarece in cazul unei valori pozitive firma creeaza o valoare mai mare decat costul capitalului propriu, iar in caz contrar se distruge valoare pentru actionari. Costul capitalului propriu este rata de rentabilitate financiara asteptata de actionari in schimbul plasarii capitalului in firma respectiva. 
3 Ratele valorii adaugate sunt utilizate in comparatiile sectoriale si intre exercitii, oferind informatii asupra impartirii valorii adaugate intre factorii de munca si capital.
Calculul si semnificatia acestor rate sunt prezentate dupa cum urmeaza:
a) Rata medie a valorii adaugate aferente cifrei de afaceri:
Rva = VA / CA x 100
Aceasta rata reflecta ponderea valorii adaugate in cifra de afaceri si masoara gradul de integrare pe verticala a firmelor cu activitati de productie si comercializare. In cazul in care gradul de integrare se apropie de 1, atunci in firma se realizeaza un numar mare de etape pentru obtinerea produsului finit.
b) Rata variatiei valorii adaugate, denumita ,,rata de crestere a firmei":
Rw = VA1 - VA0 / VA0 x 100
c) Ratele de structura sau ratele de remunerare ale valorii adaugate se construiesc pe baza componentelor valorii adaugate, determinata potrivit metodei aditive. Ratele de structura ale valorii adaugate reprezinta ponderea detinuta de fiecare element component in valoarea adaugata.
c1) Contributia factorului uman la formarea valorii adaugate:
K1 = total cheltuieli cu personalul / VA x 100
c2) Contributia activelor imobilizate la formarea valorii adaugate:
K2 = cheltuieli cu amortizarea / VA x 100


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Valorii Adaugate, Precum si a Consecintelor Modificarii Acesteia asupra Performantelor Economico-Financiare ale Intreprinderii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!