Amortizarea Fiscala

Extras din referat Cum descarc?

Amortizarea fiscala reprezinta recuperarea din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii cheltuielilor aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile potrivit prevederilor Codului fiscal. 
1. Conceptul de mijloace fixe si de uzura a acestora
Desfasurarea activitatii unei intreprinderi reclama, intre altele, existenta unor instrumente sau unelte de munca, parte integranta a aparatului de productie si a patrimoniului, cunoscute sub denumirea de active fixe, mijloace, capitaluri sau fonduri fixe si imobilizari.
Activele fixe, din punct de vedere material, se concretizeaza in masini, utilaje, instalalii diverse, mijloace de transport, cladiri etc. si formeaza baza tehnica a intreprinderii. Elementele bazei tehnice se caracterizeaza prin faptul ca participa cu intreaga lor valoare la desfasurarea proceselor economice, care insa se consuma in mod treptat, de fapt se transmite, parte cu parte, in valoarea produselor si/sau serviciilor rezultate in urma folosirii lor.
In categoria mijloacelor fixe intra orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinuta si utilizata in productia, livrarea de bunuri sau in prestatea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare de intrare mai mare decat valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita in conditiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care este de 1.800 lei. Prin valoarea de intrare a mijloacelor fixe se intelege:
- costul de achizitie, pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
- costul de productie, pentru mijloacele fixe construite sau produse de catre contribuabil;
- valoarea de piata, pentru mijloacele fixe dobandite cu titlu gratuit.
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Pe parcursul activitatilor economice la care participa, mijloacele fixe sufera un proces de uzura, ca urmare a actiunii factorilor fizici, chimici, economici, tehnici etc. In consecinta, dupa fiecare utilizare, aceste mijloace impun costuri de intretinere mai mari, sunt tot mai putin precise in exploatare, au randamente mai scazute etc., intr-un cuvant sunt tot mai putin utile activitatilor economice desfasurate in conditii de eficienta.
Uzura este un proces complex concretizat in scaderea treptata a utilitatii activelor imobilizate nu doar ca urmare a folosirii ci si datorita nefolosirii lor, sau a aparitiei de active mai ieftine sau cu parametri tehnico-functionali superiori. Uzura mijloacelor fixe imbraca doua forme: uzura fizica sau materiala, care este o consecinta a folosirii sau a trecerii timpului, caz in care aceasta uzura se manifesta si daca activul este nefolosit si uzura morala care se datoreaza evolutiei tehnicii si cresterii productivitatii muncii in ramurile economice producatoare de bunuri de acest fel si care determina aparitia de obiecte similare la aceleasi preturi insa superioare functional, sau cu aceleasi performante fata de cele deja existente in exploatare, dar la preturi mai mici. 
Activele fixe isi pierd odata cu trecerea timpului, prin uzura, in totalitate calitatile tehnico-economice si devin inutile in procesele economice in care ar trebui angajate. Asigurarea continuitatii exploatarii impune reconstituirea fizica a celor uzate integral. Pentru a le achizitiona insa este necesara constituirea de mijloace banesti egale ca valoare cu cea a activelor ce urmeaza a se inlocui. In acest sens se cuantifica valoarea pierduta de activele in cauza (de fapt transmisa asupra produselor/serviciilor obtinute) pe parcursul exploatarii, in vederea includerii in valoarea ce urmeaza a se recupera (incasa) de la beneficiarii bunurilor livrate. Stabilirea valorii transmise de mijloacele fixe in procesele economice este determinata de cerinta dimensionarii consumurilor tuturor factorilor de productie, angajati in exploatare, operatiune concretizata in calcularea costurilor. In cazul activelor fixe calculele se realizeaza prin stabilirea amortizarii. Se poate afirma deci ca atat uzura fizica, cat si cea morala reprezinta baza obiectiva a amortizarii.
Alaturi de activele care reintra in definitia mijloacelor fixe, mai sunt considerate mijloace fixe amortizabile:
a) investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea;
b) mijloacele fixe puse in functiune partial, pentru care nu s-au intocmit formele de inregistrare ca imobilizare corporala; acestea se cuprind in grupele in care urmeaza a se inregistra, la valoarea rezultata prin insumarea cheltuielilor efective ocazionate de realizarea lor;
c) investitiile efectuate pentru descoperta in vederea valorificarii de substante minerale utile, precum si pentru lucrarile de deschidere si pregatire a extractiei in subteran si la suprafata;
d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
e) investitiile efectuate din surse proprii, concretizate in bunuri noi, de natura celor apartinand domeniului public, precum si in dezvoltari si modernizari ale bunurilor aflate in proprietate publica;
f) amenajarile de terenuri.
Pentru imobilizarile corporale care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set. Pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, amortizarea se determina pentru fiecare componenta in parte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amortizarea Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!