Amortizarea Activelor Imobilizate

Extras din referat Cum descarc?

Activele imobilizate sunt supuse unui proces de degradare in timp si, ca atare,trebuie asigurata inlocuirea acestora. Acest fapt se realizeaza, de regula, prin amortizare.
Amortizarea este echivalentul valoric al deprecierii ireversibile a unei imobilizari,ca urmare a utilizarii, a actiunii factorilor naturali, a progresului tehnic sau a altor cauze.
Tipurile de amortizare cunoscute in literatura de specialitate sunt: amortizarea liniara, accelerata si degresiva.
Amortizarea, din punct de vedere contabil, ca expresie valorica a uzurii mijloacelor fixe incluse in costul produselor la fabricarea carora ele au participat in vederea crearii conditiilor necesare inlocuirii acestora. Este echivalentul valoric al deprecierii ireversibile a unei imobilizari, ca urmare a utilizarii, a actiunii factorilor naturali, a progresului tehnic sau a altor cauze.
Pentru un expert contabil, amortizarea nu este un instrument de evaluare, ci, mai degraba, o metoda de repartizare a costului. Imobilizarile nu sunt amortizate pe baza pierderii de valoare, ci pe baza imputarii sistematice a costului lor de intrare asupra unui numar de exercitii.
In categoria activelor amortizabile se includ: activele necorporale si activele necorporale.
Activele necorporale sunt active identificabile nemonetare, fara suport corporal,care sunt detinute pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri si servicii, pentru locatie la terti sau in scopuri administrative. Intreprinderile trebuie sa recunoasca un activ necorporal, daca si numai daca acesta indeplineste criteriile de
recunoastere ale activelor si anume:
a) Sa existe probabilitatea ca respectivele imobilizari sa genereze beneficii economice viitoare pentru intreprindere;
b) Sa poata fi masurate in mod credibil.
In structura imobilizarilor necorporale amortizabile sunt incluse:
a) Cheltuielile de constituire cuprind cheltuielile cu infiintarea, dezvoltarea si fuziunea intreprinderii numai cand reglementarile permit imobilizarea acestora. Amortizarea acestor active se realizeaza sistematic pe parcursul unei perioade de maximul 5 ani.
b) Cheltuieli de dezvoltare sunt reprezentate de costurile efectuate pentru realizarea unor obiective strict individuale, a caror fezabilitate tehnologica a fost demonstrata si care vor fi utilizate in intreprindere sau comercializate.
Aceste cheltuieli se amortizeaza sistematic pe durata utila de viata sau pe durata contractului,dupa caz.
c) Concesiunile primite se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire a acesteia, stabilita potrivit contractului. In cazul in care contractul prevede plata unei chirii, si nu o valoarea amortizabila, in contabilitatea entitatii care primeste concesiunea se reflecta cheltuiala reprezentand chiria,fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
d) Alte imobilizari necorporale (Ex: programele informatice create de
intreprindere sau achizitionate de la terti in scopul utilizarii pentru nevoile proprii, etc.). Amortizarea acestor active se realizeaza in functie de durata probabila de utilizare, care nu poate depasi o perioada de 5 ani (spre deosebire de 3 ani prevazuti de reglementarile fiscale);
e) Fondul comercial este recunoscut ca activ necorporal atunci cand rezulta din achizitia unei alte intreprinderi al carei cost de achizitie este superior valorii de piata a activelor nete dobandite (active dobandite mai putin datoriile preluate). Cauza existentei fondului comercial o constituie existenta unor elemente necorporale generate de intreprindere care nu sunt recunoscute distinct in contabilitate (reputatia, clientela, vadul comercial, firma etc.)
Fondul comercial se amortizeaza, de regula, in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.
Activele corporale sunt acele active detinute de o intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau in prestarea de servicii, in scopuri administrative sau pentru a fi date in locatie tertilor, active care vor fi utilizate pe parcursul mai multor exercitii financiare. Acestea trebuie sa fie utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an si sa aiba o valoare mai mare decat limita minima stabilita de lege (in prezent 1.800 roni).
Amortizarea aferenta imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate ca o cheltuiala. Terenurile nu se amortizeaza. Investitiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, baltilor, iazurilor, terenurilor si pentru alte lucrari similare se recupereaza pe calea amortizarii, prin includerea in cheltuielile de exploatare intr-o perioada hotarata de
consiliul de administratie sau responsabilul cu gestiunea patrimoniului.
Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre entitatea care le are in proprietate.
Amortizarea activelor imobilizate depinde de trei factori: valoarea de amortizat,durata de amortizare si metoda de amortizare.
Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare asupra valorii amortizabile a imobilizarilor corporale. Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare
economica si conditiilor de utilizare a acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amortizarea Activelor Imobilizate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!