Acordarea de Credite in Sistemul CreditCoop

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. INTRODUCERE 4
Capitolul 2. SISTEMUL ACORDARII DE IMPRUMUTURI IN CADRUL COOPERATIEI DE CREDIT 12
2.1 Probleme de ansamblu 12
2.2 Constituirea Fondurilor 27
Capitolul 3. MANAGEMENTUL ACTIVITATII DE CREDITARE IN CADRUL RETELEI CREDITCOOP-BUCURESTI 42
3.1 Prezentarea Retelei CREDITCOOP Bucuresti. Scurt istoric 42
3.2 Prezentarea Cooperativei de Credit ,,Mihai Viteazul " Targoviste 46
3.3. Organizarea activitatii curente 53
3.3.1 Conducerea, administrarea, controlul gestiunii si functionarea Cooperativei de Credit ''Mihai Viteazul '' Ploiesti O.C. 55
3.3.2 Structura organizatorica a Cooperativei de Credit "Mihai Viteazul " Targoviste 65
Capitolul 4. ACORDAREA DE IMPRUMUTURI IN CADRUL COOPERATIVEI DE CREDIT "MIHAI VITEAZUL " TARGOVISTE 71
4.1. Acordarea de credite membrilor cooperatori 71
4.1.1 Principii generale de acordare a creditelor 71
4.1.2 Destinatia si conditiile de acordare a creditelor 73
4.1.3 Modul de acordare a creditelor membrilor cooperatori 74
4.1.4 Garantii si asigurari 78
4.1.5 Scaderea, rescadentarea si rambursarea creditelor 80
4.2 Acordarea de imprumuturi intercooperatiste 82
4.2.1 Destinatia si conditiile de acordare a imprumuturilor 82
4.2.2 Modul de acordare a imprumuturilor 82
4.2.3 Garantii 83
4.3 Acordarea de credite microintreprinderilor, organizatiilor obstesti si de cult, asociatiilor familiale si persoanelor fizice cu profesi liberale reglementate 84
4.3.1 Principii si conditii generale 84
4.3.2 Acordarea creditelor 85
4.4 Exemplificari in solutionarea unor cereri de creditare 93
Capitolul 5. URMARIREA DERULARII CREDITELOR IN CADRUL COOPERATIVEI DE CREDIT ,,MIHAI VITEAZUL " TARGOVISTE 99
5.1. Recuperarea creditelor si dobanzilor neachitate la scadenta 99
5.1.1 Modalitati de recuperare pe cale amiabila a creantelor neachitate la scadenta 99
5.2 Modalitati de recuperare a creantelor prin proceduri executionale 101
5.3 Supravegherea activitatii de creditare 103
5.3.1 Generalitati 103
5.3.2 Supravegherea prin sistemul de indicatori economico-financiari si de prudentialitate bancara 
5.3.4 Indicatori economico-financiari si de prudentialitate bancara 112
Capitolul 6. CONCLUZII 120
BIBLIOGRAFIE 138
ANEXE 140


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Scurt istoric
Cooperatia reprezinta o forma specifica de organizare a activitatii umane, care s-a manifestat si se manifesta inca si astazi in lume, in sfera productiei industriale si agricole, a creditului si consumului, a serviciilor si a altor sectoare.
Cooperatia in tara noastra izvoraste din realitatile de aici specific acestui colt de lume si se dezvolta in conditii oarecum diferite fata de alte state, imbracand cu trecerea timpului o gama larga de forme.
Primele cooperative de credit din Romania au aparut in a doua jumatate a secolului al XIX -lea, adoptand sistemele germane Raiffeisen si Schulze - Delizsch.
Asemenea asociatii de economie, credit si ajutor mutual au luat fiinta in acea perioada in tinutul Bistritei din Ardeal, in anul 1851, in orasul Braila, port la Dunare, in anul 1855, in satul Brad din judetul Roman in 1860, in comuna Rasinari din judetul Sibiu, in 1867 si in Bucuresti, in 1870.
In perioada imediat urmatoare, respectiv 1871-1881, au aparut numeroase societati de credit si economie in aproape toate orasele mari ale tarii - Iasi, Ramnicu Sarat, Piatra Neamt, Focsani, Craiova, Pitesti, Targoviste, Galati, Targu-Jiu - chiar si in unele sate. 
Dintre promotorii miscarii cooperatiste, s-a remarcat in mod deosebit Spiru Haret, savant, sociolog, pedagog, matematician si om politic, considerat pe drept cuvant ctitorul bancilor populare cooperatiste.
In perioada 1891-1902 aparitia a numeroase societati cooperatiste de credit, denumite si "banci populare satesti" marcheaza afirmarea miscarii cooperatiste in Romania.
Incepand cu anul 1898, Spiru Haret devine principalul sustinator al extinderii si organizarii miscarii cooperatiste fiind si initiatorul primei legi a cooperatiei.
In Romania postbelica cooperativele de credit au evoluat astfel:
In 1954 prin Decretul 455 din 10 decembrie se infiinteaza Banca Agricola si Cooperativele de credit si economie.
In 1956 - Cooperativa de credit si economie se asociaza in uniuni regionale, care isi aleg un Consiliu Central.
In 1961 - structurile regionale si centrale ale cooperatiei de credit se autodizolva si cooperativele de credit se afiliaza la uniunile raionale ale cooperativelor de consum.In 1971 - prin Decizia Centrocoop nr.158 din 18 august se infiinteaza comisiile judetene si Comisiile Centrale ale cooperativelor de credit in cadrul uniunilor judetene ale cooperativelor de consum si respectiv al Centrocoop.
In 1990 - la 8 februarie este promulgat Decretul - Lege nr.67 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si de credit.
In 1996 - Parlamentul Romaniei adopta Legea nr.109 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit.
In 2000 - Guvernul Romaniei adopta Ordonanta de urgenta nr.97 privind organizatiile cooperatiste de credit.
In 2002 - Parlamentul Romaniei adopta Legea 200 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit.
Septembrie 2002 - Reteaua cooperatista CREDITCOOP primeste autorizatia de functionare din partea B.N.R.
Octombrie 2002 - CREDITCOOP Casa Centrala devine membra a Fondului de Garantare a depozitelor din sistemul bancar.
2003 - CREDITCOOP Casa Centrala devine membra a Asociatiei Europene a Bancilor Cooperatiste.
2004 - Parlamentul Romaniei aproba Legea nr.122 pentru modificarea O.U.G. nr.97 / 2000 privind organizatiile cooperatiste de credit.
Prin aceasta lege, s-a dat posibilitate Bancii Nationale a Romaniei de a supraveghea si controla activitatile bancare efectuate in cadrul cooperatiei de credit.
In conformitate cu noile reglementari, structura acestor organizatii a suferit modificari in sensul ca toate casele teritoriale s-au reorganizat in cooperative de credit.In esenta, legea prevede functionarea organizatiilor cooperatiste de credit in retele formate dintr-o casa centrala, sucursale ale acesteia, precum si cooperativele de credit afiliate la casa centrala.
Cooperativele de credit sunt asociatii autonome, apolitice si neguvernamentale, al caror scop principal este desfasurarea activitatilor bancare in vederea intrajutorarii membrilor lor.
O cooperativa de credit este constituita dintr-un numar variabil de membri cooperatori, are capitalul social variabil, acesta fiind alcatuit din parti sociale de valoare egala. 
Cooperativele de credit se organizeaza pe o raza teritoriala de operare proprie, care reprezinta spatiul geografic in care acestea isi desfasoara activitatea. 
De asemenea, fiecare cooperativa de credit este obligata sa se afilieze la o Casa Centrala, care este constituita prin asocierea de cooperative de credit si are o raza de operare care include cel putin razele teritoriale de operare ale cooperativelor de credit aliliate.
Casa centrala coordoneaza activitatea cooperativelor de credit afiliate, avand atributii de reprezentare, control si supraveghere, indeplinind si functia bancara pentru unitatile din retea. Aceasta presupune efectuarea operatiunilor in numerar, precum si a transferului de fonduri in exclusivitate prin intermediul Casei Centrale si a sucursalelor acesteia. Totodata Casa Centrala garanteaza in intregime obligatiile cooperativelor de credit afiliate si de aceea ea trebuie sa constituie rezerva mutuala de garantare, pe baza cotizatiilor cooperativelor de credit afiliate.
Reteaua cooperatista de credit CREDITCOOP este formata din Casa Centrala cu 21 de sucursale ale acesteia, precum si un numar de 124 cooperative de credit.
Din punct de vedere al mediului in care opereaza cooperativele de credit afiliate in retea, mentionam ca 65% isi desfasoara activitatea in mediul rural iar 35% in mediul


Fisiere in arhiva (1):

  • Acordarea de Credite in Sistemul CreditCoop.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!