Utilaje de Mica Mecanizare

Extras din referat Cum descarc?

GENERALITATI
Marcajele rutiere servesc la organizarea circulatiei, avertizarea sau indrumarea particicpantilor la traficul rutier. Ele pot fi folosite singure sau impreuna cu alte mijloace de semnalizare rutiera carora le completeaza, le intaresc sau le precizeaza semnificatia. 
Marcajele rutiere se aplica, conform STAS 1884/7-85, pe suprafata partii carosabile a drumurilor modernizate, pe borduri, pe lucrari de arta (poduri, pasaje denivelate, ziduri de sprijin), pe accesorii ale drumurilor, precum si pe alte elemente din zona drumurilor, pentru dirijarea si orientarea vehiculelor, in scopul asigurarii conditiilor de siguranta a circulatiei, completand semnficatia indicatoarelor si instalatiilor de semnalizare rutiera.
O categorie importanta o reprezinta marcajele orizontale realizate pe suprafata partii carosabile. Executarea corecta, rapida si durabila a marcajelor orizontale, dupa ce suprafata carosabilului a fost finisata, reprezinta una din operatiile necesare sigurantei circulatiei pe drumurile publice. Refacerea periodica a acestor marcaje constituie, de asemenea, o cerinta deosebita ca urmare a faptului ca marcajele orizontale, care se aplica direct pe suprafata partii carosabile a drumurilor, sunt supuse uzarii accelerate datorita traficului.
Pentru executarea marcajelor orizontale se folosesc in principal patru tehnologii de lucru:
- pulverizarea cu pistolul a unor vopsele sau a unor mixturi;
- aplicarea cu patina (sabotul) a unor mixturi;
- aplicarea prin extrudare a unor mixturi termoplastice;
- aplicarea prin lipire sau laminare a unor benzi prefabricate de marcaj.
Tehnologiile de executare a marcajelor rutiere se pot clasifica si dupa temperatura de lucru in trei categorii:
- aplicarea unor vopsele la rece la temperatura mediului cu grosimea peliculei de 0,12 - 0,2 mm;
- aplicarea unor vopsele la cald, la temperaturi de 700 C, cu grosimea peliculei de 0,2 - 0,3 mm;
- aplicarea unor mixturi termoplastice la temperaturi de 160-1800 C, cu grosimea peliculei de 1,2 - 6,00 mm.
Vopselele de marcaj rutier trebuie sa se caracterizeze printr-o perioada foarte redusa de uscare, o mare rezistenta la abraziune si sa aiba proprietati reflectorizante, vizibile pe timp de noapte si ceata. Ele se aplica in dungi de o anumita latime si lungime, iar grosimea lor depinde de natura materialelor din componenta acestora si a imbracamintii rutiere pe care se aplica, durabilitatea lor depinzand de aceasta grosime. 
Proprietatea reflectorizanta se obtine fie prin introducerea unor microbile din sticla in mixturile de marcaj preparate la cald sau la rece, in proportie de 20% din greutate, fie prin imprastierea acestora pe suprafata marcata, imediat dupa aplicare, in cantitate de 450 g/m2. 
Folosirea marcajelor cu mixtura termoplastica determina o stanjenire minima a circulatiei, deoarece se realizeaza cel mai rapid si are durata maxima de exploatare, asa cum se poate remarca si din tabelul de mai jos. 
Materialul utilizat Timpul de intarire a peliculei [min] Grosimea peliculei [mm] Lungimea sectorului pe care este interzisa circulatia [m] Durata de viata a peliculei trasate [ani]
Vopsea sau mixtura aplicate la rece 15 0,12-0,2 1500 0,25-1
Vopsea aplicata dupa reincalzire la 700 C 10 0,2-0,3 1000 0,25-1
Mixtura termoplastica aplicata la 160-1800 C 3 1,2-6 300 2,0-4,0
Tehnologia de executare a marcajelor orizontale prin metodele de lucru cu vopsele sau mixturi cuprinde urmatoarele operatii:
- trasarea axei de marcare;
- curatirea, cu perii mecanice, minifreze sau cu freze din categoria ,,compact", a suprafetei imbracamintii drumului;
- amorsarea suprafetei;
- aplicarea marcajului;
- pulverizarea microbilelor din sticla.
Pentru marirea vizibilitatii marcajelor in conditii mai dificile (ceata, ploaie, pe timp de noapte) se pot utiliza si elemente reflectorizante aplicate in relie pe suprafata marcajelor. 
Marcajele longitudinale sunt constituite din:
- linie continua simpla sau dubla;
- linie discontinua simpla sau dubla;
- linie dubla compusa dintr-o linie continua si una discontinua, alaturate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje de Mica Mecanizare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!