Rolul preciziei lucrarilor topografice la trasarea constructiilor ingineresti speciale piscina olimpica acoperita

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Topografia inginereasca reprezinta acea parte a topografiei care cuprinde toate masuratorile tehnice necesare elaborarii si aplicarii pe teren a proiectelor pentru constructii, executarii lucrarilor topografo-ingineresti pe parcursul edificarii si exploatarii acestora, efectuarea observatiilor si urmaririi lor in timp.
Problemele principale ale topografiei ingineresti sunt:
1) Intocmirea studiilor tehnico-topografice, care presupune realizarea de retele de sprijin cat si de documentatii topografice pe baza ridicarilor efectuate.
2) Proiectarea topografo-inginereasca, realizata in faza de elaborare a proiectului, si care consta in :
- intocmirea documentatiei topografice (la scari mari si foarte mari) necesare proiectarii;
- proiectarea retelei de trasare, alegerea metodelor si instrumentelor de trasare;
- calculul elementelor de trasare.
Astfel, una dintre etapele definitorii care stau la baza executiei corespunzatoare a constructiilor, respectiv la aplicarea pe teren a proiectelor pentru constructii, o reprezinta trasarea cu precizie a acestora. Aceasta etapa de aplicare pe teren a elementelor topografice cum sunt: puncte, unghiuri, distante, axe, cote, pante, constituie problema topografica indirecta sau inversa. In toate aceste operatiuni, se poate afirma ca rolul preciziei atinse in cadrul unui program de trasare (respectiv, de materializare a punctelor caracteristice) pe teren a unei constructii reprezinta un factor decisiv. 
In etapa de exploatare a constructiilor trebuie realizate diverse lucrari topografice ingineresti de ridicare, de trasare si de urmarire a comportarii in timp a acestora.
Satisfacerea exigentelor impuse de atingerea unei precizii cat mai ridicate, solicitate in cadrul lucrarilor topografo-ingineresti, la toate categoriile de constructii, atat cladiri cat si constructii speciale, conduce la introducerea de noi metode si instrumente de masurare si totodata la promovarea cercetarilor experimentale legate de masuratorile cu caracter special.
Lucrarea de fata isi propune sa evidentieze rolul preciziei lucrarilor topografice la trasarea constructiilor ingineresti, cu referinta la studiul de caz asupra unei constructii speciale reprezentate printr-o piscina olimpica acoperita, ca factor decisiv in edificarea si exploatarea la parametrii proiectati a obiectivului.
2. MIJLOACE DE MASURARE 
In sens tehnic topografic, notiunea de trasare reprezinta aplicarea pe teren a elementelor topografice cunoscute/date sau extrase prin calcul din proiectele de constructii, elemente topografice care definesc un subansamblu sau un element/detaliu de constructii proiectat care urmeaza a fi transpus respectiv executat in teren.
Notiunea de trasare se refera in fapt la materializarea pe teren a punctelor proiecate ale constructiilor si totodata la metodele si mijloacele de trasare care sunt aceleasi cu metodele si mijloacele de masurare in topografie. Cu toate acestea, exista unele deosebiri care constau in faptul ca la trasarea unor constructii proiectate sunt impuse metodele si performantele tehnice ale mijloacelor de masurare inca din faza de proiectare topografica inginereasca. Astfel, scopul impunerii metodelor si performantelor tehnice ale mijloacelor de masurare are ca punct principal calculul preciziei necesare care trebuie respectata/aplicata in timpul operatiilor de trasare. 
3. PREGATIREA TOPOGRAFICA A PROIECTELOR PENTRU TRASARE 
Dupa finalizarea proiectului pe specialitati, etape de proiectare elaborate de catre ingineri constructori, arhitecti, structuristi, etc., care alcatuiesc colectivul de proiectare, proiectul unui obiectiv ingineresc trece in faza de executie.
Pentru aceasta, proiectul trebuie sa suporte o prelucrare din punct de vedere topografic, operatiune denumita, in general pregatirea topografica a proiectului de constructii pentru trasare. 
Acesta cuprinde urmatoarele faze: 
a. Alegerea retelei topografice de trasare, alcatuita din puncte marcate pe teren prin tarusi sau borne, de coordonate X, Y, H cunoscute (determinate).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul preciziei lucrarilor topografice la trasarea constructiilor ingineresti speciale piscina olimpica acoperita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bos, N., Iacobescu, O. - Topografie moderna, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007.
2. *** - Colectivul Facultatii de Geodezie Bucuresti - Masuratori terestre, fundamente, vol. II -  Sectiunea D - Topografie Inginereasca, Matrix Rom, Bucuresti, 2002.
3. Cosarca, C. - Topografie inginereasca, Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2003.
4. Cosarca, C. - Masuratori ingineresti, Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2011.
5. Cristescu, N. - Topografie inginereasca, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1978.
6. Nutiu, Carmen - Topografie, Editura U.T.PRESS, Cluj - Napoca, 2008.
7. Proiect tehnic ,,PISCINA ACOPERITA", S.C. ACOMINVEST C-TII S.R.L. Cluj - Napoca.
8. Craciun, S., Tauth Pati, S., - Aspecte privind exigentele de punere in opera  a dimensiunilor in plan a unei cladiri civile etajate avand ca parametri de referinta suprafetele conventionale, Iasi, 2011.
9. Craciun, S., Tauth Pati, S., - Rolul preciziei lucrarilor topografice la trasarea construcTiilor inginereSti speciale piscina olimpica acoperita, Iasi, 2012.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!