Regularizarea Albiilor de Rauri

Extras din referat Cum descarc?

Amenajari hidrotehnice s-au realizat inca din antichitate. Totusi in Europa si America de Nord, la inceputul secolului XIX vaile erau naturale. Existau deja inundatii, mlastinile numeroase adaposteau vectorii malariei etc. incat existau destule argumente pentru interventii umane majore de amenajarea teritoriului pe tema apelor. Mijlocul secolului XIX a adus cu sine desecari, indiguiri, corectii de traiect a albiei. Astfel omul a avut de castigat: navigatie, terenuri agricole, irigatii, electricitate, protectie relativa la inundatii. Dar elanul de amenajari si posibilitatile tehnice mereu crescande au facut ca oamenii sa nu se limiteze cu interventiile lor asupra apelor la strictul necesar, ci sa isi propuna remodelari masive uneori totale ale hidrosferei, convinsi ca "imbunatatesc" natura. Falsitatea acestei idei s-a vazut mult mai tarziu si multi oameni nu o realizeaza nici astazi 
In Germania de exemplu de abia la sfarsitul anilor '60 s-a constientizat public ca un secol si jumatate de intense "amenajari" ale raurilor nu au facut sa dispara problemele, ca raurile indiguite genereaza inundatii tot mai mari, ca peisajele acvatice artificializate au valoare estetica mult mai redusa ca cele naturale, ca au disparut sau sunt amenintate 70% din speciile de pesti, 54% din cele de libelule si 34% de plante. Cauza principala era distrugerea padurilor de lunca si a zonelor umede, scaderea nivelului freatic, ce dusese chiar la stepizare, plus poluarea, scaderea capacitatii de autoepurare, uniformizarea vitezei de curgere ce a redus oxigenarea, lipsa meandrelor si a obstacolelor in albie care astfel nu mai oferea astfel refugii pentru pesti Sedimentele nu se mai depuneau la ape mari fertilizand lunca ci erau transportate la vale In plus drenajele extensive a campurilor au redus masiv capacitatea de retentie a apelor Disparitia malurilor naturale a privat animalele, pasarile si insectele de un habitat esential, ce oferea hrana, refugiu, adapost etc.
Amenajarilor hidrotehnice nu li se poate contesta necesitatea si utilitatea, dar trebuie facute cantitativ si calitativ cu masura si numai in limita strictului necesar si mai ales trebuie facute pe baza unei intelegerii profunde a unui rau ca sistem dinamic complex si evolutiv biologic si geomorfologic, nu ca pana acum cand au predominat abordarile ingineresti Indiguirile si "ajustarile " de albii nu trebuie sa anuleze total dinamica acestora ci doar sa previna erodarea malurilor si afectarea unor infrastructuri importante (localitati, poduri, cai de comunicatii etc.). Un rau este firesc sa isi modifice in timp albia, sa aiba brate moarte, sa depuna aluviuni, sa mai erodeze din maluri in principiu acest fenomen natural nu trebuie in sine combatut! O apa trebuie sa aiba si plaje dar si maluri rapoase, si golfuri si meandre dar si repezisuri si bulboane, si vaduri si bancuri de nisip De exemplu pentru pasari sunt foarte importante insulele cu cranguri Oricarei specii ii trebuie alte conditii. De aceea, un rau sau lac croit sau ajustat "inginereste" nu mai ofera loc adecvat de trai pentru majoritatea speciilor! 
Malul apelor este un excelent loc de recreere pentru om. De aceea trebuie amenajate plaje, cheiuri, locuri de imbaiere, dar nu piscine sau stranduri artificiale! Astfel devine si omul interesat de calitatea apelor de suprafata, daca in ele face baie si navigheaza! Pe maluri trebuie alei, piste de bicicleta, dar nu cai de comunicatie deschise traficului motorizat si nici facilitati ce atrag prea multa lume. Navigatia cu motor nu e de dorit! De asemenea e necesar ca din loc in loc drumurile sa se departeze de mal, sa ramana malul natural, izolat, pentru plante si animale. Aceste mini-zone trebuie protejate, dar nu cu mijloace artificial inestetice si straine de mediu, ci cu obstacole cvasinaturale cum sunt gropi cu apa, minimlastini, tufe cu spini etc. 
Este important ca raurile sa aiba sectiune transversala variata, cu zona adanca. Trebuie planificate zone inundabile! 
Consolidarea malurilor se poate face cu copaci, plante, eventual combinat cu bolovani, stanci sau scaderea pantei malului. In caz extrem cu plase de sarma sau retea de beton dar in nici un caz cu ziduri compacte sau placi de beton. Cursurile de apa modificate prea mult de om ar trebui replantate cu trestie, papura, salcii etc. in urma unor studii care sa arate ce a fost in mod natural sau ce ar trebui sa fie. Dar cu conditia sa existe varianta, nu uniformitate! Tufarisurile de mal au rol important, facand si umbra care protejeaza apa de incalzire excesiva prin insolatie si de napadirea de catre plante 
Pe ansamblu trebuie un compromis intre tendinta naturii de a evolua libera de orice constrangere si tendinta omului de a ii anula libertatea si a planifica el totul, inclusiv regimul de debit si traiectul detaliat al oricarui curs de apa.
Prizarea de apa la nivele diferite din lacurile de acumulare adanci poate preveni fenomenul de stratificare si impiedica ca in aval sa ajunga numai apa foarte rece, neoxigenata si eventual incarcata cu toxice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regularizarea Albiilor de Rauri.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!