Poluarea Luminoasa

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea luminoasa este cancerul astronomiei. Iluminarea cerului nocturn de catre sursele de lumina artificiala este ceea ce astronomii numesc poluare luminoasa. Poluarea luminoasa nu este un "semn de civilizatie", ci din contra, un semn de risipa fara margini. 
Poluarea luminoasa NU ESTE consecinta de neevitat a iluminatului public, ci consecinta iluminatului public defectuos, lucru evitabil de pe plansa de proiectare. Din cauza designului invechit al lampilor de iluminat public si privat sau din cauza felului cum acestea sunt montate pe stalpi, mai mult de 30% din lumina produsa este aruncata deasupra orizontalei, adica DIRECT spre ceruri! Asta e ca si cum ne-am duce la cumparaturi si am pierde constant 30% din banii din buzunar pentru ca avem buzunarele gaurite. 
Desi este o risipa crasa de energie si bani, faptul scapa neobservat celor ce gandesc iluminatul public, precum si publicului larg. Numai in Bucuresti, aceasta risipa reprezinta aprox. 5 milioane kWh/an = 250.000 USD/an. Acesta NU este costul total al iluminatului public, ci doar acei 30% care se duc drept in sus... 
Deci ca sa recapitulam, bucurestenii, caci din banii oamenilor de rand este platit iluminatul public, cheltuiesc un sfert de milion de dolari pe an = 6.25 miliarde de lei/an pentru o parte din iluminatul public care ilumineaza burtile pasarilor, avioanele, norii si, ca produs secundar, cerul. Pare fanstastic, dar este cat se poate de real! Si asta este numai Bucurestiul... 
Din fericire, problema are solutii. Iluminatul stradal sau privat are, sau ar trebui sa aiba un singur scop. Iluminarea strazilor, trotuarelor sau aleilor. Daca un lampadar arunca o parte din lumina produsa peste planul orizontal, atunci acea lumina nu ajunge nicaieri pe sol, deci nu ajuta vizibilitatea pe timp de noapte. In schimb, are efecte nedorite: 
  E risipa. Mare. 30% sau mai mult e un procent ingrijorator


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Luminoasa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!