Poluarea Luminoasa

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea luminoasa reprezinta utilizarea excesiva nejustificata a luminii artificiale. Poluarea luminoasa are consecinte cum ar fi imposibilitatea de a vedea lumina stelelor in timpul noptii, interfera cu cercetarile astronomice, distruge ecosisteme, poate avea efecte nedorite asupra sanatatii si constituie risipa de energie.
Exista diferite definitii ale poluarii luminoase:
-degradarea habitatului fotonic datorita luminii artificiale
-alterarea nivelelor luminoase naturale in mediul inconjurator datorita surselor artificiale de lumina
-introducerea de catre oameni, direct sau indirect, a luminii artificiale in mediu inconjurator
Poluarea luminoasa poate fi impartita in doua categorii:
1. lumina nedorita care intervine peste cea naturala
2. iluminat excesiv (in interior) care produce discomfort si efecte nedorite asupra sanatatii
Poluarea luminoasa este un efect secundar al civilizatiei industrializate. Sursele ei includ iluminatul interior si exterior al cladirilor, panourile publicitare, proprietatile comerciale, birouri, fabrici, iluminarea stradala si iluminarea artificiala a terenurilor de sport (nocturne). Acest tip de poluare se manifesta sever in zonele foarte populate si industrializate cum ar fi America de Nord, Europa, Japonia si orasele mari din Orientul Mijlociu, Africa de Nord. 
In anii 80 a inceput o miscare globala impotriva acestui tip de poluare.
Poluarea luminoasa este un termen cu intelesuri multiple care se refera la diverse probleme cauzate de folosirea ineficienta, neorganizata sau inutila a luminii artificiale. 
Efectele poluarii luminoase
1. distrugerea ecosistemelor - poluarea luminoasa este o amenintare in primul rand la adresa vietuitoarelor nocturne salbatice, avand un impact negativ asupra fiziologiei plantelor si animalelor. Poate duce la dezorientarea animalelor migratoare, poate distruge interactiunile competitive intre acestea, poate schimba relatiile prada-pradator si cauza probleme fiziologice. Ritmul vietii este orchestrat de lumina si intuneric, ruperea acestui ritm putand avea impact asupra dinamicii ecologice.
2. Efecte negative asupra sanatatii - multe specii, incluzand oamenii, depind de ciclurile organismului si producerea de melatonina care este controlata de lumina si intuneric, deci de zi si noapte. Daca oamenii sunt expusi la lumina in timpul somnului, producerea melatoninei poate fi oprita, ceea ce poate duce la dereglari de somn si alte probleme de sanatate. Efectele asupra sanatatii nu se datoreaza doar expunerii la lumina excesiva ci si expunerea la lumina cu compozitie spectrala incorecta (anume lungimi de unda)
3. Risipa de energie - iluminatul artificial reprezinta un sfert din consumul energetic in lume. Iluminatul excesiv poate duce la risipirea energiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Luminoasa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!