Orasul pe care il pierdem

Extras din referat Cum descarc?

Prima mentiune documentara a localitatii rurale Chisinau din valea rauletului Bac dateaza din secolul al XV-lea. In secolul al XVII-lea importanta Chisinaului creste vertiginos, el capatand statutul de targ. Catre finele secolului al XVIII-lea - inceputul celui de-al XIX-lea secol orasul devine cel mai mare centru urban din partea de la est de Prut a Tarii Moldovei.
Dupa anexarea partii de est a Tarii Moldovei de catre Imperiul Rus in anul 1812 Chisinaului ii este atribuit statutul de centru administrativ si politic al nou createi regiuni - Basarabia. Orasul se extinde spre sud. Partii neregulate, medievale a localitatii i-a fost adaugat un mare sector regulat, cu strazile dispuse dupa sistemul hippodamic.
Dupa cel de-al II-lea Razboi mondial orasul a cunoscut o perioada de crestere teritoriala considerabila. Anume atunci s-a luat decizia cu consecinte nefaste asupra integritatii patrimoniului construit al urbei, ca centrul Chisinaului ,,socialist" sa suprapuna centrul orasului din secolul al XIX-lea. Planul general al orasului elaborat in acele timpuri a promovat construirea a cateva bulevarde si strazi largi direct prin tesutul orasului istoric. Astfel, au fost distruse intregi cartiere, inclusiv centrul orasului medieval, si sute de edificii istorice. Anume in aceasta perioada s-au pus bazele practicilor de ignorare a mostenirii arhitecturale a Chisinaului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul pe care il pierdem.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

wikipedia.org
monument.md
oldchisinau.com
chisinau.blogspot.com
blogsfera.md
habitatmoldova.org
capitala.md
adtm.md
unimedia.md
basarabiaveche.com
informator.md
kishinev.info
moldova.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!