Metode experimentale în ingineria structurală

Extras din referat Cum descarc?

Necesitatea incercarilor nedistructive
Incercarile nedistructive pe elementele de constructii apar atunci cand exista dubii in legatura cu rezistenta la compresiune a betonului,de punerea in opera,de respectarea claselor de rezistenta sau deteriorai ale betonului din diferita cause
Metoda de detectare a avariilor structurale prin metode dinamice 
Masurarea vibratiilor este necesara la structuri mari deoarece nu necesita prezenta specialistului la constructie 
Una dintre consecintele unei avarii structurale,spre exemplu fisura il reprezinta variatia rigiditatii locale a elementului 
Comparand variatiile, determinate experimental, a modurilor de vibratie, cu modelele de vibratie prezise teoretic, se poate presupune amplasarea sau dimensiunea avariei. Aceasta metoda necesita cunoas terea teoretica a modurilor de vibratie a structurii la diferitele deteriorari, variabile ca amplasare si dimensiune. Rezultatul depinde de gradul in care modelul matematic descrie comportarea dinamica a structurii avariate si neavariate.
Exista trei metode principale de solutionare:
Metoda bazata pe raportul dintre variatiile mici ale frecventelor naturale masurate si variatiile determinate teoretic. Este utila la determinarea amplasarii deteriorarilor, dar nu da precizari asupra marimii lor;
Metoda elementelor finite, care porneste de la frecventele proprii determinate experimental. Matricea rigiditatii este data ca o functie a dimensiunii si amplasarii defectului. Scaderea cea mai accentuata a rigiditatii, comparata cu rigiditatea structurii intacte, da cea mai probabila amplasare a defectului;
Metoda retelelor ,,neuronale" - artificiale, in care parametrii unui model structural aprioric (masa, rigiditate, amortizare) sunt ajustati pentru a minimiza diferenta dintre valorile date de predictia analitica si valorile masu rate experimental. Metoda retetelor neuronale artificiale cea mai utilizata pentru determinarea avariilor este MLP (multilayered perception). Este un sistem de modelare matematica in trepte, pentru simularea comportarii reale, din punct de vedere dinamic a structurii, inclusiv pre zenta avariilor, ca marime si amplasare, prin confruntarea treptata cu compor-tarea constatata experimental.
Metode nedistructive 
Utilizarea metodelor nedistructive face posibila atat detectarea si localizarea defectelor, cat si eva luarea starii materialelor de constructii.
Problemele care apar la diagnosticarea constructiilor au facut necesara dezvoltarea unor metode eficiente, usor de aplicat si care sa fie capabile sa ofere date cat mai complete asupra modificarilor aparute in structura materialelor, fara a influenta starea elementelor de constructie sau a materialelor.
Tehnicile de investigare nedistructive au ca scop evaluarea caracteristicilor materialelor, astfel incat sa se poata detecta tipurile de deteriorari structurale si amplasarea lor.
In afara metodelor nedistructive cunoscute (in special ultrasonice), se lucreaza la aplicarea unor metode nedistructive noi, bazate pe tehnici moderne cu dezvoltare mare in alte domenii, dar care au gasit aplicatii interesante si in domeniul masurarilor in constructii. Este vorba de metode bazate pe propagarea semnalelor in materialele de constructii.
Metoda ultrasonica de impuls
Este cea mai utilizata, beneficiind de dezvoltarea si perfectionarea aparaturii de masura si de un volum mare de date experimentale, ceea ce permite o buna cunoastere a modului de aplicare, a avantajelor si limitelor ei.
Determinarea zonelor degradate se bazeaza pe modul de propagare diferit al ultrasunetelor in mediu solid si in aer. Se masoara timpul de propagare intre traductorul emitator si cel receptor, prin transmisie directa sau pe diagonala, prin comparatie intre zonele presupuse fisurate si zonele nefisurate. Timpul de propagare creste in zonele degradate, datorita modului de propagare din cauza ultrasunetelor, care ocolesc fisurile si microfisurile.
Avantajele metodei sunt:
- permite stabilirea existentei zonelor cu degradari (respectiv fisuri) si localizarea lor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode experimentale in ingineria structurala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- D. Georgescu, ,,Aspecte privind durabilitatea constructiilor din beton armat"
- A. Popescu, ,,Biodeteriorarea constructiilor"
- P. Popescu, ,,Metodologii si tehnici experimentale in studiul starii de eforturi si deformatii ale elementelor si structurilor din beton armat"
- S. Tologea, ,,Probleme privind patologia si terapeutica constructiilor"
- P. Popescu, ,,Degradarea constructiilor"
- www.revistaconstructiilor.eu
- C26-85-NORMATIV PRIVIND INCERCAREA NEDISTRUCTIVA A ELEMENTLOR DE CONSTRUCTII


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!