Metalul in Arhitectura

Extras din referat Cum descarc?

Prin compararea diferitelor proiecte realizate de Knippers Helbig Advanced Engineering, abordari diferite sunt explicate pentru realizarea unei structuri si a unui design vizual optim, precum si metodele principale de cooperare intre arhitecti si ingineri.
1. Tipurile de interventie
Geometriile complexe si structurile dublu curbe au devenit standardul de proiectare al cladirilor simbol in zilele noastre. Datorita avansarii rapide a tehnologiilor digitale din ultimii ani, interesul principal a fost cercetarea orientata catre dezvoltarea de instrumente software adecvate si stabilirea fluxurilor de lucru moderne, in scopul de a intrepatrunde designul in linia de productie. Intre timp, piata de software se concentreaza pe cateva instrumente, cum ar fi BIM sau metoda parametrilor de proiectare. Practic descrie un proces de transfer al deciziilor intelectuale in cadrul procedurilor de optimizare computerizate si reprezinta extinderea domeniului de potentialitate a proiectelor si a solutiilor tehnice. Dar aceasta se schimba, precum si modul de intelegere al proceselor de planificare. Designul in ,, forma libera" ofera sansa de a investiga noi abordari pentru a optimiza utilizarea materialelor si ia in considerare aspectele legate de durabilitate.
Mai multe proiecte realizate de Knippers Helbig Advanced Engineering au fost alese si clasificate in functie de nivelul de interventie necesar pentru a obtine o solutie optimizata statica si in cele din urma construibila. In functie de momentul in care metodele de proiectare structurala automate sunt angajate, in procesul de proiectare pot fi puse eficient diferite directii, astfel dificultatile putand fi evitate. Din gama de proiecte prezentate in care inginerii structuristi au fost implicati de la inceput, cele in cazul carora un compromis a fost gasit in mijlocul procesului de proiectare (ex: proiectul Aeroportului International Bao'an), acolo unde a fost limitat spatiul, a fost schimbat designul si toate problemele care decurg din geometria complexa de fatada si structura au trebuit sa fie rezolvate prin programare. Este demonstrat modul in care noua intelegere de arhitectura, a tehnologiilor legate de productie si a instrumentelor de proiectare parametrica trebuie sa mearga mana in mana cu intelegerea traditionala de inginerie si de detaliere.
2. Formele adaptate
Westfield Mall din Londra este una din cele mai mari centre comerciale. Trei acoperisuri in forma libera umbresc cele doua bulevarde Mall, precum si piata centrala. Knippers Helbig Advanced Engineering a fost numit in calitate de subcontractant al Seele pentru a dezvolta o solutie pentru cele doua bulevarde. Ideea arhitectilor Benoy a fost de a vizualiza valuri concentrice, in cadrul acoperisul , sub forma libera , pentru a lega impreuna cele trei zone diferite ale mall-ului. In colaborare cu arhitectul si Seele , directia valului a fost modificata in scopul de a utiliza inaltimea valurilor in scop structural pana la 25m latime, fara nici o infrastructura suplimentara. De aici poate fi inteles termenul de grinzi cu zabrele inclinate, sprijinindu-unul impotriva celuilalt. La punctele de trecere, cupole au fost introduse, in scopul de a genera efecte shell. Acestea sunt sustinute in patru puncte opuse si intinse pana la 35m2. In timpul unei faze de repetare complexa , forma de ansamblu a fost ajustata pas cu pas pentru a servi in plus ca bariera de fum de catre diferitele puncte scazute ale vailor si de a minimiza consumul de materiale.
Un alt aspect a fost de a minimiza efectul de fatetare din cauza curburii mici a undelor in vederea evitarii un impact vizual puternic, precum si a acumularilor in vai. Prin urmare, directia de val si aspectul de grila au trebuit sa fie ajustate. Deoarece panta acoperisului este mica , acestata a fost proiectat pentru a reduce complexitatea de fabricatie.
3. Forma si optimizarea structurala - MyZeil, Frankfurt Main
MyZeil este un mall in centrul orasului Frankfurt, Germania, proiectat de arhitectul italian Massimiliano Fuksas. Decalajul dintre volumele cladirii principala este acoperit de o structura fina din otel si sticla. Forma initiala indoita de acoperis are nevoie de ferme de mari dimensiuni pentru sprijin celor aproximativ 45m. Pentru a evita elementele structurale suplimentare, doua coarne au fost transformate in mega-coloane si astfel in loc sa fie suspendate de la acoperis, ele sustin structura. Prin uniformizarea formelor de ansamblu si a momente de indoire din membrii de otel s-au redus si efectele de shell care au fost activate. Acest lucru a permis prelungirea cu imbinari de otel de 65x120 mm, fara nici un sprijin suplimentar si de a crea o coloana de liber-mall de cumparaturi. Baza acestui proces a fost o discutie intensa intre arhitect si inginer prin Rhinofiles. Odata ce forma a fost fixata, suprafata a trebuit sa fie schimbata intr-o retea. Grilele regulate, cum ar fi acoperisul de la British Museum, au fost exemple excelente, dar nu se potrivea cu forma complexa necesara la MyZeil. Instrumentele standardizate din Catia sau din alte software de modelare nu au condus la rezultate satisfacatoare, deoarece instrumentele necesare actioneaza de la limitele si nu de la centru. In plus, este indicat limpede faptul ca numarul mare de conditii de frontiera va necesita un cadru clar. Prin urmare, liniile de orientare au fost introduse si ca puncte fixe alocate grilei de piese din fatada adiacenta.
Grila a fost generata in mai multe etape. Sectiunile de otel au fost optimizate in analiza structurala. Dimensiunile de grosimi de perete si de sectiuni au fost schimbate in functie de conditiile structurale, in scopul de a minimiza consumul de materiale si de a crea o structura cat mai usoara posibil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metalul in Arhitectura.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!