Lucrări de terasament

Extras din referat Cum descarc?

Metodologia aplicata lucrarilor de terasamente pentru constructia si reabilitarea autostrazii includ conditiile tehnice ce vor fi indeplinite in timpul constructiei pentru executarea debleurilor, rambleurilor, transporturilor, compactarii, nivelarii si finisarii lucrarilor, precum si controlul calitatii si conditiile de acceptare.
La executarea terasamentelor se vor respecta prevederile, standardele si normele in vigoare, in conformitate cu specificatia tehnica. 
Inainte de inceperea lucrarilor de terasamente, laboratorul va stabili tipurile de soluri potrivite pentru terasamente, in conformitate cu prevederile specificatiilor tehnice. 
Lucrarile vor fi controlate si supervizate pentru obtinerea gradului de compactare cerut , in conformitate cu criteriile stabilite la realizarea tronsonului de proba.
Materialele pentru terasamente vor fi transportate din zona de sapaturi sau din groapa de imprumut cu autocamioanele basculante (15 m.c ) direct in zona de umplutura si vor fi imprastiate uniform cu buldozere (175-370 CP) si nivelate cu autogredere (150 - 215 CP). 
Compactorii vibratori (10 - 17 tone) vor executa un numar de treceri peste pamantul imprastiat, numar de treceri stabilit pe baza tronsonului de proba. 
Pamantul pentru executia terasamentului este adus treptat pe platforma drumului, imprastiat si egalizat la grosimea optima solicitata la compactare pe toata latimea platformei. 
Suprafata compactata are la sfarsitul zilei o panta dinspre centrul drumului catre margine pentru a evita stagnarea apelor pluviale. 
Terasamentele nu pot fi executate cand pamanturile sunt inghetate, contin gheata, zapada sau continutul de umezeala nu se afla in limitele necesare realizarii compactarii optime. In timpul construirii terasamentelor, temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 10 C. 
Executia umpluturilor de pamant pentru realizarea terasamentelor la drum, presupune si o pregatire a terenului natural de sub umplutura, asternerea si compactarea materialelor aprobate in zonele de drum, acolo unde materialele necorespunzatoare au fost indepartate.
Dupa obtinerea dreptului de posesie a santierului, vom incepe curatarea terenului ca lucrare pregatitoare pentru terasamente. 
Procedura de curatare este prezentata mai jos:
Natura lucrarilor Inspectie sau aprobare solicitata Descriere
Pamantul initial Masurari de teren
Decizii privind nivelul initial de pamant inainte si dupa curatarea terenului.
Masuratori de teren privind nivelul initial al pamantului.
Inaintarea rezultatului Consultantului.
Curatarea santierului Inspectie Toate activitatile cu privire la curatarea terenului, scoaterea radacinilor, taierea copacilor, demolarile vor fi inspectate si aprobate de Consultant.
Indepartarea vegetatiei, grohotisului, lemnariei, copacilor si a radacinilor.
Demolarea si evacuarea structurilor.
Evacuarea grohotisului si a fundatiei ramase dupa indepartarea caselor si a altor structuri. 
Se va inainta planul de evacuare a materialului strans in urma curatarii si se va indica locul adecvat depozitarii acestuia, care trebuie sa fie in conformitate cu Legea mediului si sa aiba si aprobarea Consultantului. 
Solul este clasificat drept ,,bun" si poate fi utilizat in orice tip de climat si conditii hidrologice, pentru orice inaltimi de terasamente, dar utilizand o tehnologie adecvata pentru compactare.
Apa utilizata pentru compactare nu contine impuritati sau substante chimice.
Finisarea si compactarea patului drumului se poate face numai dupa verificarea corespunzatoare a terenului, care trebuie sa aiba caracteristicile avute in vedere la intocmirea proiectului. 
Se va efectua scarificarea si nivelarea terenului si se va face compactarea, realizand cotele prevazute in plansele de executie , cu un autogreder de pana la 175 CP.
Solul sub taluz va fi compactat la adancimea de minim 30 cm.
Inaintea inceperii umplerii pamantului pentru taluz, vor avea loc verificari pentru descoperirea deformarii, in conformitate cu CD 31-94. 
Terasamentele trebuie construite cu straturi uniforme suprapuse, paralele cu linia proiectului, pe intreaga latime a platformei si la lungimea potrivita a procesului tehnologic aprobat, evitandu-se variatiile de segregare, ale granulometriei si ale continutului de umezeala.
Daca apar dificultati deosebite, straturile de pamant pot avea o grosime mai mica. Terasamentul se va realiza atunci cu cateva benzi invecinate, care acopera intreaga grosime a terasamentului. Diferenta de inaltime dintre cele doua benzi invecinate nu trebuie sa depaseasca grosimea maxima permisa.
Pamantul adus pe platforma este imprastiat si nivelat pe toata latime acesteia, la grosimea maxima e compactare, respectandu-se cat mai indeaproape profilul longitudinal final.
Suprafata fiecarui strat intermediar, care va avea o grosime de compactare optima, va fi plana si cu o inclinatie transversala de 3-5% inspre exterior.
Umplerea si compactarea trebuie realizate la continutul optim de umezeala. De aceea, se vor lua toate masurile potrivite pentru a aduce continutul umezelii aproape de optim , fie prin intreruperea si amestecarea solului cu umiditate excesiva si lasarea acestui ala uscat in aer sau tratarea lui cu var pentru reducerea continutului de umezeala, sau prin scarificarea, ruperea, imprastierea si apoi udarea solului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrari de Terasament.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!