Legislatie in Constructii

Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte privind obligatiile si raspunderile factorilor implicati in proiectarea, realizarea, exploatarea si postutilizarea constructiilor din categoria constructiilor civile, industriale si agricole.
2. Aspecte legislative prezentate in regulamentele aprobate prin Hotararea de Guvern 766/1997 referitoare la agrementul tehnic pentru produse, procedee si echipamente si obligatiile ce le revin factorilor implicati referitor la infiintarea si functionarea sistemului calitatii in constructii.
Cadrul legislativ pentru asigurarea calitatii in constructii il reprezinta :
-Legea nr 10/1995 privind calitatea in constructii data publicitatii prin Monitorul Oficial 12/24.01.1995.
-Hotararea de Guvern pentru aprobarea regulamentelor privind calitatea in constructii nr. 766/1997 - Monitorul Oficial 352/ 10.12.1997.
Ambele sunt imbunatatite printr-o serie de modificari ulterioare, inclusiv pe 2007 ( ex: imbunatatiri privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii, referiri speciale: materiale de constructii, utilaje functionale in constructii ( perioada de exploatare), echipamente in constructii ) .
Calitatea constructiilor este rezultanta totalitatii performantelor de comportare a acestora in exploatare, in scopul satisfacerii, pe intreaga durata de existenta, a exigentelor utilizatorilor si colectivitatilor. Exigentele privind calitatea instalatiilor si a echipamentelor tehnologice de productie se stabilesc si se realizeaza pe baza de reglementari specifice fiecarui domeniu de activitate. 
Fiecare domeniu de activitate are anumite norme si nivele de calitate ce trebuiesc indeplinite pentru a satisface exigente ale unui anumit colectiv.
Prevederile prezentei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinatie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora. Sunt exceptate cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii. 
Legea are ca scop realizarea sistemului calitatii in constructii care sa conduca la realizarea de constructii care sa corespunda din punct de vedere al rezistentei, stabilitatii, rezistentei la foc, seism, precum si protejarii societatii cu tot ce implica ea si a mediului inconjurator.
Sistemul calitatii in constructii se aplica in mod diferentiat in functie de categoriile de importanta ale constructiilor, conform regulamentelor si procedurilor de aplicare a fiecarei componente a sistemului. Clasificarea in categorii de importanta a constructiilor se face in functie de complexitate, destinatie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul sigurantei, precum si dupa considerente economice, aceasta diferentiere fiind foarte importanta.
Pentru a obtine calitatea constructiilor, trebuie respectate pe intreaga durata a constructiilor urmatoarele cerinte:
a) rezistenta si stabilitate;
b) siguranta in exploatare;
c) siguranta la foc;
d) igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului;
e) izolatie termica, hidrofuga si economie de energie; 
f) protectie impotriva zgomotului.
Obligatiile prevazute la articolul precedent revin factorilor implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor, potrivit responsabilitatilor fiecaruia. Acesti factori sunt: investitorii, cercetatorii, proiectantii, verificatorii de proiecte, fabricantii si furnizorii de produse pentru constructii, executantii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, precum si autoritatile publice si asociatiile profesionale de profil. 
Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor se face pe toata durata de existenta a acestora si cuprinde ansamblul de activitati privind examinarea directa sau investigarea cu mijloace de observare si masurare specifice, in scopul mentinerii cerintelor. Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat, si se consemneaza obligatoriu in cartea tehnica a constructiei.
Postutilizarea constructiilor cuprinde activitatile de dezafectare, demontare si demolare a constructiilor, de reconditionare si de refolosire a elementelor si a produselor recuperabile, precum si reciclarea deseurilor cu asigurarea protectiei mediului potrivit legi, aspect deosebit de important ce tb luat in considerarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatie in Constructii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!