Influența Parametrilor Rezistenței la Forfecare a Pământurilor Coezive

Extras din referat

Introducere
Selectarea parametrilor rezistentei la forfecare adecvati pentru realizarea unei lucrari de constructii in pamanturi coezive reprezinta cea mai complexa si dificila decizie cu care trebuie sa se confrunte un inginer geotehnician, aceasta datorita problemelor serioase de stabilitate caracteristice acestor tipuri de pamanturi.
In ingineria geotehnica, analiza stabilitatii include totalitatea studiilor efectuate pentru a determina daca rezistentei la forfecare a solului, pe presupusa suprafata de cedare, i se insuseste, sau nu, un factor de siguranta suficient potrivit pentru a evita cedarea. Practic, astfel de studii constau in comparatia dintre fortele care ar putea provoca cedarea si fortele rezistente rezultate din rezistenta la forfecare a solului. 
Asadar, analiza stabilitatii taluzurilor si a versantilor, dimensionarea de inalta acuratete pentru baraje, diguri, terasamente, cuantificarea impingerii pamantului asupra lucrarilor de sprijin si a capacitatii portante a terenurilor de fundare, implicit in solutionarea si proiectarea fundatiilor, sunt dependente de corectitudinea determinarii rezistentei la forfecare a pamanturilor.
Teoria Coulomb
Rezistenta la forfecare a unui pamant este definita ca fiind tensiunea tangentiala care se exercita de-a lungul suprafetei de rupere, in momentul cedarii. In cazul pamanturilor coezive, rezistenta la forfecare se exprima in functie de doi parametri, si anume:
coeziunea (c), constanta in raport cu presiunea aplicata, definita ca efectul fortelor izotrope de atractie intre particulele pamantului, uniform distribuita in masa acestuia si care este, de fapt, rezultanta:
coeziunii electromoleculare (c_w), 
coeziunii de cimentatie (c_0) sau structurale (c_s) si 
coeziunii aparente (c_a);
unghiul de frecare interna/interioara (?).
Prin urmare, rezistenta la forfecare a acestor pamanturi, data de legea lui Coulomb, este aproximata cu dreapta de ecuatie reprezentata in Figura 1: ?_f=c+ ??tg?.
Se constata ca aceasta relatie exprima atat variatia rezistentei unui singur esantion de pamant la modificarea eforturilor exterioare, cat si curba rezultatelor diferitelor teste folosind probe din acelasi tip de pamant. 
Figura 1: Reprezentarea grafica a dreptei intrinseci (dreapta lui Coulomb) pentru pamanturi coezive
Principiul de efort efectiv
Principiul efortului efective reprezinta cheia mecanicii moderne a pamanturilor. Dezvoltarea acestui principiu a fost inceput de catre Terzaghi si a enuntat in 1936, in cadrul primei Conferinte Internationale de Mecanica Pamanturilor si Fundatii. Principiul este legat de comportamentul pamantului la diferenta dintre presiunea totala (?) si presiunea fluidului (apei) din pori (u): ?^'=?-u.
In aceste conditii, rezistenta la forfecare a pamanturilor va depinde de presiunea efectiva (?^') si relatia devine (Coulomb - Terzaghi): ?_f^'=c^'+(?-u)?tg?^', unde c^' si ?^' sunt parametrii efectivi ai dreptei lui Coulomb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Parametrilor Rezistentei la Forfecare a Pamanturilor Coezive.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!