Drumuire Sprijinita la Capete pe Puncte si Directii Cunoscute

Extras din referat Cum descarc?

Verificarea si rectificarea teodolitului
Cu timpul, ca urmare a folosirii, transportului, manipularii bruste etc., piesele teodolitelor se uzeaza, se degradeaza sau se deregleaza. Din aceasta cauza e necesar ca inainte de intrebuintare, teodolitele sa fie verificate si rectificate.
Verificarea consta in cercetarea starii pieselor componente ale aparatului, a aspectului lui general, a indeplinirii conditiilor constructive si geo!metrice. Rectificarea consta in efectuarea de operatii care sa elimine eventualele dereglari constatate si sa restabileasca pozitia reciproca corecta a pieselor teodolitului.
Verificarea generala a teodolitului
Aceasta verificare are ca scop sa constate daca:
o piesele de sticla ale teodolitului nu sunt sparte;
o punerea la punct a lunetei se poate face in bune conditii;
o functionarea suruburilor de miscare generala, miscare fina si de calare este normala;
o trepiedul este in stare buna (sabotii sa nu aiba joc, sa nu aiba defecte sau piese lipsa, dispozitivul de prindere a aparatului pe trepied sa functioneze normal);
o nivelele functioneaza normal (inclinand incet suportul cu suruburile de calaj, bula de aer trebuie sa se miste lin).
Verificarea indeplinirii conditiilor constructive
Se refera la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca axele si cer!curile teodolitului prin constructie. Neindeplinirea conditiilor constructive produce erori la masurarea unghiurilor. Aceste erori, numite erori de constructie ale teodolitului, nu se pot elimina ci pot fi doar micso!rate prin adoptarea de metode de masurare corespunzatoare.
Conditiile de constructie pe care trebuie sa le indeplineasca axele si cercurile teodolitelor sunt urmatoarele:
o Cercurile gradate sa fie perpediculare pe axele lor. O abatere in limitele a circa 10 minute nu afec!teaza masurarea unghiurilor. Aceasta conditie se realizeaza usor in stadiul actual al tehnicii constructiei de instrumente topografice.
o Axele de rotatie VV si OO sa coincida cu centrele cercurilor gradate.
o Axa de vizare a lunetei sa treaca prin axa de rotatie VV a teodolitului. In cazul neindeplinirii acestei conditii exista o eroare de ex!centricitate a lunetei, care produce erori sistematice la masurarea unghiu!rilor orizontale.
o Marimea gradatiilor cercurilor si dispozitivelor de citire sa fie riguros egale.
Verificarea indeplinirii conditiilor geometrice
La teodolite se iau in considerare
urmatoarele axe:
o Axa principala de rotatie VV a teodolitului
o Axa secundara de rotatie OO a lunetei
o Axa de vizare a lunetei rO1
o Directricea nivelei torrice NN
o Axa indecsilor i1i2
o Axa nivelei sferice
Trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
1. Axa VV sa fie perpendiculara pe NN, in caz contrar provoaca eroarea de inclinare a axei teodolitului
2. Axa rO1 sa fie perpendiculara pe OO, neindeplinirea acestei conditii provoaca eroarea de colimatie orizontala
3. Axa OO sa fie perpendiculara pe VV, neindeplinirea provocand eroarea de inclinare a axei secundare
4. Linia indecsilor de citire de la cercul vertical sa se afle intrun plan orizontal sau vertical care contine si axa secundara OO a teodolitului; neindeplinirea prvoaca eroarea de colimatie verticala (eroare de index)
5. Firele reticulare a lunetei sa fie riguros perpendiculare
a) Verificarea si rectificarea conditiei 1
Indeplinirea acestei conditii se face in mod indirect, prin calarea teodoli!tului, presupunand ca nivelele teodolitului sunt riguros rectificate. Limbul fiind prin constructie perpendicular pe axa de rotatie VV a instrumen!tului, inseamna ca prin orizontalizarea sa se obtine automat verticalizarea axei principale. Existenta unei eventuale inclinari a axei principale se poate constata dupa calarea instrumentului. Daca rotind instrumentul in jurul axei VV bula nivelei nu ramane intre repere, desi verificarea nivelei si calarea au fost facute cu atentie, inseamna ca axa VV nu este perpendicu!lara pe cercul orizontal . Rectificarea acestei neperpendicularitati se face numai in uzina. In stadiul actual al tehnicii constructiei de instru!mente, aceasta conditie este usor indeplinita. Eroarea de verticalitate a axei VV nu se poate elimina prin metode de lucru, ca avand o actiune sistematica. Din aceasta cauza operatia de calare trebuie realizata si verificata cu cea mai mare atentie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drumuire Sprijinita la Capete pe Puncte si Directii Cunoscute.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!