Desen tehnic de specialitate

Extras din referat Cum descarc?

Reprezentari in desenul tehnic
Fiecare vedere, cu exceptia vederii din fata, adica a proiectiei principale, trebuie indicata cu claritate prin marcarea cu o majuscula. Majuscula marcheaza directia de vedere si se aplica pe o sageata de referinta. Sageata care indica directia de vedere se va duce la un unghi de 300 si va avea o linie de mijloc (cota e) ce se reprezinta cu linie groasa (Fig.1).
Lungimea sagetii (cota h) va fi echivalenta cu cel putin 10 grosimi de linie (h=10e). Sageata, conform SR ISO128-30:2008, va fi marcata cu o majuscula desenata cu linie groasa, inaltimea literei (h) fiind egala cu lungimea sagetii. Se recomanda ca litera de marcaj sa fie cat mai vizibila (aldina) putandu-se lua ca ordin de marime o valoare ce corespunde la de1,5...2 ori inaltimea cotelor utilizate pe desen.
Fig. 1 -  Sageata de referinta
Litera se va plasa pe sageata deasupra liniei de mijloc inspre partea de capat, opusa varfului sagetii. Litera va fi scrisa intotdeauna astfel incat sa fie citita de jos (deci va fi dusa paralel cu baza desenului), indiferent de inclinarea sagetii. Pozitia de scriere a literei va corespunde deci pozitiei cotei pe linia de cota (a se vedea capitolul despre cotare).
Daca este necesar, pentru o mai buna claritate a desenului, o proiectie poate fi reprezentata rotit fata de directia de vedere. In acest caz, directia de vedere va fi marcata ca in exemplul de mai sus, dar deasupra proiectiei (pe care am rotit-o) vom aplica un simbol care sa defineasca si sensul si unghiul de rotire (Fig.2).
Fig.2 - Sageata pentru vederea rotita
In exemplul prezentat, directia de vedere este marcata cu litera X iar unghiul de rotire exprimat in grade, prin litera Y, sageata curba (de raza egala cu inaltimea literei), care desparte litera de unghiul de rotire marcand si sensul in care se va roti proiectia.
Vederea
Conturul obiectului reprezentat intr-un desen se face cu linie groasa. Grosimea liniei de contur este standardizata si asa cum s-a precizat in capitolul referitor la liniile utilizate in desene are valori de:
0,18 -  0,25 -  0,35 -  0,5 -  0,7 -  1 -  1,4 -  2mm
Daca muchiile de contur ale obiectului se reprezinta cu linie groasa, muchiile ascunse se vor reprezenta cu linie intrerupa subtire (Fig.3).
Fig.3 - Muchii ascunse
In exemplul de mai jos (Fig.4), piesa de forma L, a fost reprezentata, ca proiectie principala, sub forma unei vederi din fata (proiectia din mijloc).


Fisiere in arhiva (1):

  • Desen tehnic de specialitate.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!