Constructii Turistice Modernizari si Elemente de Arhitectura

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
In mijlocul unui defileu al raului Tarnava Mare, pe un deal izolat, s-a conservat printr-un miracol cel mai frumos orasel medieval din sud-estul Europei: Cetatea Sighisoara.
Atmosfera medievala a Cetatii de astazi este conferita mai ales de aspectul strazilor inguste, cu traseul mereu schimbator, de arhitectura zidurilor si turnurilor relativ bine pastrate si de vechile biserici.
Vizitatorul care urca spre Cetatea medievala pe strada Turnului va fi coplesit de silueta dominatoare si autoritara a Turnului cu Ceas(sec. XIV-XVI), simbol al orasului si unul dintre cele mai frumoase monumente ale Transilvaniei.
Intrand in Piata Muzeului pe sub Turnul cu Ceas, o strada destul de larga ne va conduce direct spre Piata Cetatii. Aici a fost centrul civic si comercial din perioada medievala. Piata are acum o forma relativ patrata cu latura de aproximativ 40 m, fiind aplasata la incrucisarea celor doua axe principale ale Cetatii.
Turnul cu Ceas fost renovat in 1894, se inlocuiesc unele tigle, se picteaza inscriptia: ,,CHARAE POSTERITATIS MOMERIAE SIT TRADITUM. TURRIM HANC ANNO 1676 EXECRABILE ET LUCTISI ILLO INCENDO VALDE DESTRUCTAM ANNO 1678 PRIMA INDUSTRIA MAIORUM RESTAURATUM, DEIN ANNO 1774 HOROLOGIO IAM OBLITERATO REPARATO FIUSSE VINDICATAM, DEIN ANNO 1894 ITERUM REPARATAM." 
Din anul 1298 dateaza prima mentinere documentara a Bisericii Manastirii, la data mentionata considerandu-se ca ridicarea complezului, incepand in a doua jumatate a sec. XIII, nu era inca terminata. Documentul este o ,,scrisoare de indulgenta" prevazuta cu sigiliile a zece episcopi de la Roma.
In evolutia constructiva a bisericii exista 4 faze:
1. Faza gotica timpurie- a fost ridicat primul edificiu apartinand stilistic de goticul timpuriu, probabil o biserica-sala de dimensiuni reduse, din care nu s-a mai pastrat nimic.
2. Faza gotica tarzie- a avut loc refacerea vechii biserici pe baza unui program mai amplu care a dus la extinderea navelor si transformarea vechiului edificiu intr-o biserica hala, cu trei nave ridicate la acelasi nivel,fara turn clopotnita si cu un acoperis foarte inalt. Pe peretele vestic, se afla inscriptionat anul 1483 ca an de inceput al transformarii bisericii.
3. Faza baroca- dupa marele incendiu din 1676 s-au intreprins modificari ce au afectat mai mult interiorul bisericii. Cei trei mesteri care au lucrat la refacerea Turnului cu Ceas au dres zidaria si au refacut complet acoperisul ars al bisericii. Tot atunci s-a turnat si copotul din turnuletul aflat pe acoperisul corului cu inscriptia datata in 1677.
4. Faza finala- ultima interventie in arhitectura interioara s-a facut la restaurarea din anul 1928-1929. Cu aceasta ocazie au fost desfiintate vechile balcoane de lemn care erau suprapuse cate 3 pe sidurile navelor laterale, fiind inlocuite cu actualele balcoane de zidarie cu balustrade din lemn pictate. 
In anul 1508 manastirea este reconstruita su in intregime renovata, iar intre anii 1555-1575 primaria Sighisoarei din Turnul cu Ceas se muta la parterul manastirii in sala de festivitati. Mai stim din vechile documente ca tot la parterul manastirii se gasea si sala de mese iar in imprejurimile manastirii se gaseau o fantana adanca sau gradina preotilor. Intreaga manastire era separata de restul cetatii printr-un zid de aparare. Accesul in interior se facea prin clasica poarta mare pentru carute ce avea in ea o deschizatura mai mica pentru persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constructii Turistice Modernizari si Elemente de Arhitectura.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!