Cilindru Compactor pentru Spatii Inguste

Extras din referat Cum descarc?

Terenul natural, precum si materialele de constructii folosite in umplutura, se caracterizeza printr-o anumita stare definita, in principaln de urmatorii factori: umiditate, porozitate, compactitate. Deoarece pamantul in stare naturala sau afanata prezinta rezistenta redusa, capatand deformatii mari sub sarcina, se impune ca, dupa lucrarile de sapare si transport, pe amplasamentul constructiei, sa se execute lucrari de compactare.
Compactarea este procesul fizico-mecanic prin care, sub influenta actiunii unui lucru mecanic comunicat din exterior, se realizeaza intrepatrunderea prin asezarea particulelor fazei solide, cu implicatii asupra reducerii fazei lichide si gazoase din componenta scheletului mineral. Rezulta ca prin compactare se reduce volumul de goluri dintre particulele solide , se maresc caracteristicile mecanice prin modulul de deformatie si rezistenta la compresiune, reducanu-se permeabilitatea apei in stratul compactat. 
Gradul de compactare maxim se obtine la acea umiditate la care se realizeaza o densitate aparenta a pamantului in stare uscata maxima.
Principalele metode folosite la compactarea materialelor sunt urmatoarele:
- compactare prin cilindrare;
- compactare prin vibrare;
- compactare prin batere;
- metode combinate ale acestora.
Compactarea prin cilindrare se realizeaza prin rostogolirea unui cilindru sau a unei roti, inainte si inapoi, pe suprafata materialului.
La prima trecere cilindrul patrunde mai mult in pamant, suprafata de sprijin a acestuia este mai mare, deci presiunile unitare care se transmit materialului sunt mai mici. In timpul urmatoarelor treceri, cilindrul patrunde din ce in ce mai putin in pamant si ca urmare si presiunile unitare cresc in mod corespunzator. La cilindrii compactori cu roti pe pneuri are loc si in acelasi timp si deformarea anvelopei, ceea ce asigura o repartitie mai uniforma a presiunilor. Cilindrii cu pneuri realizeaza o compactare optima dupa un numar mai mic de treceri decat cei metalici.
Prin cilindrare se asigura compactarea unor straturi de pamant de grosimi maxime de 20...40 cm pentru pamanturi, de 8...cm pentru piatra sparta si 4...8 cm pentru betoane asfaltice. 
Compactarea prin batere se realizeaza cu ajutorul unei greutati, care ridicata periodic la o anumita inaltime este lasata sa cada liber asupra stratului de material. 
Compactarea prin vibrare se realizeaza cu ajutorul unor vibratoare de suprafata sau de adancime, care transmit oscilatiile masei de material invecinate. Particulele de material sunt supuse actiunii unor forte de inertie a caror marime este proportionaa cu masa acestora.
Masinile de compactat prin batere poarta de numirea de maiuri.
Masinile de compactat prin vibrare se iimpart in urmatoarele grupe:
- placi sau grinzi vibratoare;
- vibratoare de interior;
- mase vibrante.
Masinile de compactat prin cilindrare pot fi remorcate (tavalugi), sau autopropulsate ( cilindrii compactori).
Clasificarea cilindrilor compactori
Cilindrii compactori pot fi clasificati dupa mai multe criterii.
Dupa constructia rulourilor, cilindrii compactori se clasifica in: 
- cilindrii compactori netezi;
- cilindrii compactori cu roti cu pneuri;
- cilindrii compactori cu crampoane. 
Dupa greutate, cilindrii compactori se impart in:
- usori - au masa pana la 5t, presiunea unitara liniara q < 40 daN/cm si puterea motorului pana la 18 KW;
- de greutate mijlocie - au masa intre 6 si 10 t, presiunea unitara q = 40...60 daN/cm, iar puterea de 20... 30 kW. 
- grei - au masa de 10...14t, q = 60...80daN/cm, iar puterea de 20...30 kW;
- foarte grei - au masa peste 15 t, q = 80...120daN/cm si puterea mai mare de 40 kW.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cilindru Compactor pentru Spatii Inguste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!