Calitatea in Constructii

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea constructiilor este rezultanta totalitatii performantelor de comportare a acestora in exploatare, in scopul satisfacerii, pe intreaga durata de existenta, a exigentelor utilizatorilor si colectivitatilor.
Exigentele privind calitatea instalatiilor si a echipamentelor tehnologice de productie se stabilesc si se realizeaza pe baza de reglementari specifice fiecarui domeniu de activitate.
Notiunea de ,, controlul calitatii " reprezinta totalitatea metodelor, mijloacelor si activitatilor cu caracter operational utilizate in vederea realizarii cerintelor referitoare la calitate. 
Efecte negative provocate de calitatea deficitara de realizare a unei constructii pot sa conduca la fenomene nedorite, precum:
o punerea in functiune cu intarziere a unor obiective;
o compromiterea partiala sau integrala a constructiei, cauzata de deficiente ascunse;
o ingreunarea executarii proceselor urmatoare si marirea consumului de materiale;
o marirea costului (cheltuieli suplimentare provocate de slaba calitate a materialelor si a lucrarilor)
Verificarea calitatii lucrarilor se face in scopul confirmarii corespondentei acestora cu proiectul, cu prescriptiile tehnice specifice, in limitele indicatorilor de calitate si a abaterilor admisibile, prevazute de acestea. Respectarea conditiilor tehnice de calitate trebuie urmarita in primul rand de sefii formatiilor de lucru si de personalul tehnic insarcinat cu conducerea lucrarilor, in cadrul activitatii sale de indrumare si supraveghere.
Separat de verificarile executate de catre sefii formatiilor de lucru si personalul desemant cu controlul calitatii, se efectueaza verificari :
a) pe parcursul executarii, pentru toate categoriile de lucrari ce compun obiectele de investitii, inainte ca ele sa devina ascunse prin acoperire cu (sau inglobate in) alte categorii de lucrari sau elemente de constructii;
b) la terminarea unei faze de lucru ;
c) la receptia preliminara a obiectivelor, ce fac parte dintr-un obiectiv de investitii.
Frecventele verificarilor sunt mentionate in prescriptiile tehnice specific. In cazuri speciale, este interzis a se proceda la executarea de lucrari, care sa inglobeze sau sa ascunda defecte ale structurilor de rezistenta sau care sa impiedice accesul si repararea corecta sau consolidarea acestora.
In cazul in care verificarea se face prin sondaj (la faze de lucrari sau la receptiile preliminare), in scopul obtinerii de date asupra corectitudinii verificarilor si inregistrarilor efectuate pe parcurs, se va proceda astfel :
- daca un singur rezultat este necorespunzator, se mai efectueaza inca o serie alcatuita dintr-un numar egal de sondaje ;
- daca un singur rezultat din noua serie de sondaje este necorespunzator, toate verificarile prevazute in prescriptiile tehnice a se efectua pe parcurs trebuie refacute, cu aceleasi metode sau cu alte metode care sa dea rezultate echivalente.
La controlul si receptia lucrarilor se va urmari respectarea etalonului. Etalonul in principiu va fi primul element prefabricat confectionat (element de fundatie, carcasa), primul apartament etc. ; etalon acceptat de CTC, iar in unele cazuri de proiectant sau beneficiar.
Procedee de verificare
In functie de momentul efectuarii verificarilor acestea se refera la :
a) determinarea -- prin masuratori -- a corespondentei elementelor verificate cu prevederile proiectului, din punct de vedere al pozitiilor, dimensiunilor si modului de rezemare;
b) existenta documentelor de atestare a calitatii materialelor semiprefabricatelor, prefabricatelor si aparatelor utilizate ;
c) efectuarea incercarilor si probelor impuse de proiecte si prescriptiile tehnice si intocmirea documentelor cu rezultatele acestora precum si a proceselor verbale de lucrari ascunse;
d) examinarea existentei si continutului documentatiei si proceselor verbale mentionate mai sus precum si a sintezelor si concluziilor acestora ;
e) verificarea directa prin sondaj si efectuarea de incercari suplimentare in vederea formarii convingerii organelor de control si comisiilor de receptie asupra corectitudinii si valabilitatii documentelor incheiate anterior.
Organismele de control al calitatii in constructii
1. Rolul statului in activitatea de control 
Rolul statului se realizeaza printr-o multitudine de procese : 
o legiferare si reglementare; 
o atestare si autorizare; 
o control (iclusiv avizarea si aprobarea); 
o protectie sociala. 
2. Rolul autoritatilor publice locale 
o Implicarea directa a autoritatilor se manifesta in cadrul : 
o Procesului de receptie a lucrarilor de constructii; 
o Procesului de autorizare a lucrarilor de constructii. 
o Implicarea indirecta se manifesta prin rolul in implementarea locala a politicilor si programelor de dezvoltare durabila, in reglementarea urbanistica, etc. 
3. Rolul asociatiilor profesionale din constructii 
Asociatiile profesionale din constructii grupeaza specialistii din domeniu, pentru a le reprezenta interesele in relatia cu statul si cu celelete grupari profesionale din tara sau strainatate. Asociatiile profesionale se implica in activitati de: reglementare (participa la elaborarea normelor), control (autocontrol) si garantare a calitatii, initiativa legislativa in domeniu; partener social in dialogul cu autoritatile statului, reprezentare externa (schimb de experienta,recunoastere a competentei si diplomelor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea in Constructii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!