Arhitectura Peisagera - Caracteristici Vizuale Principale ale Plantelor Lemnoase

Extras din referat Cum descarc?

1. Caracteristici vizuale principale ale plantelor lemnoase 
Plantele lemnoase reprezinta materalul principal de construire a peisajului vegetal. Proiectarea plantatiilor se bazaeaza pe cunoasterea caracterelor vizuale ale speciilor cultivarilor de arbori, arbusti, semiarbusti, la care se adauga necesitatea cunoasterii caracteristicilor biologice si ecologice ale plantelor.
Aspectul vizuale general al plantelor este determinat de factorii genetici, conditiile de mediu fizic (clima si sol), factorii geomorfologici, factorii biotici precum si de factorii antiopici.
Caracteristicile vizuale ale plantelor lemnoase sunt:
Talia - reprezinta inaltimea plantelor la varsta adulta. In functie de aceasta avem urmatoarele clasificari:
a) arborii se clasifica in :
- arbori de talia I, exemplu: Acer pseudoplatanus;
- arbori de talia II, exemplu: Betula pesudula;
- arbori de talia III, exemplu: Magnolia Kobus. 
b) arbustii se clasifica in :
- arbusti inalti : Pyracanta coccinea;
- arbusti mijlocii : Deutzia scarba;
- arbusti mici si acoperitori de sol : Cotoneaster dammeri.
c) subarbustii se clasifica astfel : 
- subarbuasti erecti : Yucca filamentosa;
- subarbusti acoperitori de sol : Hypericum colycinum.
In functie de ritmul de crestere al plantelor avem :
- specii repede crescatoare precum plopul, salcia, mesteacanul;
- specii incet crescatoare precum stejarul, fagul, tisa.
Habitusul - reprezinta forma tridimensionala de cresetre a plantelor izolate care in functie de distanta poate fi :
- de distante mari (500m)-se percep numai siluetele plantelor;
- pe masura ce ne apropiem (100m),devin vizibile unele detalii ale formei, suprafetele neregulat - ondulate ale frunzisului, alura ramurilor principale, trunchiul;
- la cativa metrii sub coroana arborilor se observa aspecte mai complexe, de amanunt, modul de ramificare a ramurilor secundare, modul de inserare a funzelor, particularitati ale trunchiului.
In plan vertical profilurile coroanelor se pot incadra in anumite forme geometrice precum coroana ingusta piramidala, coroana larg piramidala, coroana oval-sferica, coroana etalata, coroana piramidala conica, coroana sferca, coroana artificiala, coroana ovoidala, coroana pendulata, coroana in forma taratoare, arbust in forma erecta sau arbust in forma semipendula.
Textura vizuala - este data de marimea frunzelor, modul de inserare al acestora, grosimea ramurilor, aspectul frunzelor. 
In functie de textura vizuala speciile se clasifica in : 
- specii de textura fina cu frunze mici, eventual compuse, lastari subtiri;
- specii de textura medie;
- specii de textura grosiera, cu frunze mari, de culoare verde inchis, ramuri groase.
Utilizarea texturii vizuale in crearea unor efecte optice se poate face prin amplasarea speciilor cu textura fina in fundalul unui spatiu, dand astfel preceprea unei adancimi mai mari, in timp ce speciile grosiere asezate in fundal duce la perceperea unei distante mai scurte iar asezarea xpeciilor cu textura fina in fundal si a celor cu textura grosiera in prim plan accentueaza perceperea unei adancimi a spatiului mai mare.
Culoarea 
Perceperea culorii plantelor depinde de calitatea luminii, momentul din timpul zilei si de conditiile climatice. Culoarea dominanta a plantelor este verdele frunzisului in diferite nuante si tonalitati. In asociatiile de plante se folosesc specii cu nuante diferite de verde, pentru mai multa varietate. Este importatnt sa se cunoasca coloritul de baza cat si cel sezonier. Studiul de culoar ein cadrul unei plantatii include atat coloritul frunzisului cat si al florilor, fructelor si scoartei.
Reprezentarea arborilor si arbustilor in elevatii
Sectiunile prin planurile de amenajare includ si vegetatia. Arborii si arbustii se reprezinta la scara prin desene schematice sau reprezentari artistice care radau talia si habitusul acestora, eventual si compactitatea plantelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Peisagera - Caracteristici Vizuale Principale ale Plantelor Lemnoase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!