Amenajarea Teritoriului si Dezvoltare Regionala

Cuprins referat Cum descarc?

1.Scurt rezumat 
2.Cuvinte / expresii cheie 
3.Date generale de identificare: elaboratori, consultanti, referenti, perioada etc. 
4.Obiective generale si motivatie, context care a generat studiul
5.Structura generala a studiului, etape de elaborare si alte aspecte definitorii
6.Elemente metodologice, studii de caz, indicatori
7.Principalele idei si rezultate ale studiului, relationari posibile cu alte studii
8.Concluzii cu caracter personal, relevanta pentru romania, posibilitati de utilizare
9.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. SCURT REZUMAT 
Politica analizeaza 5 capitale din europa centrala si functionalitatea lor in relatie cu zona incojuratoare. Aceste orase sunt Bratislava, Budapesta, Viena, Praga si Lubljana. Proiectul a pornit din dorinta administratiiilor locale ale oraselor de a studia viitoarele cooperari si competitia intre ele si cu metropolele invecinate. Unul din scopurile principale a fost sa realizeze o analiza comparativa intre orase si aria inconjuratoare pentru a cunoaste particularitatile si asemanarile intre orase. S-a dorit realizarea unei imagini a dezvoltarii urbane in Europa centrala.
In acest context, cei doi termeni analitici: metropolizarea si policentricitatea, joaca un rol important ca elemente directoare in dezvoltarea metropolitana. Abordarea acestei politici a luat in considerare ambele concepte in contextul analizarii celor 5 capitale europene. 
De asemena se incearca sa determine relatiile mutuale pentru a vedea in ce masura ambele concepte ofera echilibru metropolizarii.
Ideea proiectului este de a analiza tendintele recente in dezvoltarea metropolitana si policentrica. Bazate pe probe, recomandarile de politici vor fi elaborate pentru a stimula o dezvoltare teritoriala coerenta pentru cele cinci metropole, precum si pentru teritoriul Central European, ca parte principala a regiunii Dunare.
Ideea intregului proiect este de a analiza tendintele recente in dezvoltarea policentrica si metropolitana. Sunt elaborate politici pe baza dovezilor concrete, pe baza coeziunii teritoriale in cele 5 metropole si a teritoriului Europei centrale ca o extindere a regiunii Dunarea.
2. CUVINTE / EXPRESII CHEIE 
METROPOLA, DEZVOLTARE POLICENTRICA, ARIE DE INFLUENTA, OBIECTIVE, POLITICI, STRATEGIE
3. DATE GENERALE DE IDENTIFICARE: ELABORATORI, CONSULTANTI, REFERENTI, PERIOADA 
Studiul a fost elaborat de Universitatea tehnologica din Viena ca partener principal, impreuna cu Universitatea Szeged, Universitatea din Lubljana, Universitatea tehnilogica Slovak din Bratislava, Universitatea Charles din Praga , CEPS/INSTEAD - Centrul de populatie, saracie si politici publice din Luxemburg, Politehnica din Milano, Studies, Luxembourg. 
Pe langa aceste institutii au fost implicate departamentul de dezvoltare urbana a orasului Viena ( actor principal), departamentul pentru coordonare sistemica spatiala a orasului Bratislava, departamentul de planificare spatiala a orasulu Lublijana, autoritatea de dezvoltare urbana a orasulu Praga si Studio Metropolitana, Nonprofit Ltd., Hungary. 
Studiul a fost elaorat intre septembrie 2010 si August 2012 si a avut un buget de EUR 349 957.26
4. OBIECTIVE GENERALE SI MOTIVATIE, CONTEXT CARE A GENERAT STUDIUL
Obiectivul principal al politicii este de a identifica importanta legaturilor reciproce intre procesele de metropolizare si dezvoltare policentrica, precum si provocarile si perspectivele de viitor a dezvoltarii urbane. Cercetarea empirica abordeaza relatiile structurale, functionale si strategice, care sunt bazate pe concurenta sau pe cooperare, care vizeaza cele cinci metropole cu teritoriul lor si zona - CED. Se doreste obtinerea:
- relatia dintre dimensiunea metropolitana si conditiile prealabile pentru cresterea demografica
- impactul decisiv asupra cresterii demografice al functiilor metropolitane si policentricitatii
- sensul de relatii policentrice pentru dezvoltare metropolitana, la diferite niveluri spatiale
- caracteristicile policentricitatii rolul sistemelor policentrice la nivel metropolitan si contribuitia la aspectul zonelor CED; factorii specifici de conducere sau impiedicare a dezvoltarii policentrice; relatia reciproca intre metropolizare si policentricitate
Studiul a fost realizat din perspectiva catorva concepte de dezvoltare: globalizare,policentricitate, dezvolare metropolitana raportate la contextul actual de dezvoltare si evolutie a oraselor.
In conditii de "Formare a unui oras Mondial" globalizarea este procesul prin care economia globala afecteaza orasele si transforma dimensiunile lor sociale, economice si fizice in functie de rolul lor in ierarhia globala urbana (Friedmann, 1986; Sassen, 1991). Crucial pentru aparitia unor sisteme urbane de specialitate este definirea rolurilor noi pentru orase particulare sau grupuri de orase din ierarhia urbana la nivel mondial. Aceste orase integrate in sistemele de oras "functionale" (adica transfrontaliere si inter-regionale, retele urbane) sunt, de asemenea, supuse procesului de formare a orasului Mondial - care afecteaza forma, structura si dezvoltarea mediului urban. In plus, problema competitivitatii a castigat in importanta in ultimii ani (Parkinson, 2003;Begg, 1999). Caderea Cortinei de Fier si procesul de integrare a modificat conditiile pentru dezvoltare urbana - in special pentru orasele din Europa Centrala. Noi oportunitati si perspective pentru activitatile economice au aparut de-a lungul procesului de integrare, oferind pietei potentiale noi modele de mobilitate a fortei de munca si de capital. (Rodriguez-Pose, 2002). Prin urmare, presiunea concurentei a crescut cu globalizarea si integrarea europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Teritoriului si Dezvoltare Regionala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!