Visul - un limbaj cu semnificații multiple

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1783
Mărime: 11.91KB (arhivat)
Publicat de: Amza Buzatu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cretu Carmen

Extras din referat

Somnul , constituie o stare fiziologica periodica , reversibila , caracterizata prin inactivitate somatica si abolirea relativa si temporara a constiintei , datorat mai ales interventiei active a unor mecanisme neuronale complexe .

Hans Burger , in anii ’20 , a fost primul care a inregistrat activitatea electrica a creierului , reusind sa inregistreze undele electrice din scoarta cerebrala cu ajutorul unui aparat construit artizanal , dar rezultatele sale au fost ignorate de contemporanii sai , ulterior insa , a fost construit electro-encefalograful ( EEG ) , aparat specializat in masurarea acestor unde . Multe secole omenirea a fost invaluita de mister si superstitii , elaborandu-se idei dintre cele mai ciudate si naive pentru explicarea producerii si rolului viselor . Abia in 1953 , Aserisnky si Kleitman au introdus investigatiile poligrafice , reusind sa izoleze un indicator fiziologic specific al activitatii onirice ( miscarile oculare rapide ) , astfel , deschizandu-se calea unor cercetari obiective ale viselor din timpul somnului .

In timpul somnului , “ aparatul segmental ” aflat la baza craniului , lanseaza un bombardament de impulsuri de inalta tensiune , lipsite de sens si haotice declansand valuri de substante care se vor suprapune in teleencefal . Suntem „ paralizati ” , spectatori neajutorati ai unui spectacol nocturn ce se desfasoara sub fruntea noastra ....VISAM!!!

Pana nu demult , visele pareau , pentru un om de stiinta , un mod de a trai . Chiar dupa descoperirea , in 1953 , a locului unde se produc visele , exista sentimentul ca acestea sunt aspecte efemere , simple „instantanee” si nu ceva demn de stiinta . Cand adeptii lui Freud au inceput sa foloseasca alte cai spre inconstient , visele au revenit in discutie , semn ca i noua era se afla la orizont .

Ceea ce era un „ moft ” devenea un lucru acceptat de toata lumea .

Astazi , oamenii de stiinta considera ca visele pot servi drept semnalizare a bolilor , in timp ce psihologii , prin descifrarea semnificatiei acestora , castiga teren in explicarea misteriosului univers interior uman .

1). Visele ne umplu noptile . In trecut , femeile visau mai mult la scene de „ interior ” , privitoare la camin , pe cand barbatii visau „exteriorul ” .

Visele femeilor aveau , ca trasatura generala , mai multa conversatie si emotie , sau cea care povestea un vis era victima unei agresiuni . In visele barbatilor predominau imaginile „ mecanice ” . Dar daca acceptam visul ca reflectare a proceselor interne , nu mai este nevoie de discriminare intre sexe .

2). Varsta influenteaza visele , in egala masura . pentru studiile sale , un cercetator american a adus in laborator copii intre 3 – 9 ani . Timp de noua nopti i-a trezit din somn intrebandu-i ce-si amintesc . Copii raportau fragmente de vis , nu povesteau . Isi aminteau imagini statice din povesti cu animale . Aceste imagini aveau un continut emotional redus , iar copiii insisi apareau extrem de rar in propriile lor vise . De la 5 – 6 ani , unii incepeau sa „ povesteasca ” visele ; exista actiune si miscare , dar cel care visa inca nu aparea ca „ protagonist ” . Abia de la 7 – 8 ani , unii copii mai cu seama cei dotati , se integrau in visele lor . De la 8 – 9 ani , copiii incep sa viseze ca adultii .

Ce circuite mintale trebuie cnectate pentru a avea vise „adulte”?

O conditie pare a fi folosirea simbolurilor . „ Visele nu sunt reflectari ale unor evenimente specifice ” , noteaza acelasi cercetaror american , „ fuziuni ale <<feliilor>> de memorie si cunoastere pe care le combina ” .

Acest lucru cere abilitate pentru a analiza conceptele si a le dispune in intreguri noi . Notand momentele in care se dezvolta diferite abilitati , cercetatorul spera sa foloseasca visele copiilor pentru a alcatui un program al dezvoltarii cognitive .

3). Fiecare parinte stie ca intre 3 – 5 ani copii sunt predispusi la cosmaruri . In egala masura , sunt presdispuse si persoanele care au ceea ce psihologia numeste „ granite subtiri ” ; aceste persoane sunt extrem

de sensibile la propriile emotii si la lumea interioara . Cei predispusi sufera mai multe cosmaruri decat este normal , adica 1 – 2 pe an .

Trasatura distinctiva a tuturor cosmarurilor este aceea ca cei in cauza se viseaza in primejdie . Parintii fac exceptie : ei isi viseaza copiii in pericol de cele ai multe ori .

O alta cale de a depasi cosmarurile este „ tehnica ” luciditate , prin care cel care doarme recunoaste in vis ca ... viseaza !!! Abilitatea de a visa lucid are aproximativ 10 % din populatie , care „ beneficiaza ” , totusi , in medie , numai de un singur asemenea vis pe luna .

Dar luciditatea poate fi invatata , afirma psihologul Stephen LaBerge de la Univesitatea din Statford . El aplica voluntarilor masti

Preview document

Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 1
Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 2
Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 3
Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 4
Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 5
Visul - un limbaj cu semnificații multiple - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Visul - Un Limbaj cu Semnificatii Multiple.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Literatura Postbelică

Argument ,, O povestire e o fibra din durerea trecerii noastre. Când e vesela, lumineaza tâmpla, trista, izbeste-n osul fruntii. O povestire...

Ai nevoie de altceva?