Teoria relațiilor internaționale și comunicare - războiul din Irak

Extras din referat Cum descarc?

RAZBOIUL DIN IRAK
Introducere (date generale despre mass-media)
Mijloacele de comunicare in masa au o uriasa forta de influentare a consumatorului de informatie, a publicului,
Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care aceasta incearca sa le produca in procesul de comunicare. Evident, este vorba despre ,,urmarile voite" la receptarea mesajului, despre efectul comunicarii. Nu exista doar un singur efect, intr-o varianta mai larga acceptata, efectul comunicarii cuprinzand ansamblul de procese si de consecinte pe care le presupune receptarea mesajelor, procese si consecinte care nu pot fi atribuite actului de comunicare.
Despre functiile comunicarii in masa s-a scris foarte mult si s-au facut diferite clasificari. De aceea, cateva functii ale comunicarii prin mass-media, pot fi regasite in cele mai multe lucrari de specialitate:
1. Functia de informare. Ziarele, revistele, radioul, televiziunea si internetul sunt canale care, prin informatiile difuzate satisfac o nevoie fundamentala a omului modern: informarea. Aceste canale de comunicare realizeaza mai mult decat o informare. Ele influenteaza, orienteaza si dirijeaza opinia publica, interesele si motivatiile oamenilor, constiintele chiar dincolo de propria vointa. Mass-media poate realiza chiar distrugerea discernamantului, instalarea unei apatii, poate distruge vointa de a intelege si a actiona.
2. Functia de interpretare. In calitate de consumatori de informatii, puteti fi ajutati direct in interpretarea unor evenimente prin productii specifice de tipul editorialului sau al comentariului (vezi rubrica "Comentariul zilei" din Adevarul sau "Tableta de politician" din Cronica Romana).
3. Functia instructiv-culturalizatoare. Acest lucru se realizeaza prin difuzarea de informatii, cunostinte cultural-stiintifice. In cazul acestei functii instructiv-culturalizatoare se remarca si un efect subliminal, persuasiv i-am putea spune: sunt promovate modele comportamentale ce tin de paradigma culturala a societatii.
4. Functia de liant. Aceasta funcaie este consecinta celor anterioare si se refera la faptul ca poate genera un mecanism de solidaritate sociala, in caz de calamitati naturale, de exemplu.
5. Functia de divertisment. Radioul si televiziunea realizeaza numeroase emisiuni de divertisment. Acestea sunt cele mai ieftine mijloace de divertisment, in comparatie cu participarea la concerte si alte spectacole. 
Publicul este supus unui flux mediatic permanent. Pana in anii 1970 cercetatorii au studiat efectele atitudinale si comportamentale, care sunt efecte pe termen scurt. In prezent se studiaza efectele la nivel social, pe termen lung.
Comunicare mediatica situeaza in centrul atentei publice probleme sociale, persoane pur si simplu, dar multe aspecte sunt lasate in umbra, ignorate. Relatia media-public este de ordin cauzal: media selecteaza anumite aspecte si le noteaza pe propria lor agenda, iar publicul ajunge mai devreme sau mai tarziu sa faca acelasi lucru.
CAPITOLUL 1 (prezentarea faptelor)
Razboiul din Irak a inceput in luna martie a anului 2003 si a avut ca punct de plecare atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Justificarile initiale ale declansarii razboiului impotriva Irakului au fost abolirea ,,pericolului iminent pentru omenire" reprezentat de regimul de la Bagdad, suprimarea aliantei dintre Saddam Hussein si teroristii Al-Qaeda, prevenirea transferului de arme chimice, biologice si nucleare de la irakieni la teroristii islamici. Ulterior, s-a constatat ca aceste justificari enuntate de liderii de la Washington au fost exagerate, dubioase sau pur si simplu ,,fabricate".
Mijlocale de comunicare in masa din Romania au relatat toate noutatile referitoare la acest razboi impotriva Irakului, multi analisti politici si experti americani sustinand faptul ca in decursul ocupatiei miliatare armele de distrugere in masa despre care se vorbea ca se afla in Irak erau inexistente, ca Saddam nu a avut legaturi cu Al-Qaeda si ca regimul promovat de liderul irakian nu prezenta un pericol pentru lumea occidentala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Relatiilor Internationale si Comunicare - Razboiul din Irak.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!