Teoria cultivării

Extras din referat Cum descarc?

Televiziunea este un sistem centralizat de "povestiri". Ea inseamna drama, stiri si alte programe ce aduc un sistem de imagini si masaje in fiecare casa. Televiziunea a devenit sursa primara de socializare si informare zilnica (in mare parte sub forma de divertisment) a populatiei. 
Comparata cu alte canale media, televiziunea ofera un set de optiuni limitate pentru o varietate aproape nelimitata de interese si publicuri. Cele mai multe dintre programele sale sunt proiectate pentru a fi vizionate de publicul mari si diversificate intr-o maniera relativ neselectiva. 
Teoria cultivarii investigheza o parte a comunicarii care acopera relatia dintre expunerea individului la programe televizate si viziunea acestuia asupra lumii. Ipoteza de baza cauta o legatura intre timpul de vizionare si retentia perceptiilor despre lume si viata care sunt conforme cu realitatea televizata. 
Plecand de la premisa ca prin vizionarea intensa a programelor televizate individul o sa ramana cu anumite concepte specifice despre realitate, aceste concepte fiind corespunzatoare cu cele mai universale imagini si valori prezentate. Exista un interes major pentru aceasta teorie, astfel au luat nastere multe dezbateri care au ca actor principal baza de la care pleca aceasta teorie.
Prin teoria cultivarii am mai putea spune ca se refera la mesajele, imaginile, temele de discutii recurente care apar in mass media. Este un element activ prin care se cultiva o anumita viziune asupra lumii. Asadar teoria cultivarii investigheaza contributiile pe care le are televiziunea asupra conceptiilor telespectatorilor despre realitatea sociala. 
Aceasta teorie initiata de catre George Gerbner a fost construita pe baza cercetarii realizate intre 1967 si 1979 . Gerbner, profesor la universitatea din Pensylvenia, a condus seria de cercetari cunoscute sub numele de ,,Indicatorii Culturali", prin intermediul acestora arata cum televiziunea devine ,,un vehicul major al participarii culturale" . 
Gerbner si echipa sa au studiat timp indelungat efectele cumulative ale expunerii la mass-media. 
Rezultatele arata nivele relativ ridicate de violenta televizata pe canalele majore, Gerbner si Gross au aratat ca marii consumatori de televiziune au mai multe sanse de a supraestima proportia de persoane implicate in aplicarea legii, ca cei din jurul lor nu pot fi de incredere si ca au mai multe sanse sa devina victime ale violentei. In cadrul cercetarii a fost observat ca utilizatorii fideli ,,supraestimeaza numarul de persoane implicate in acte de violenta" , tot acestia au dat un numar mai mare de persoane care comit acte de violenta . Tot aici Gerbner indica faptul ca in cadrul programelor a celor mai mari posturi de televiziune se observa un numar mare de materiale ce implica acte de violenta. De aici a plecat si notiunea de ,,mean world syndrome" , din care putem deduce faptul ca audienta care este expunsa la numar mare de ore de vizionare a programelor televizate, sunt in mai mare masura sa aibe o viziune despre lumea din care fac parte, aceasta poate fi definita ca o lume violenta, periculoasa, inficosatoare si rea. 
Un alt lucru important este acela a consecintelor datorate actelor/materialelor violente care apar la televizor. Autorii considera dezvoltarea tehnologica ca un factor care permite producerea si imprastierea acestor materiale de materiale - fie ele reale sau fictiune, iar prin intermediul acestor tehnologii cele mai vulnerabile grupuri devin -  ,, oamenii saraci, grupurile etnice, minoritatile, copii" . Acestia avand o mai mare predispozitie in a imita comportamentul pe care il vad.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria cultivarii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bryant, Jennings, Miron, Dorina: ,,Theory and Research in Mass Communication" in ,,Journal of Communication", 54 (4), pp. 662- 704, 2004.
2. Dobrescu, Paul, Bargaoanu, Alina, Corbu, Nicoleta, Istoria Comunicarii, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2007.
3. Dobrescu, Paul, Bargaoanu, Alina: Mass Media si Societatea, Bucuresti: Editura Comunicare.ro, 2003.
4. Dragan, Ioan, Stefanescu, Poliana, Povara, Alexandra, Velicu, Anca: Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului, Vanemonde, 2009
5. Gerber, George: ,,Cultivation Analysis: An Overview" in ,,Mass Communication & Society" I(3/4), 1998.
6. Littlejohn, Stephen, Foss, Karen: Encyclopedia of Communication Theory in "Sage Publications", 2009.
7. Morgan, Michael, Shanahan, James: ,,The State of Cultivation" in ,,Journal of Broadcasting & Electronic Media" 54 (2), pp. 337-355, 2010.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!