Tehnici de Sugestie in Comunicare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Tehnici de sugestie in comunicare 
2. Delimitari conceptuale 
3. Sugestia - ca forma de comunicare 
4. Tehnici de sugestie in relatiile interpersonale 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. TEHNICI DE SUGESTIE IN COMUNICARE 
1.1. Scurt istoric 
Incercarea creionarii lungului drum al tehnicii de sugestie in timp se loveste de regretul de a-i aminti doar pe cativa din cei care au studiat aceasta problema in diverse contexte. Astfel, primul document care atesta utilizarea sugestiei in scopuri curative este Papirus Evers (1552 i. e. n.), care a fost gasit sub ruinele Thebei si care cuprindea urmatoarele indicatii: ,,Pune mana pe el pentru a-i alina durerea bratelor si spune ca durerea va disparea". 
Aceasta forma de sugestie prin relaxare, probabil, nu difera prea mult de cea folosita in diversele contexte actuale. Diferenta este ca, acum, aceste tipuri de sugestie "medic - pacient" sunt mult mai sofisticate, dar mesajul este acelasi. Astfel de sugestii se folosesc in prezent nu numai pentru vindecarea unor boli, dar si pentru optimizarea diferitelor caracteristici de personalitate, cum ar fi memoria, atentia, motivatia, increderea in sine. De fapt, sugestia, din perspectiva psihologiei a fost studiata intr-un cadru stiintific abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, situatiile sugestive existand insa din cele mai vechi timpuri, de cand exista fiinta umana si comunicarea interpersonala. 
Din secolul al XIX-lea, sugestia a fost studiata temeinic, privita ca un fenomen important in cadrul stiintelor sociale si, dupa cum a afirmat profesorul V. Gheorghiu ,,Nu exista sfera de activitate in care sugestiile sa nu-si fi gasit utilitatea practica". 
Thomas Brown, in 1820, a propus ,,legile sugestiei", ca o alternativa la ,,legile asociatiei", care demonstreaza ca ,,in asociere, un item mental sugereaza un altul, iar Freud spunea ca <<asociatia sta la baza fenomenelor sugestive>>"(I. Dafinoiu, Sugestie si hipnoza, Editura Stiinta si Tehnica, Bucuresti, p. 21). 
Cercetarea sugestiei - fenomen multidimensional - a fost studiata prin prisma a doua mari directii: sugestia in conexiune cu hipnoza si sugestia - trasatura de personalitate. 
Fenomenul a capatat un rol important in momentul in care cercetatorii au inceput sa vada hipnoza dintr-un unghi mai mult psihologic. Astfel, Bernheim (1888-1964), intemeietorul Nancy School, in disputa cu Scoala Salpetriere (Charcot), vedea hipnoza dintr-un unghi psihopatologic. Autorul este de parere ca ,,trasatura caracteristica a hipnozei [...] este cresterea sugestibilitatii"(V. Gheorghiu, Sugestion and sugestibility. Theory and Research, Editura Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, 1989, p. 3). Deci, el considera sugestia drept un principiu de baza in inductia hipnotica si nu doar un mecanism adiacent. 
In 1900, Binet defineste sugestia ca pe o ,,idee directoare" (la suggestibilite), ca pe o situatie-stimul, ce influenteaza senzatiile, gandirea, comportamentul sau memoria individului. 
In 1979, Shor reia ideea lui Bernheim, sustinand ca influenta mecanismului sugestiv in gandirea moderna despre hipnoza inca nu a fost total descoperita. 
Un alt curent important este cel al carui sustinatori sunt Shull - 1933, Wertzenhoffen - 1963. Ei pornesc de la ideea ca hipnoza reprezinta o manifestare speciala a sugestibilitatii. V. A. Gheorghiu spunea ca ,,toate fenomenele psihice si psihosomatice sunt susceptibile sa fie influentate prin sugestie"(1981). 
Printre procesele psihice susceptibile a fi influentate de sugestie, pot fi exemplificate: 
o senzatiile si perceptiile - Experimentul lui Scripture (1893) si Seashore (1895) constand in demonstrarea reactivitatii individului la excitanti senzoriali care nu exista in realitate; 
o functiile cutanate - Folosirea unor frunze care in realitate nu irita pielea, dar care sunt prezentate astfel, dand rezultate pozitive;
o procesele fiziologice si biochimice; 
o memoria - rezultate in provocarea unei amnezii sau hiperamnezii, reactualizarea unor informatii etc. (Brenen, Freud, Fromm, 1970, Gheorghiu - 1973).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Sugestie in Comunicare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!