Sursele si Metodele de Obtinere a Informatiilor

Extras din referat Cum descarc?

Sursele si metodele de obtinere a informatiilor reprezinta unul dintre principalele instrumente pe care consultantul le utilizeaza in activitatea sa.in toate etapele procesului de consultanta informatia este indispensabila, consultantul avand sarcina de identificare a surselor de provenienta a informatiilor, precum si a metodelor de obtinere a acestora.
Sursele de obtinere a informatiilor se pot grupa astfel: surse informationale directe; surse informationale indirecte.
Sursele informationale directe sunt reprezentate de observatiile, determinarile si inregistrarile directe asupra evenimentelor si proceselor agricole.
Sursele informationale indirecte sunt reprezentate de inregistrarile sub diferite forme a informatiilor. Principalele surse informationale indirecte sunt:
Evidentele (statistice, contabile etc), acestea reprezentand informatii inregistrate sub diferite forme si cuprind documente (dosare, registre, situatii, rapoarte, publicatii, anuare etc), fisiere de calculator, filme, microfilme, imagini etc. In agricultura, evidentele se refera la parametrii climatici, compozitia chimica a solurilor, costurile de productie etc.
Memoria oamenilor, care reprezinta o sursa importanta de informatii ce cuprinde fapte, experiente, opinii, convingeri, impresii sau reflectii ale oamenilor pe care consultantul le poate utiliza in diferite situatii.
Cele mai importante metode de obtinere a informatiilor sunt: extragerea din datele inregistrate; inregistrarile cu caracter special; observatia directa; rapoartele speciale; ancheta; sondajul de opinie; - interviul; brainstormingul; estimarile.
Extragerea din datele inregistrate reprezinta una dintre cele mai utilizate metode de obtinere a informatiilor. Aceasta metoda de obtinere a informatiilor prezinta avantajul ca este ieftina (din punct de vedere al consumului de timp), iar efortul de obtinere a informatiilor este relativ mic. in situatia in care se apeleaza la informatiile inregistrate in documente oficiale (care sunt cel mai adesea tipizate), aceste informatii prezinta si un grad mai ridicat de veridicitate, datorita modului de obtinere a lor si datorita destinatiei respectivelor informatii.
Multe dintre evidente, desi au un caracter oficial, nu reflecta intotdeauna realitatea, din motive ce tin de inregistrator, respectiv de interesele care le are pentru a scapa de anumite raspunderi, de a obtine un avantaj, din lipsa de onestitate sau pur si simplu din comoditate. Astfel, starea unei culturi sau a unui animal -poate fi determinata de unele tratamente gresite, acoperirea unor sustrageri se poate realiza prin intocmirea unor documente fictive, inregistrarea datelor se poate face fara a le confrunta cu realitatea, din comoditate.
Pentru consultantul agricol este foarte important, in astfel de situatii, sa manifeste discernamant si abilitate in selectarea acelor date care sa prezinte un grad ridicat de veridicitate.
Inregistrarile cu caracter special sunt necesare atunci cand este nevoie de un set de informatii care nu se gasesc in evidenta oficiala sau daca acestea exista nu mai sunt de actualitate sau nu sunt sigure. Din motive economice este recomandat sa se inregistreze numai acele date strict necesare pentru indeplinirea unei misiuni, iar durata inregistrarilor sa fie limitata in timp.
Observatia directa reprezinta cazul ideal pentru obtinerea informatiilor necesare activitatii de consultanta. Se apeleaza ^observatia directa in special in situatia unor informatii necuantificabile, care nu pot sau nu sunt inregistrate in evidente. Metoda este deosebit de utila, mai ales atunci cand este vorba despre:
-investigatiile de ordin social, privind atitudinile, comportamentul si reactiile oamenilor;
-reactia plantelor de cultura sau a animalelor la anumite tratamente profilactice sau curative;
- reactia animalelor la compozitia si calitatea ratiilor furajere; atitudinea producatorilor agricoli fata de ideile inovatoare sau de schimbare etc.
Observatia directa poate fi efectuata direct de catre consultant, sau de catre alte persoane, acestea putand fi de mare ajutor in obtinerea de informatii pana in momentul aparitiei consultantului.
In multe situatii, observatia directa poate crea o atitudine de adversitate, de neincredere, mai ales atunci cand nu este inteleasa de catre persoanele cu care consultantul vine in contact. in aceasta situatie, consultantul trebuie sa explice motivele actiunilor sale si sa nu induca un sentiment de neincredere sau de teama.Rapoartele speciale se realizeaza, de regula, de catre agricultori la sugestia consultantului. De obicei, aceste rapoarte se elaboreaza pe baza unei structuri stabilite in prealabil de catre consultant. Aceste rapoarte vizeaza, de exemplu, destinatia si modul de valorificare a produselor agricole, situatia diferitelor tratamentelor fitosanitare, modul de comportare a unor soiuri/hibrizi in conditiile concrete ale exploatatiei agricole a agricultorului etc.
Ancheta este o metoda de studiu si de obtinere a informatiilor prin care consultantul intra intr-o relatie de comunicare directa, prin limbaj, cu agricultorii.
Caracteristicile anchetei sunt urmatoarele: se bazeaza pe comunicare, care este puternic asimetrica; are un caracter standardizat, numarul, ordinea, formularea intrebarilor si persoanele carora se adreseaza aceste intrebari fiind foarte clar stabilite de la inceput;
-utilizeaza chestionarul ca instrument de obtinere a informatiilor;
-trebuie sa se satisfaca cerinta de reprezentativitatc (individul anchetat este cel mediu), esantionale fiind mari;
-urmareste colectarea de informatii simple (ancheta este o metoda extensiva de obtinere a informatiilor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursele si Metodele de Obtinere a Informatiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!