Studiu Teoretic - Absenteismul

Extras din referat Cum descarc?

Nici o afacere nu poate demara in absenta unor resurse. Daca intreprinzatorul considera ca a avea resurse financiare echivaleaza cu a avea succes in afaceri, atunci el se inseala. Daca lipsesc resursele umane, dar si cele materiale afacerea este sortita esecului. Asadar pentru a avea succes intr-o afacere resursele umane trebuie sa fie prezente mereu si nu absente.
Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a unei afaceri este cea care face din "Managementul Resurselor Umane" competenta esentiala pentru toti managerii. Aceasta responsabilitate nu este numai de a da slujbe oamenilor, de a-i indruma cum sa lucreze si de a le inregistra performantele, desi, managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe langa toate acestea, este o investitie: a da oamenilor putere, pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace. Mai inseamna sa exploatezi cunostintele individuale, talentele, imaginatia si creativitatea pentru binele comun. 
Poate ca cea mai semnificativa schimbare pe care ar trebui sa o inregistreze organizatiile romanesti in perioada de tranzitie este in domeniul "Managementului Resurselor Umane". Vechile practici bazate pe responsabilitati si autoritate se impun a fi inlocuite cu practicile care pun un accent din ce in ce mai mare pe dezvoltarea indivizilor ca membri adevarati si cooperanti ai echipei. Orice om bine pregatit si incurajat poate sa ofere ceva valoros managementului unei intreprinderi. Pana cand aceasta filozofie nu va fi foarte bine inteleasa si implementata corespunzator este indoielnic ca in Romania afacerile vor avea succes.
Romania se afla in prezent intr-un amplu proces de transformare, cu cerinte urgente si necesare de integrare in spatiu unic european, astfel am incercat sa abordez probleme legate de resursele umane, analizand atat punctul de vedere al intreprinderii cu privire la resursele umane cat si punctul de vedere al resurselor umane despre organizatie. Exista o stransa legatura intre cresterea economica, eliminarea saraciei si functionarea eficienta a fortei de munca. La nivel mondial politicile care au avut drept scop inlaturarea saraciei si cresterea nivelului de trai s-au realizat prin promovarea unor strategii bazate pe utilizarea eficienta a fortei de munca si asigurarea serviciilor sociale de baza pentru categoriile cu venituri modeste.
Piata muncii din Romania este dinamica si variata. Acest dinamism presupune o permanenta adaptare la nou si pentru multi aceasta reprezinta un factor de stres. Varietatea , complexitatea activitatii, dar si influentele simultane ale multor variabile economice si sociale fac ca efortul de adaptare sa fie unul permanent si cu consecinte asupra modului de viata, cu impact asupra sanatatii.Una din problemele importante a managementului resurselor umane este Absenteismul.
Controlarea absenteismului a devenit o grija din ce in ce mai pregnanta pentru companii. Cauzele pot fi multiple dar masuri pentru prevenirea lui pot fi implementate cu succes.
Absenteismul propriu-zis se refera la perioada in care angajatul lipseste desi indatoririle lui trebuie indeplinite. Astfel, sunt trei situatii in care o companie se poate confrunta cu absenteism: legal (in cazul sarbatorilor legale), consfiintit(in cazul concediului de odihna sau medical sau pur si simplu zilele in care angajatul este invoit) si nemotivat(atunci cand nu exista nici o explicatie valida pentru acea absenta). Exact aceasta ultima situatie este cea la care companiile pot lucra astfel incat sa se reduca la minim.Absenteismul variaza in functie de caracteristicile angajatilor,( de exemplu, nivelul general de bunastare sau nivelul de educatie/informatie in domeniul in care activeaza), de caracteristicile sociale(de exemplu, accesibilitatea la serviciile medicale) sau de caracteristicile organizatiei.
Stilul de management a fost deseori desemnat ca principalul factor asociat cu absenteismul: in general, organizatiile foarte rigide, stilurile de conducere predominant autoritare, dar si posturile de lucru cu activitate monotona, prelungita si cu foarte putina libertate de decizie se coreleaza cu nivelurile ridicate de absenteism. 
Prin definitie absenteismul se traduce prin neprezentarea la locul de munca atunci cand prezenta este planificata sau asteptata. Cele mai multe absente se datoreaza, in general, unei boli sau incapacitati, insa si altor motive.Este important sa se tina cont de presiunile care determina absenta sau prezenta pentru a descoperi ce grad de boala justifica absenta unui angajat, daca angajatorul este de aceeasi parere si cum incurajeaza angajatorii prezenta, in special in contextul unei recesiuni.Promovarea sanatatii si prezentei in locul sanctionarii absentei a devenit tot mai mult o problema politica.Costurile prestatiilor de invaliditate si de boala, pe baza estimarilor rezultate din activitatea recenta a OCDE, sunt de 2,5 ori mai mari decat costurile prestatiilor de somaj; in plus, aceste costuri manifesta o tendinta crescatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Teoretic - Absenteismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!