Stirea de Televiziune

Extras din referat Cum descarc?

Definirea stirii de televiziune
Stirea de televiziune este o relatare audio-vizuala succinta despre un fapt, o problema sau o situatie de actualitate, ce intereseaza un mare numar de persoane. Stirea raspunde la cele 6 bine cunoscute intrebari: Cine?, Ce?, Cand?, Unde?, Cum?, De ce?, si cuprinde toate elementele semnificative care determina caracterul subiectului despre care se vorbeste. De mentionat ca nu toate materialele difuzate in cadrul telejurnalelor au format de stire.
Valori ale stirii
Ca si in presa scrisa, stirile de televiziune prezinta fapte ce se caracterizeaza prin importanta - adica numarul persoanelor si gradul in care acestea sunt sau vor fi afectate, prin prezenta unui element conflictual (intre indivizi, intre grupuri, intre oameni si institutii etc.), prin insolit, prin spectaculozitate, prin dramatism, prin interes uman etc.
Tipologii de stiri
Exista mai multe categorii de stiri ce presupun strategii de productie diferite.
a) in functie de perisabilitatea lor in timp, stirile de televiziune se impart in doua categorii
- de actualitate imediata (hard news) - ex. o decizie majora a guvernului, o intrunire politica, un accident - astfel de stiri redau pulsul vietii; cu ajutorul ei se construieste impresia ca un post sau altul de televiziune este bine informat.
- de o actualitate mai larga (soft news) - stirile din aceasta categorie nu sunt legate de a o data anume, de un moment precis, ci de o perioada mai larga, de exemplu, relatari despre evolutia unor domenii, a unei regiuni sau unele fapte diverse. Interesul fata de asemenea subiecte se pastreaza mai mult timp. Difuzarea lor poate fi amanata cateva zile daca nu exista riscul ca un alt post sa difuzeze intre timp aceeasi informatie. 
b) in functie de continut, stirile se pot clasifica pornind de la domeniile carora le apartin: politic, social, economic, cultural, medical, sportiv etc. Dar prezenta unor subiecte mai frecvente in telejurnale a impus si alte categorii, precum relatari despre accidente, incendii si catastrofe, scandaluri, crime, arestari si procese, zile speciale (sarbatori), evenimente din viata unor celebritati, fapte si situatii de interes uman, curiozitati stiintifice, fapte diverse etc.
c) unele stiri pot suscita un interes imediat, de obicei puternic, dar de scurta durata, cum ar fi accidentele, arestarile, evenimentele mondene etc. Ele ne retin atentia doar pe moment, fara a avea vreo importanta prea mare in viitor, dar sunt mai captivante si mai spectaculoase. Alte stiri contin informatii ce se vor dovedi utile mai tarziu. 
d) in functie de momentul difuzarii unei stiri in raport cu momentul producerii evenimentului despre care se vorbeste, exista trei categorii de relatari:
4 post-factum: se refera la situatii incheiate,
5 in evolutie: au in vedere fapte aflate in curs de desfasurare;
6 anticipatoare: anunta evenimente viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stirea de Televiziune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!