Starea de Spirit - Parinte

Extras din referat Cum descarc?

Analiza tranzactionala s-a nascut in anii '60 prin opera unui psihoterapeut americat denumit Eric Berne, cu scopul de a face cunoscute marelui public conceptele sale complexe din psihlologie si psihanaliza. Aceasta s-a impus rapid in toate nivelurile comerciale, de la vanzatori, la sefi, pentru usurinta cu care raspunde la toate cerintele comunicative cotidiene si profesionale. 
Starea "parinte" apartine analizei structurale (in care mai sunt incluse starea "copil" si starea "adult")
Starea "parinte" este reflexul educatiei primite care isi pune amprenta asupra copilariei si a adolescentei, continuand sa actioneze si asupra individului adult. 
Aceasta stare a eului este o colectie de comportamente, ganduri si sentimente pe care le-am preluat de la "cei care au avut grija de noi". Expresia de "cei care au avut grija de noi" este folosita pentru a arata ca Parintele este preluat nu doar de la parinti ci poate include si atitudinile fratilor si surorilor mai mari, bunicilor, profesorilor etc
Valorile care se transmit prin starea "parinte" sunt : bine si rau ; ceea ce este bine sa faci si ceea ce nu este bine sa faci; credinte; implinire profesionala; casatorie; traditii ;etc.
Starea parinte se divide in : NORMATOR si AFECTIV (GRIJILIU).
Parintele normator pozitiv (PNP) - este parintele care imparte limite avand grija ca acestea sa fie respectate.
Monologurile interioare ale PNP sunt: "Imi place ca lucrurile sa fie in perfecta ordine, bine facute, ca oamenii sa se poarte asa cum trebuie"; "Cred ca orice firma trebuie sa se concentreze, prioritar, asupra profitului"; 
Parintele normator negativ (PNN) - este parintele care-si subevalueaza copilul : "Nu stii sa faci nimic! , "La varsta ta stiam sa fac mult mai multe ca tine" .
Monologurile interioare ale acestuia sunt "Sunt considerat ca un persecutor si am impresia ca asa chiar si este !"; "Mi se spune ca sunt mult prea sever si exigent"; "Uneori, am impresia ca sunt singurul om cinstit, demn si corect si ma intreb la ce imi serveste sa fiu asa ?".
In ambele cazuri conduita este severa, vocea este taioasa si dura si atitudinea este rece si dominatoare. Functia acestor roluri psiho-sociale este de a transmite principiile morale care faciliteaza integrarea individului in mediul social dar rigiditatea lor poate inhiba si cenzura creativitatea si imaginatia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea de Spirit - Parinte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!