Scoala de la Palo Alto

Extras din referat Cum descarc?

Scoala de la Palo Alto este denumirea data unui grup de cercetatori de origini stiintifice diferite care au lucrat la un moment dat la Palo Alto, oras aflat langa San Francisco.
Initiatorul acestui grup a fost Gregory Bateson, care in anul 1942 considera necesar sa abordeze comunicarea ca pe un sistem de mesaje ce functioneaza sub forma de <bucle>, in care energia de raspuns este oferita de receptor, si nu de impactul elementului declansator, si nu asa cum fusese abordata anterior, din perspectiva dinamicii fortelor si a raporturilor de cauzalitate dintr-o interactiune.
Luand drept cadru metodologic inter-relatiile din interiorul unei retele, in care actioneaza mecanisme circulare de reglare el va adera la principiile demersului sistemic.
Precursor al noului model al comunicarii, Gregory Bateson, antropolog, ecologist si etolog, a incercat sa introduca o viziune organicistica asupra comunicarii. Cunoscut ca fiind in cautarea permanenta a metaforelor, el va opune metafora masinii (fondatoare pentru modelul matematic), metaforei organismului, pe care o considera mai adecvata pentru a exprima natura sistemului informational-comunicativ. El va introduce comunicarea organica. Aceasta se constituie in spirala, fiind o crestere ne-liniara, o permanenta auto-poiesis. Dupa Bateson, comunicarea este un schimb al subsistemelor unei totalitati, un schimb de informatie. La randul ei, informatia este o diferenta care produce diferente. Aceasta este sursa dinamicii totalitatii pentru ca interactiunea dintre partile unui spirit este declansata prin diferenta.
Totul este comunicare  de la acest principiu porneste intreaga teorie a Scolii de la Palo Alto. Comunicarea este noul termen care exprima relatia omului cu lumea. Bateson propune o viziune circulara a comunicarii, abandonandu-se astfel conceptia liniara, si oarecum determinista, a succesiunii actiunilor si reactiunilor intre obiecte izolate. De la simplu instrument al cunoasterii, comunicarea este ridicata la rangul de referent general. Ea dobandeste statutul general al oricarui proces mental si al intregii naturi.
De asemenea, comunicarea este inteleasa ca un proces social permanent, care integreaza cuvinte, gesturi, priviri, spatiu interindividual, in locul vechii conceptii, conform careia comunicarea este un act verbal, constient si voluntar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoala de la Palo Alto.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!