România, Ucraina si Insula Șerpilor

Extras din referat

In dictionarul sociologic conflictul este definit ca fiind "Opozitie deschisa, lupta intre indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunitati, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte disructive asupra interactiunii sociale. Ca termen, conflictul deriva din latinescul ,,conflictus" care inseamna ,,a tine impreuna cu forta"." 
In cele ce urmeaza voi incerca sa surprind cele mai semnificative aspecte ale conflictului dintre Romania si Ucraina cu privire la Insula Serpilor.
Pentru inceput voi face o scurta prezentare a celor doi actori implicati in conflict.
ROMANIA este un stat situat in Europa, la intersectia dintre Europa Centrala, Europa de Sud si Europa de Est. Se invecineaza cu Ucraina si Republica Moldova in nord si est, Ungaria si Serbia la vest si Bulgaria la sud. In sud-est, Romania are o portiune de coasta care ii ofera acces la Marea Neagra. Romania este un stat membru al NATO din data de 29 martie 2004, iar din 1 ianuarie 2007 este stat membru al Uniunii Europene.
UCRAINA este o tara in Europa Orientala. Are frontiera cu Rusia in nord-est, Belarus in nord, Polonia, Slovacia si Ungaria in vest, Romania si Republica Moldova la sud-vest, Marea Neagra si Marea Azov la sud. Ucraina a fost parte componenta a fostei Uniune Sovietica pana in 24 august 1991 cand si-a dobandit independenta.
Platoul continental din jurul Insulei Serpilor este subiect al unei dispute intre Romania si Ucraina, litigiu care se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Miza disputei romano-ucrainene este in primul rand strategica - accesul in apele teritoriale - si economica - posibilitatea explorarii si, eventual, exploatarii resurselor de hidrocarburi.
Statul ucrainean sustine ca Insulei Serpilor trebuie sa i se acorde pe langa ape teritoriale, platou continental si zona economica exclusiva in Marea Neagra, reprezentantii romani afirmand ca insula nu se incadreaza in normele de drept pentru a i se acorda platou si zona economica.
Pozitia geografica a Insulei Serpilor este una din cauzele izbucnirii conflictului. Insula Serpilor este o formatiune de roci localizata la circa 45 km la est de Delta Dunarii. Insula este apropiata de partea ucraineana a Deltei Dunarii. Cel mai apropiat punct de pe tarm este Insula Kubanskyi (Cobana) din Delta Chiliei, parte ucraineana a Deltei Dunarii, localizata intre Canalul Bastroe si Canalul Vostocinoi. Cea mai apropiata localitate romaneasca este orasul Sulina, aflat la 45 km. Cel mai apropiat oras ucrainean este orasul Valcov, aflat la 50 km de insula.
In trecut, singura utilizare a Insulei Serpilor era ca baza de pescuit. Importanta economica a crescut la inceputul anilor 1980 odata cu descoperirea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale in subsolul platoului continental din jurul insulei. In noiembrie 2003, autoritatile ucrainiene au declarat Insula Serpilor zona de rezervatie naturala, ca sa demonstreze ca locul poate oferi conditii pentru turism.
Pe langa importanta economica a insulei o foarte mare importanta are din punct de vedere strategico-militar. 
Instoricul conflictului este strans legat de istoria insulei.
Prin Tratatul de pace de la Bucuresti din anul 1812 (prin care a fost anexata Basarabia) se prevedea ca insulele dunarene sa nu fie ocupate si luate in stapanire, insa Rusia tarista va anexa insula. 
Tratatul de pace de la Adrianopol din 2-14 septembrie 1829, incheiat intre Rusia si Turcia, muta frontiera dintre Basarabia si Dobrogea de pe bratul Chilia. Astfel, Rusia tarista isi asigura controlul asupra Dunarii. Desi in textul tratatului nu exista nici o referire directa la Insula Serpilor, ea este anexata de catre Rusia, care apeleaza la britanici pentru a construi aici in anul 1842 un far pentru dirijarea navigatiei pe Marea Neagra.
In urma Razboiului Crimeii, prin Tratatul de pace de la Paris din 26 decembrie 1856, Rusia a pierdut Delta Dunarii si partea de sud a Basarabiei. Tot atunci s-a stabilit ca Insula Serpilor va apartine statului care stapaneste Delta Dunarii, respectiv Imperiul Otoman, care urma sa intretina pe insula un far pentru asigurarea navigatiei vaselor ce treceau pe Dunare spre portul rusesc Odessa. Tratatul aditional de la Paris din 19 iunie 1857 a confirmat aceasta situatie.
Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878 a confirmat retrocedarea catre Rusia a sudului Basarabiei (cele doua judete parte din Principatul Moldovei in anul 1856), marginit la vest de talvegul Prutului, la sud de talvegul bratului Chilia si de varsarea bratului Stambul. Prin art. 45, sudul Dobrogei la est de Silistra pana la Yilanlik, la sud de Mangalia, erau reunite Romaniei (frontiera actuala). De asemenea, la art. 46 se preciza ca "Atat insulele formand Delta Dunarii, cat si Insula Serpilor si sandjacul Tulcei sunt adaugate Romaniei" (art. 45 si 46, Anexa 1).
In primul razboi mondial, in anul 1917, nava de razboi germana Breslau a bombardat Insula Serpilor, distrugand farul britanic (care a fost reconstruit de Romania in anul 1922).
Tratatul de pace de la Versailles din 28 octombrie 1920 a intarit dreptul de stapanire romaneasca asupra Insulei Serpilor. Situatia juridica a Insulei Serpilor a ramas neschimbata pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Conferinta din data de 18 august 1938 de la Sinaia a trecut sectorul Dunarii maritime inclusiv Insula Serpilor sub administratia deplina a Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania, Ucraina si Insula Serpilor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!