Rolul Privirii in Relatia Dintre Sine si Celalalt

Extras din referat Cum descarc?

Privirea are unul dintre cele mai importante roluri atat in comunicarea cu ceilalti, cat si in comunicarea cu sine. Comunicarea si interactiunea cu ceilalalti face posibila prezentarea sinelui, interpretarea celuilalt, realizandu-se astfel o relatie sau, dimpotriva, dezaprecierea celuilalt in favoarea sinelui. Rolul si urmarile privirii depind de punctul de vedere al fiecaruia[1].
Exista trei factori principali, care intervin in schiburile de priviri dintre doua sau mai multe persoane. Acestea sunt: atragerea atentiei, statutul de dominant si alternanta interlocutorilor. Privirea este in primul rand un indiciu al interesului si uneori un semnal al atractiei afective. Cand privesti fix pe cineva, se poate interpreta ca vrei sa-i atragi atentia sau ca incerci sa stabilesti o relatie sociala cu acesta[2].
Preocuparea de sine in raport cu sine presupune adoptarea de catre subiect a unei atitudini prin care acesta cauta sa instituie o ordine in propria-i gandire. Aceasta ordine nu se poate obtine decat, sortand si supunand unui examen critic foarte atent reprezentarile care vin din exterior, 
pentru ca doar cele comprehensive sau obiective sa primesca asentimentul din partea subiectului. Aceasta prima etapa determina raportul omului cu sine insusi, deoarece partea esentiala a omului este situata la nivelul facultatii gandirii si a judecatii.
Preocuparea de sine in raport cu celalalt priveste raporturile interumane si pregateste subiectul pentru a actiona in interesul si spre binele neamului omenesc in spiritul dreptatii. Sub atenta supraveghere a unui ,,director de constiinta", care poate fi un amic bonus, o fiinta draga sau un iubit, cel care doreste sa ajunga la statutul de intelept invata sa fie mai atent cu sine insusi, sa se fereasca de greseli si sa se puna la adapost de pericole. Subiectul trebuie sa tinda, nu spre o cunoastere care sa ia locul ignorantei sale, ci spre o vointa rationala care caracterizeaza actiunea dreapta din punct de vedere moral. Actiunile sale dupa aceasta etapa a preocuparii de sine trebuie sa se desfasoare in interesul si spre binele neamului omenesc in spiritul dreptatii. 
Preocuparea de sine in raport cu universul este cea de-a treia etapa care se refera la atitudinea privind evenimentele care rezulta din cursul Naturii universale, din actiunea ,,cauzei exterioare" si a ordinii cosmosului. Dupa aceasta etapa, care priveste raportul omului cu universul, subiectul accepta cu bucurie si cu pietate tot ceea ce depinde de Natura universala si nu-si doreste decat ceea ce depinde de el, adica ceea ce pentru stoici reprezinta actiunea morala dreapta. Preocuparea de sine in raport cu universul are in vedere adoptarea de catre subiect a unei perspective metafizice asupra lucrurilor si evenimentelor acestei lumi.
In vederea analizei rolului privirii in relatia dintre sine si celalalt, am ales o imagine cu Felix si Otilia, cartea Enigma Otiliei, scrisa de George Calinescu si o imagine cu Casablanca, toate trei avand ca tema principala: iubirea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Privirii in Relatia Dintre Sine si Celalalt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!