Rezumat carte - Zvonurile

Extras din referat Cum descarc?

1. Ce reprezinta zvonul?
O informatie incomoda. 
Definitii:
Allport si Postman(intemeietorii)- "enunt legat de evenimentele la zi, destinat a fi crezut, colportat din om in om, de obicei din gura in gura, in lipsa unor date concrete care sa ateste exactitatea lui"
Knapp - "declaratie destinata a fi crezuta, ce se raporteaza la actualitate, fiind raspandita in lipsa unei verificari oficiale"
Peterson si Gist -  "relatare sau explicatie neverificata, care circula din om in om si este legata de un obiect, un eveniment sau o problema de interes public".
1. Zvonul e o informatie. Se deosebeste de legenda deoarece aduce date noi despre o persoana sau un eveniment de actualitate, legenda relatand fapte trecute.
2. Zvonul este destinat a fi crezut. Este reluat cu intentia de a amuza sau de a predispune la visare. Astfel se deosebestede povestirile hazlii sau de povesti.
3. Zvonul incearca sa convinga
Orice tip de devalorizare e precedat de zvonuri.
Ex. fotografia. Dupa ce a fost reluata a 7 a oara informatia abia daca mai are vreo legatura cu fotografia initiala.
- Conceptul de zvon este neutru. Exista o contradictie in acest sens. Daca zvonul este intotdeauna "fals", de ce sa-i mai acordam atentie? In urma experientelor acumulate lumea ar trebui sa invete mai mult sa puna la indoiala zvonurile. Zvonurile nu deranjeaza pentru ca sunt "false".Se intampla sa fie si adevarate. Ele deranjeaza pentru ca alcatuiesc o sursa de informare necontrolata de putere.
De ce zvonurile au fost dintotdeauna incomode?
1. Publicul trebuie sa-si pastreze intacta increderea in mediile de informare oficiale(presa, radio, televiziune) astfel incat sa nu fie tentat sa se informeze din alte surse.
2. Trebuie ca publicul sa-si pastreze nestirbita increderea in conducatorii sai, in guvernul care-si da toata silinta sa raspunda problemelor generate de criza si de razboi.
3. Cand are loc un eveniment, trebuie sa se transmita cat mai repede posibil maximum de informatie.Zvonurile se nasc din intrebarile spontane pe care publicul si le pune si la care nu se gaseste raspuns. Ele satisfac nevoia intelegerii evenimentului atunci cand acesta nu e clar.
4. Trebuie eliminate toate zonele de necunoastere. Difuzarea informatiilor nu inseamna neaparat si receptionarea lor, astfel se va asigura receptionarea in conditii bune de catre toata lumea.
5. Daca lipsa de ocupatie genereaza o adevarata aviditate pentru cele mai neinsemnate vorbe menite sa puna capat monotoniei, trebuie luate masuri pentru ca populatia sa nu trandaveasca: munca si organizarea timpului liber.
O deliberare colectiva
T. Shibutani - "Zvonurile sunt stiri improvizate, rezultand in urma unui proces de deliberare colectiva". Dupa parerea sa, la originea zvonului se afla un eveniment important si ambiguu. Zvonul ar fi asadar " reuniunea resurselor intelectuale ale grupului pentru obtinerea unei interpretari satisfacatoare a evenimentului". Asadar zvonul este un rezultat al unei actiuni colective ce are ca scop atribuirea unui sens unor fapte inexplicabile. Argumentul poate fi rezumat printr-o formula:
Z=Importanta x Ambiguitate
Daca importanta evenimentului este nula sau daca nu prezinta niciun fel de ambiguitate, nu vor exista zvonuri. Energia mobilizarii grupului va fi absenta.
- Sunt ambigue, starnesc intrebari
- Daca publicul doreste sa inteleaga ceva si nu primeste explicatii oficiale, se produc zvonuri(Cum apar zvonurile?) . Procesul neintelegerii se poate repeta: in masura in care de fiecare data noul mesaj ramane ambiguu, acesta permite o interpretare personala din partea fiecarui nou receptor.
Psihatrizarea zvonului
Ex povestea copilului degerat.
E Morin -  zvon=povesti neintemeiate cu efect pervers: "zvonul a capatat aspectul unei boli mintale raspandite in corpul societatii"
Zvonul din Orleans analizat zvonul dpdv medical: germene, patologie,focar de infectie, perioada de incubatie, metastaza.
Compararea unui zvon cu o maladie, nebunie
Daca zvonul nu este decat expresia unei convingeri care circula fara niciun temei, atunci constituie un fenomen irational, adica semn de nebunie, echivalentul sociologic al imaginatiei.
ATU: permite condamnarea tuturor celor care nu au o opinie similara cu cea a grupului : "delireaza".
Adevarul si falsul
Linie telefonica "Alo, Zvonul" care permite publicului semnalarea de noi zvonuri ce i-ar parveni. S-a constatat faptul ca in general interlocuitorii comunica existenta unor zvonuri pe care nu le cred.(informatie = "A", zvon="F")
- Zvonul este o raportare la autoritate: dezvaluie secrete, sugereaza ipoteze, constrange autoritatile sa v orbeasca. Este adesea expresia unei opozitii: dezmintirile oficiale nu sunt convingatoare, ca si cand oficial si credibil nu ar merge mana- n mana. Zvonul pune la indoiala autoritatile, este o contraputere.
- Zvonul dezvaluie un secret:este rar, deci scump. Retransmiterea zvonului inseamna obtinerea de beneficii din valoarea lui, atata timp cat are valoare
- Cel care divulga zvonul, facandu-i pe ceilalti sa se increada in el, impartasind un sercret, se alege cu aprecieri din aceasta tranzactie.Se afirma ca un detinator al unor cunostinte pretioase, ca un deschizator de minti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezumat carte - Zvonurile.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!