Relațiile publice

Extras din referat Cum descarc?

Sfarsitul secolului al XVIII-lea a reprezentat startul unui fenomen care a schimbat lumea din temelii: Revolutia Industriala. 
Revolutia Industriala s-a nascut in Marea Britanie, tara bogata in fier si carbune, materii esentiale in industrializare si stabila din punct de vedere politic, fiind cel mai mare imperiu colonial. Prin aceasta revolutie s-a schimbat atat modul de a munci, de la munca manuala s-a trecut la munca automatizata, cu ajutorul masinariilor pentru a produce in masa, cat si nivelul de trai al britanicilor care era din ce in ce mai scazut.
Conform www.history.com o data cu revolutia industriala societatile agricole au devenit din ce in ce mai industrializate si urbane, transporturile pe calea ferata au devenit transcontinentale, precum si aparitia ginului de bumbac si a energiei electrice au schimbat permanent societatea. 
O data cu industrializarea apare si sfera publica. " Sfera publica simbolizeaza simplu realitatea unei democratii in actiune sau expresia contradictorie a informatiilor, opiniilor, intereselor, ideologiilor. Sfera publica in democratia deliberativa constituie liantul politic al milioanelor de cetateni anonimi, dandu-le sentimentul ca participa efectiv la politica." (Barbaros, 2014, p. 78). Scaderea nivelului de trai si munca asidua ii faceau pe oameni sa isi exprime nemultumirile, sa devina din ce in ce mai vocali, facand tot posibilul sa se faca auziti, iar actiunile lor puteau influenta actiunile politice. Muncitorii abuzati de patronate s-au unit in sindicate si au organizat greve violente, despre care jurnalistii scriau dezvaluind coruptia care se afla in spatele marilor fabrici. Pentru ca mesajele oamenilor, sau altfel spus, realitatea care creea valuri in urma grevelor muncitorilor sa nu afecteze patronatele, sefii fabricilor au ales sa colaboreze cu jurnalistii, care in schimbul banilor publicau articole care ii puneau intr-o lumina buna. Astfel au aparut Relatiile Publice. 
Relatiile publice sunt o stiinta in continua dezvoltare, careia ii corespund aproximativ 500 de definitii. Cea mai ampla dintre definitii ii apartine lui Rex F. Harlow, unul dintre cei mai cunoscuti teoreticieni si practicieni in domeniu, "dupa ce a consultat diverse lucrari de specialitate, reviste si brosuri si dupa ce a invervievat 84 de specialisti, peste 472 de definitii, mai mult sau mai putin diferite" (Coman, 2006, p.9)
"Relatiile publice sunt functia manageriala distinctiva, care ajuta la stabilirea si mentinerea unor limite reciproce de comunicare, la acceptare reciproca si la cooperarea dintre o organizatie si publicul ei, ele implica managementul problemelor, ajutand managerii sa fie informati asupra opiniei publice si sa raspunda cererilor opiniei publice, ele definesc si accentueaza obligatiile managerilor de a servi interesul public; ele servesc ca sistem de avertizare care ajuta managerii sa anticipeze tendintele mediului; ele folosesc ca principale instrumente de lucru cercetarea si comunicarea bazate pe principii etice." (Harlow, 1976). 
Stoica (2004, p.16) afirma in cartea sa ca "Structurile de relatii publice se ocupa cu: 
- Relatiile dintre organizatie si publicurile sale, adica stabilirea si mentinerea comunicarii in dublu sens, intre o organizatie si publicurile acesteia;
- Urmarirea parerilor, atitudinilor si comportamentului grupurilor din interiorul organizatiei;
- Analizarea efectului pe care il au asupra publicurilor actiunile si procedurile folosite in comunicare;
- Ajustarea procedurilor;
- Consilierea conducerii (cu privire la o noua strategie, de exemplu) ;
- Modificarea opiniilor, atutudinilor si comportamentului in interiorul si exteriorul organizatiei, prin actiuni discursive."
Mai multe asociatii de relatii publice din lume au adoptat propria definitie privind relatiile publice, toate fiind la fel de importante deoarece sunt scrise de mari specialisti din domeniu. Cateva din aceste definitii sunt publicate de:
a) British Institut of Public Relations: "Relatiile publice reprezinta un efort deliberat, planificat si sustinut pentru stabilirea si mentinerea reciproce intre o organizatie si publicul sau."
b) International Public Relations Association: " Relatiile publice reprezinta o functie principala a conducerii, bazata pe o activitate continua si sistematica prin care institutiile cauta sa obtina intelegerea si sprijinul celor cu care au relatii in prezent sau vor avea in viitor"
c) Deutsche Public Relations Gesellschaft: "Relatiile publice reprezinta un efort constient si legitim de a dobandi intelegere si de a mentine increderea publicului pe baza unor studii sistematice."


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile publice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Barbaros, C. (2014). Comunicarea politica. Construirea spectacolului politic,a opiniei publice si a agendei publice. Iasi: Adenium 
Bortun, D. (2012). Relatiile publice si noua societate. Bucuresti: Tritonic
Coman, C. (2006). Relatii publice, principii si strategii. Iasi: Polirom 
Coman, C. (2004). Relatiile publice si mass-media. Iasi: Polirom.
Cutlip S. M,, Scott M, Center, Allen H, Broom, Glen M. (2013). Effective Public Relations. Harlow: Pearson Education Limited 
Deac, I. (2003). Tehnici de relatii publice. Bucuresti : Paideia
Harlow, R. F. (1976). Building a public relation definition in Public Relations Review, 2 (4), p. 36
Radu, R. (2015). Deontologia comuncarii publice. Iasi: Polirom
Stoica, D. (2004). Comunicare publica. Relatii Publice. Iasi: Editura Universitatii "Al. I. Cuza" 
Moraru, V. (2015). Relatiile publice- instrument de promvare a imaginii institutiilor publice http://aap.gov.md/files/publicatii/revista/articole/88/ro/Moraru.pdf accesat la data de 24. 01. 2019
Mincu, S. (2017). Ce face un specialist PR. https://ctrl-d.ro/cariere/ce-face-un-specialist-pr/ accesat la data de 24.01 2019
https://www.history.com/topics/industrial-revolution Accesat la data 24. 01. 2019


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!